(UPDATE) Primul deces cauzat de West Nile. Ce măsuri ia MS

west nile

Un bărbat de 80 de ani din Galați a murit în această dimineață din cauza virusului West Nile. Este primul deces din România cauzat de acest virus.

UPDATE: 13.30 – Ministerul Sănătății recomandă autorităţilor locale să intensifice măsurile de dezinsecție pentru a preveni răspândirea infecţiei cu virus West Nile. Recomandarea vine după ce un bărbat de 79 de ani din Galaţi a murit din cauza virusului West Nile.

Cazurile de meningite / meningo-encefalite cu virus West Nile depistate și înregistrate în România sunt sporadice și în momentul de față nu există riscul unei epidemii, arată Ministerul Sănătăţii.

”Conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, de la începutul supravegherii, în data de 2 mai 2018 și până în prezent au fost înregistrate 23 cazuri de meningite/meningo-encefalite datorate infecției cu virus West Nile și un deces, în cazul unui pacient în vârstă de 79 de ani care avea comorbidități. Ministerul Sănătății recomandă autorităţilor administratiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecție în localităţi pentru a preveni răspândirea infecţiei cu virus West Nile”, se arată într-o informarea transmisă de MS.

Potrivit acesteia, circa 80 la sută din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care apar febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături sau erupţii cutanate, oamenii sunt sfătuiți să se prezinte la cel mai apropiat cabinet medical.

”În cazurile severe, complicate, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecțiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot să apară şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară”, arată aceeaşi sursă.

Ministerul Sănătăţii recomandă populației evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, utilizarea substanţelor repelente de ţânţari, montarea de plase la ferestrele locuinţelor pentru a împiedica pătrunderea ţânţarilor, limitarea deplasărilor în zoner cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.), asigurarea măsurilor de desecare a bălţirilor de apă din jurul gospodăriilor şi îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer.

Nu există vaccin sau tratament antiviral specific.

În sezonul 2018, din mai până în august, s-au înregistrat 23 cazuri de infecţie cu virusul West Nile, din care 11 cazuri în ultima săptămână.

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în sezonul 2018, în perioada 2 mai -8 august s-au înregistrat 23 cazuri de infecţie cu virusul West Nile, dintre care 11 cazuri în săptămâna 1-8 august.

S-a înregistrat un deces, în judeţul Galaţi.

Cinci cazuri au fost înregistrate în judeţul Dolj, câte 4 în Olt şi Iaşi, câte 2 în Brăila şi Ilfov şi câte un caz în Bihor, Bacău, Galaţi, Vrancea, Teleorman şi Bucureşti.

Surse din cadrul Ministerului Sănătăţii au declarat pentru corespondentul Mediafax că decesul s-a înregistrat la un bărbat de 79 de ani din Galaţi, care avea şi alte afecţiuni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.