
Procurorii de la Parchetul General l-au pus sub acuzare pe Vasile Coman, primarul orașului Vișeu de Sus, și pe Ion Horj, fost director al Direcției Silvice Maramureș, într-un dosar de corupție în domeniul silvic, au declarat vineri surse judiciare, pentru AGERPRES.
Ion Horj este acuzat de cumpărare de influență, pentru acte comise înainte de numirea în funcție, iar primarul Vasile Coman are calitate de suspect pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.
Conform surselor citate, Ion Horj a fost delegat director al Direcției Silvice Maramureș în luna martie și schimbat din funcție în urmă cu două zile, la scurt timp după ce anchetatorii au făcut mai multe percheziții în acest caz.
Potrivit unui comunicat al Parchetului General remis vineri, cei doi sunt cercetați într-un alt dosar pentru abuz în serviciu și complicitate la această infracțiune, în legătură cu un act adițional încheiat în data de 26 iunie 2025 între Direcția Silvică Maramureș și o societate comercială.
Dosarul are legătură cu concesionarea la un preț subevaluat a liniei pe care merge Mocănița către firma RG Holz Company SRL.
Complicitatea la această infracțiune a fost reținută și față de un alt angajat din cadrul aceleiași Direcții silvice.
În plus, față de fostul director s-a dispus continuarea urmăririi penale și pentru infracțiunea de sustragerea, distrugerea, reținerea, ascunderea ori alterarea de mijloace materiale de probă sau de înscrisuri, în scopul de a împiedica aflarea adevărului într-o procedură judiciară.
Activitățile operative sunt în desfășurare, fiind efectuate acte de cercetare penală pe raza județelor Maramureș și Bistrița-Năsăud, precum și pe raza municipiului București.
Zilele trecute, respectiv în perioada 15 – 17 iulie, procurorul de caz împreună cu polițiștii Serviciului Protecția Fondului Forestier și Piscicol au efectuat o serie de acte procedurale, fiind dispusă efectuarea în continuare a urmării penale față de nouă persoane fizice (administratori de societăți, personal silvic, angajați ai unor instituții publice/de interes public) și patru persoane juridice.
Totodată, pe 15 iulie, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, polițiștii Direcției de Ordine Publică, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Direcției de Investigații Criminale, Direcției de Investigare a Criminalității Economice, IPJ Maramureș și IPJ Bistrița-Năsăud, au pus în aplicare 11 mandate de percheziție domiciliară, pe raza județului Maramureș, în localitățile Vișeu de Sus, Borșa și Baia Mare.
Descinderile au fost efectuate în cadrul unor cauze penale în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, alte infracțiuni la regimul silvic, infracțiuni de contrabandă, infracțiuni înfăptuirea justiției sau conexe.
Perchezițiile domiciliare au vizat sediile/punctele de lucru ale unor societăți cu obiect de activitate în sectorul forestier, sediile unor instituții publice/de interes public și domiciliile mai multor persoane implicate în activitatea infracțională.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.