Proiect PSD privind pragul abuzului în serviciu

 Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a inițiat un proiect legislativ pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, prin care propune ca pragul pentru abuzul în serviciu să fie stabilit la 200.000 de euro.

În ceea ce privește modificarea articolului 297, care se referă la abuzul în serviciu, inițiatorii consideră că aplicarea unei sancțiuni penale trebuie să intervină numai când fapta este săvârșită într-o formă gravă, și anume când fapta a cauzat o pagubă materială substanțială, respectiv numai pentru o pagubă mai mare de 200.000 de euro.

„Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește prin încălcarea legii și prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 euro unei persoane fizice sau unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”, potrivit textului legislativ.

Forma actuală a articolului 297 stabilește că abuzul în serviciu este „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

În proiectul legislativ mai mare și o modificare a articolului 60 din Codul penal, care face referire la regimul închisorii. Astfel, inițiatorul a adăugat două noi alineate:

„(2) Pedepsele cu închisoarea de până la 3 ani se execută la domiciliu; (3) Pedeapsa cu închisoarea la domiciliu se aplică şi în cazul persoanelor condamnate la pedeapsa cu închisoarea peste 3 ani dar cu vârsta de cel puţin 60 de ani sau al celor care suferă de bolile grave sau incurabile stabilite prin lege”, potrivit textului normativ.

De asemenea, proiectul prevede și modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. Astfel, ar urma să fie modificat articolul 290, care face referire la denunț.

„Denunțul poate fi făcut în termen de 6 luni de la data la care denunțătorul a aflat despre săvârșirea faptei, cu excepția infracțiunilor contra persoanei și a infracțiunilor contra securității naționale. Dacă denunțătorul nu denunță fapta în termenul prevăzut anterior, va răspunde penal, iar denunțul său nu va mai putea constitui probă în procesul penal”, se arată în actul normativ.

Rădulescu argumentează, în expunerea de motive, că modificările avute în vedere doresc armonizarea legislației noastre cu practica CEDO în materie.

Propunerea legislativă este susțină de 38 de parlamentari PSD, printre care deputații Liviu Pleșoianu și Andreea Cosma. Proiectul se află în dezbatere la Senat, Camera Deputaților fiind for decizional.

Lider PSD Cluj: Nu susţin proiectul de lege

Preşedintele PSD Cluj, deputatul Horia Nasra, nu susţine proiectul parlamentarilor social-democraţi privind stabilirea unui prag de 200.000 de euro pentru abuzul în serviciu, susţinând că este nevoie de dezbatere publică, transmite corespondentul Mediafax.

Horia Nasra a declarat, miercuri, corespondentului Mediafax că modificările propuse lipsesc de substanţă infracţiunile de corupţie prevăzute de Codul Penal.

”Nu susţin acest proiect de lege. Modificările propuse lipsesc de substanţă infracţiunile de corupţie prevăzute de Codul Penal. În ceea ce priveşte pragul de materialitate pentru abuzul în serviciu este obligatoriu să facă obiectul unei dezbateri publice”, a spus Nasra.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

13 Comentarii

  1. Poate ar trebui pus accentul și pe recuperarea prejudiciului și diminuarea corespunzătoare a pedepsei. Degeaba îl bag la mititica dacă nu recuperez nimica, ca să mă exprim în rimă. Totodată, denunțătorul care nu a adus la cunoștința organelor de procuratură o faptă să fie asociat cu complicitatea la săvârșirea fărădelegii.

  2. Cand a fost tovarasul Rădulescu ultima data la control?

    • N- ai înțeles ticăloșia ( chiar crezi ca mitraliera a scris ?) ,in cazul in care va ieși cu scandal au pe cine da vina ,ca sa nu mai vorbim despre umaniștii care vor milita pentru a scădea pragul propus spre bucuria prostimii .

  3. buna,
    O gasca de netrebnici. Vor sa scape de raspunderea penala. Deci pana la 200 000de euro se pot destrabala cu banul public. Vor avea eventual un proces in civil pe care il vor anestezia. Le-au aranjat ei pe cele penale iar cu cele in civil va fi floare la ureche-traiasca coruptia mare.

