Prigojin se răstește la Kremlin

Evgheni Prigojin, liderul grupării ruse de mercenari Wagner care a ocupat oraşul ucrainean Bahmut, a acuzat duminică oficiali ai Kremlinului că au interzis presei ruse de stat să relateze despre el. Acesta i-a avertizat că o asemenea greşeală ar putea conduce la o reacţie a poporului rus împotriva lor în lunile următoare, scrie Reuters.

După luni de lupte sângeroase cu armata ucraineană, gruparea Wagner a cucerit luna aceasta oraşul Bahmut, dar rolul lui Prigojin în această victorie a fost minimalizat de televiziunea de stat rusă. Aceasta a ignorat timp de 20 de ore ştirea despre cucerirea Bahmutului, iar când a difuzat-o a scos din ea discursul victorios al lui Prigojin, publicând în schimb un mesaj de felicitare de 36 de cuvinte din partea Kremlinului adresat grupării Wagner.

„Sunt absolut convins că au interzis (relatarea). Aceşti birocraţi de la nivel înalt, aceia închişi în turnurile Kremlinului, încearcă să le închidă tuturor gura pentru a nu vorbi despre Wagner”, spune Prigojin într-un mesaj audio difuzat duminică şi crede că această abordare va conduce la o reacţie din partea populaţiei. „Pe termen lung – şi termen lung înseamnă două sau trei luni – ei vor primi o palmă din partea oamenilor pentru că încearcă să le închidă tuturor ochii şi urechile”, zice liderul Wagner.

Kremlinul nu a răspuns unei cereri de a comenta ultimele afirmaţii ale lui Prigojin, spunând doar că obiectivele „operaţiunii militare speciale” din Ucraina vor fi atinse, în pofida a ceea ce a numit războiul prin intermediar (proxy-war) pe care Occidentul l-ar duce împotriva Rusiei în Ucraina.

În mesajul său de duminică, Prigojin mai spune că în bătălia de la Bahmut au fost ucişi circa 72.000 de soldaţi ucraineni şi au fost răniţi între 100.000 şi 140.000, un bilanţ neconfirmat de vreo sursă independentă.

De partea sa, Kievul afirmă că pierderile ruseşti în această bătălie sunt mai mari decât cele ucrainene, întrucât trupele ruse au fost în ofensivă, susţinând totodată că trupele ucrainene încă ar mai controla o mică parte din Bahmut. Prigojin a anunţat retragerea trupelor Wagner din acest oraş, întrucât şi-au atins obiectivul, şi predarea poziţiilor cucerite către trupele regulate ale armatei ruse.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

11 Comentarii

 1. Sa o dea pe post și pe asta:
  „Trebuie să introducem legea marțială. Din nefericire… trebuie să anunțăm noi valuri de mobilizare; trebuie să-i punem pe toți cei care sunt capabili să lucreze la creșterea producției de muniție. Rusia trebuie să trăiască ca în Coreea de Nord timp de câțiva ani, ca să spunem așa, să închidă granițele … și să muncească din greu”, a spus el(Prigojin) într-un interviu cu Konstantin Dolgov, un militant politic și blogger pro-război.
  Nu va fi nevoie de „termen lung” ca populația rusa, asa spălată pe creier cum este acum, sa înțeleagă ce le dorește „Prigojin Cuceritirul”.

 2. Vestul (si voi dupa ei) publica numai aberatii despre Wagner si Prigozin. Nucleul armatei lui e format din Rusi nationalisti; puscariasi of fi foarte putini. Apoi, cum Zelensky e un mascarici mincinos, Prigozin este un maestru in diversiune, inclusiv verbala. Asa ca sa cititi printre randuri vorbele sale la adresa Kremlinului.

 3. …lui Prigojin nu-i a buna.
  Se pare ca Prigojin este foarte dornic de un salt de la etaj, sau de o cana cu Noviciok.
  Prea se da viteaz si se crede indestructibil. Nu m-as mira sa-l vad peste cateva saptamani in coparseu si cu coliva la cap……[Rumburak]

 4. Citez „Prigojin, liderul grupării ruse de mercenari Wagner care a ocupat oraşul ucrainean Bahmut…”,nu conteaza ce rahat scoate pe gura si cat de tare sau putin pute! 1. NU a ocupat niciun oras, orasele au in componenta cladiri si cetateni, locuitori ai respectivului oras! In cazul Bahmut, e o intindere de pamant plin cu demolari si nu exista cetateni care sa locuiasca pe acel teren! 2. Ukrainienii circula prin Bahmut si nu gasesc grohaitori in zona, cei care apar spontan cu arma, sunt anihilati pe loc! Sunt inregistrari live cu ora, data si locatia, culmea, sunt si indicatoarele dein tabla ruginite de la impuscaturi militare ca reper, live direct de pe camerele de luat vederi. Asa ca, cele 3 cuvinte sunt valabile si pentru prigojin: nu, hali, rahat turcesc prigojin-mincinosul.

 5. Respect pentru mercenarii rusi si armata Rusiei care lupta impotriva nazismului urkan si impotriva drogatilor pedofili tr@nvestiti n. ATO

 6. ce „sursa independenta” ar putea verifica informatiile privind piederile partilor in conflict? chiar ati cazut in cap?

 7. Reuters știe mai bine decât toți ceilalți ce și cum merg treburile in Kremlin. Lăsați-o bre mai moale. Începând cu:Putin suferă de cancer,nu mai au rachete și obuze s.a.baliverne, se vede că acum nimic nu se adeverește. Cu o seriozitate copilărească se discuta despre „nemulțămiri”in rândurile „elitei” de la Kremlin,Prigojin amenință Kremlinul…??!! Unde acum e Arestovici și ombudsmanul Ucrainei Denisova care scorneau prostii ?

 8. Vad ca il cam manaca harsia si vorbeste cam mult. Vrea vreo dezinsectizare cu Noviciok?…..[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.