Prieteni cât o viață: Nicolae Brînzeu, Petru Groza şi Otto Roth

Nicolae Brînzeu, Petru Groza şi Otto Roth

Ce au avut în comun fiul unui învățător greco-catolic, preot, membru în partide de centru-dreapta cu fiul unui preot ortodox, avocat, mare moşier, proprietarul a două bănci şi om politic, cu fiul unui fabricant, evreu, de spirtoase din Lipova, avocat, social-democrat?

Nici mai mult, nici mai puțin, „doar” au fost colegi la colegiul reformat maghiar „Kún” din Orăștie, absolvenți ai promoției 1903. Aici, sunt colegi cu Aurel Vlaicu (notă: colegialitatea, numele și faptele lui Aurel Vlaicu l-au îndemnat de dr. Petru Groza să-l ajute pe Ion, fratele aviatorului, să obțină o pensie și să contribuie efectiv la cinstirea memoriei lui A. Vlaicu, sprijinind constituirea Muzeului Memorial „Aurel Vlaicu”.), cu cel ce avea să devină Vilmos Nagy de Nagybaczon (cel ce în anul 1965, institutul „Yad Vashem” îi acordă titlul, medalia și diploma de „Drept între popoare”), și alții. Când profesorul lor de matematică Aladár Tokaji a lovit un coleg în cap, Groza și Roth, arătându-și deja „tendințele revoluționare”, au organizat o grevă studențească. Toți membrii clasei au părăsit școala, obținând în sfârșit îndepărtarea lui Tokaji. În 1897–1898, Roth, împreună cu Brînzeu și un alt viitor politician, Nándor Hegedűs, au editat o revistă studențească numită Viribus Unitis (în latină „Cu forțele Unite”). Expresia, folosită ca motto de Casa de Habsburg-Lorena, „a fost intenționată ca un simbol al unității dintre tinerii de diferite naționalități”. După cum a menționat Groza, clasa lor din 1903 a fost educată de adepții creștinismului liberal, oferind studenților „oportunități de a ne exprima sentimentul de apartenență, indiferent de rasă, religie sau naționalitate”.

De la stânga la dreapta: Dr. Otto Roth, ?, fotografa Rozalia Roth, soția avocatului, dr. Nicolae Brînzeu, dr. Petru Groza. 31 august 1936 (prelucrare după fotografia din arhiva dnei Pia Brînzeu)

Cei trei au fost intelectuali, cu studii în străinătate – Berlin, Budapesta, Viena, cu pasiune şi deschidere pentru idei noi. Se avântau în acțiuni politice şi voiau să schimbe lumea. Erau visători şi încrezători că „nu e departe vremea când vom putea lucra împreună şi când ideile noastre vor salva țara şi neamul” (Nicolae Brînzeu, 1934).

Se respectau, se admirau şi îşi purtau de grijă. Nici deosebirile de etnie – un evreu şi doi români, nici de religie – un laic, un ortodox, un greco-catolic, nici divergențele de păreri nu le tulburau prietenia. Erau îndrăzneți şi foarte curajoşi. Nu o dată au intrat în conflict cu guvernul la putere şi şi-au plătit curajul cu pedeapsa cu închisoarea. Roth în 1920; Groza în 1943/ 1944; Brînzeu, împreună cu alți preoți greco-catolici, internat în lagăre (1948-1950), în închisoarea de la Sighet, condamnat la domiciliu forţat. De fiecare dată, cei în libertate au sărit în sprijinul celui care era deținut.

Prietenia celor trei a durat până la capăt. În 1956, Groza, cu siguranță şi Brînzeu, au asistat la înmormântarea lui Otto Roth în Cimitirul Evreilor din Timişoara. Groza i-a purtat sicriul. Fiul lui, Pius Brînzeu, fiul lui Nicolae, chirurg de mare renume la Timişoara, a avut o relație de caldă prietenie cu prim-rabinul comunității timişorene, dr. Ernest Neumann.

Relația lor trebuie văzută pe fondul geografic şi cultural ale Ardealului și Banatului. Spațiu multietnic, – confesional şi -lingvistic. Prietenia celor trei merită să intre, ca un exemplu strălucit pentru modelul de coabitare, în fondul de legende din care se nutreşte imaginea de umanism şi coexistență armonioasă a celor două ținuturi.

 

Resurse:

Nicolae Brânzeu, „Memoriile unui Preot bătrân”, capitolul „Amintiri de la Colegiul „Kún” din Orăştie”, Editura Marineasa, Timişoara, 2008;

Petru Groza „Adio lumii vechi!: memorii”, capitolul „Amintiri de la Colegiul Evanghelic maghiar din Orăștie” ed. Compania, București, 2003;

Getta Neumann „O prietenie legendară – un politician ortodox, un avocat evreu şi un preot greco-catolic (Petru Groza, Otto Roth şi Nicolae Brînzeu)” https://web.archive.org/web/20181222063052/http://www.bjt2006.org/GN_Roth_Groza_Branzeu_4917.pdf

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Dan Orghici 132 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.