Primul european modificat genetic e un ROMÂN

Lucas Neagu este primul copil din România modificat genetic într-un laborator. Micuţul era predispus la o maladie care i-ar fi transfomat viaţa într-un calvar, potrivit „The Telegraph” citat de b1TV.

Bebeluşul de trei luni este protagonistul unei premiere medicale în Europa. El este primul copil născut cu structura genetică modificată într-un laborator din Marea Britanie, chiar înainte de a fi adus pe lume.

Bebeluşul prezenta un risc ridicat de a suferi de o boală rară, maladia Charcot Marie Tooth, care se manifestă prin slăbiciunea muşchilor membrelor.

Vă doriţi un copil cu părul blond şi ochii verzi? Fată sau băiat? Se rezolvă

Progrese peste progrese se fac, în fiecare zi, înspre conceperea copiilor programaţi genetic. Deşi opinia publică nu îmbrăţişează încă astfel de practici la scară largă, tehnologia se perfecţionează, iar cererile din partea clienţilor încep să se simtă, deşi timid, scria cotidianul.ro, încă din 2009.

În decembrie 2008, Fertility Institutes , o companie americană din Los Angeles specializată în reproducerea asistată, anunţa disponibilitatea unor teste genetice care permiteau “preselectarea genului, a culorii ochilor, părului şi a tenului” la copiii concepuţi pe cale artificială, scria în februarie anul acesta revista americană ,,Slate’’ .

La începutul anului, clinica anunţa pentru publicaţia ,,Wall Street Journal’’ că a primit şase cereri pentru acest serviciu. Luna trecută însă, Fertility Institutes revenea pe site-ul său cu precizarea că a renunţat la proiectul privind preselecţia culorii ochilor, din cauza feedbackului slab primit de la posibilii clienţi.

Semn că o astfel de practică este încă sensibilă în ochii publicului.

Aceste servicii sunt bazate pe procedura numită diagnostic genetic de preimplantare (PGD), tehnică folosită din anii ’90 pentru a alunga riscul unor boli fatale la copii din faza de embrion. Procedeul sună cam aşa: un embrion cu vârsta de trei zile, clădit din circa şase celule, este testat în laborator pentru a se vedea dacă poartă cu el afecţiuni transmise pe cale genetică. Zeci de mii de embrioni au fost analizaţi până acum pentru a li se testa predispoziţia la astfel de afecţiuni.

Ştiinţa a evoluat însă până la punctul în care PGD poate fi folosit pentru crearea de “designer babies” (copii care primesc înainte de naştere trăsăturile preferate de părinţi). Chiar dacă nu este larg îmbrăţişată, tehnica există şi unii oameni încep să o privească cu coada ochiului.

Programare genetică pentru evitarea ochilor încrucişaţi şi a sexului nedorit

În ultima vreme, selectarea embrionilor s-a extins şi asupra unor trăsături mai puţin importante din punct de vedere medical, medicii din clinicile de fertilizare in vitro începând să examineze şi să se lepede de unii embrioni din cauza unor defecte genetice care nu ar duce la instalarea unor afecţiuni fatale sau insuportabile.

Un exemplu se regăseşte în urmă cu doi ani. Dacă unii membri ai comunităţii surzilor din Marea Britanie organizează acum campanii pentru dreptul de a aduce pe lume copii cu deficienţe de auz, în martie 2007, regulatorii britanici au aprobat folosirea PGD pentru stârpirea embrionilor ce ar putea dezvolta strabism acut.

Şi asta după ce, la acea vreme, un viitor tată care se uita cruciş – defect moştenit de la tatăl său – apelase la o clinică londoneză pentru a se asigura că nu-i va transmite aceeaşi “stigmă” şi copilului său, după cum scria BBC .

Totodată, milioane de embrioni şi fetuşi din întreaga lume au fost aruncaţi la gunoi pentru că nu aveau sexul potrivit. În SUA, de exemplu, numărul clienţilor care plătesc pentru PGD îndreptat spre preselectarea sexului este de ordinul miilor şi în continuă creştere. Aproape jumătate din clinicile americane au folosit tehnica în acest scop, iar 40% dintre americani susţin această practică.

Majoritatea ţărilor industrializate – precum Canada, Marea Britanie, mare parte din Europa, Japonia, Israel, China şi Australia – interzic însă selecţia sexuală nemedicală, potrivit unui comunicat al Centrului pentru Genetică şi Societate din California. Cum SUA nu interzic această practică, clinicile americane de fertilizare au început să o exploateze invitând peste Ocean cupluri din ţări cu legislaţii prohibitive în acest sens.

Cereri pentru alegerea înălţimii şi a gradului de inteligenţă al copilului

În ciuda proiectului eşuat al companiei Fertility Institutes, o piaţă a preselectării unor trăsături genetice în scopuri nemedicale începe să prindă contur. Tot în SUA. Într-un studiu publicat la sfârşitul lui ianuarie de Centrul Medical Langone al Universităţii din New York , un număr mare dintre subiecţii intervievaţi şi-au arătat interesul pentru evitarea pe cale genetică a unor afecţiuni medicale, precum retardarea, orbirea, surzenia, cancerul sau piticismul.

Au existat însă şi 10-13% dintre aceştia care au recunoscut că ar folosi PGD pentru a alege înălţimea, abilităţile atletice sau gradul de inteligenţă al copiilor lor. Deşi cercetătorii spun că este vorba de un procent mic, el poate atrage cu uşurinţă antreprenori oportunişti.

Se adaugă şi un posibil interes pentru preselectarea trăsăturilor estetice. În octombrie 2007, oamenii de ştiinţă de la compania islandeză Decode Genetics identificau diverse gene ce influenţează culoarea pielii, a ochilor şi a părului, pe baza unor mostre prelevate de la islandezi şi de la olandezi. Alături de alte gene înrudite, descoperite anterior, variaţiile genetice dibuite de cercetătorii din Islanda “permit prezicerea pigmentaţiei cu ajutorul ADN-ului individului”, potrivit companiei.

După această descoperire, geneticianul american William Kearns a amplificat ADN-ul provenit dintr-o singură celulă embrionară pentru a anticipa riscul unor boli complexe şi anumite trăsături fizice. Din cei 42 de embrioni testaţi, el a obţinut suficient de multă informaţie pentru a indica genele responsabile pentru culoarea pielii, a părului şi a ochilor nord-europenilor la 80% dintre mostre. Kearns nu vrea să pună la bătaie tehnica sa pentru PGD-ul estetic, însă descoperirea lui poate servi drept cale de urmat pentru unii cercetători mai puţin scrupuloşi.

Drumul spre o societate inegală

Până a se ajunge însă la asemenea practici, mare parte din publicul larg le consideră drumul spre o societate inegală, una care ar sta sub semnul eugeniei, în care unii oameni vor fi mai bine înzestraţi genetic, iar alţii vor fi consideraţi inferiori.

Totodată, unii spun că ar ameninţa dragostea necondiţionată a unui părinte pentru copiii lor, s-ar crea un clivaj între bogaţi şi săraci, având în vedere preţul ridicat al acestor programări genetice, şi s-ar reduce diversificarea genetică. Sursa www.cotidianul.ro pe 13 mai 2009, 01:17/ prin antidotul.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.