    • Abuzul in serviciu nu inseamna bani sau insusirea unui ban cu care sa se destrabaleze si nici macar NU este un act de coruptie. In codurile penale ale tarilor democrate aceasta infractiune nici NU exista. Ea vine din Codul penal sovietic si se mai gaseste numai in CPurile a CINCI foste tari comuniste, avand bineinteles aceasi origine – SOVIETICA!

  4. Ce inseamna : „prag la un abuz ” ? Abuzul este abuz , mare , sau mic ? A nu se confunda un abuz , care se face cu buna stiinta , cu o gresala ! E cu totul altceva ! Auzi , prag la abuz ?!!! Iti sta mintea ! Pai , sa punem praguri si la furt si la crime, etc. Ce mare lucru ? Doar, traim in Romania , tara unde orisice magarie este posibila !

  5. Nu-i bine ,ascultați aici: articol unic : se prescriu orice fapte de corupție ,instantaneu cu momentul producerii lor de acum si pina in veac ,amin . Spor la furat !

  6. Sper ca acum vede tot boborul ce preocupari alese pentru propasirea tarii si cresterea calitatii vietii oamenilor au pesedistii (in frunte cu coada aia de cal). Prag de 200.000 euro!!! (intra si condamnatul suprem al PSD aici) iar închisoarea de până la 3 ani se execută la domiciliu!!! Sa tot atribui proiecte fara licitatii, sa tot faci abuzuri, sa tot furi, practic, din banii prostilor care te-au votat, si care, daca gresesc cumva, iau 4-5 ani cu executare, rapid. Baaa, astia care i-ati votat, sa va traiasca PSD-ul! Sa tot stea aia acasa, sa se „sacrifice” trei ani, sa manance icre negre si sa se uite la comedii cu prosti. Prosti care-i voteaza!

    • Ce locuri de munca in Teleormnaul si vasluiul sarace, ce Drumuri si Autostrazi moderne, ce Spitale moderne, ce Promisiuni de campanie?!
      PSD de cand a venit la guvernare a INGROPAT Programul celebru de guvernare(prezentat de Dragnea la toate TVuurile cu Virgula si cu celebrul PIX in mana, juranndu-se ca va fi PLICAT la VIRGULA!!!) NU s-a ocupat de NIMIC altceva decat de a-i scapa de puscarie pe Dragnea si Taricenau si restul hotilor din politica!
      FIX cum au anticipat analistii politici DUPA OUG 13!
      Adica, acum de Craciun urmeaza asaltul final: macel la Justitie si revocarea dnei Kovesi!
      PSD ati votat, PSD aveti, adica CORUPTIE si SARACIE!
      Votantii Saraci ai PSD VERSUS PSDeii, adica un partid Votat de Saraci, dar plin de politicieni putred de bogati!
      Votati PSD, fraierilor!

  7. PSDul lui Dragnea „pregateste” Romania sa preia Conducerea Consiliului UE de la 1 Ianuarie 2019, oricum pe Dragnea si Tariceanu si Tudose NU ii baga nimeni in seama, asa vor avea si ei ocazia sa mearga la Brussels(unde NU vrea nimeni sa-i invite!!) si sa le explice celor de la Brussels Modificarile la Legile Justitiei!

    Am vazut azi cum jubileaza Antena 3 la aceste modificari, Mugur Ciuvica aplauda, ma intreb: cum ar fi reactionat Antena 3, Romania TV chiar si Cotidianul dlui Nistorescu daca aceste Propuneri ale PSD si cele de azi ale lui Catalin Radulescu ar fi fost propuse de dna Udrea de la PDL in vremea Regimului Basescu!!!
    Ce-ar fi spus Dragnea, Tariceanu, Ponta, Ciuvica, Gadea chiar si Nistorescu?

    Cotidianul, va rog sa dati comentariul!

  8. Coruptii isi insusesc ceva ce nu este al lor, de pilda vreo 199 000 de euro, insa cum se stabilesc imprejurarile, nu trebuie clarificate tot in justitie, iar recuperarea sa se faca in urma unei hotarari judecatoresti? De unde sunt platite cheltuielile cu cercetarea si clarificarea faptelor si autorilor, iar in plus sunt cheltuieli cu recuperarea sumelor, recuperatorul trebuind sa fie platit, se produc intarzieri in ceea ce se recupereaza daca se mai recupereaza ceva, ori sumele se devalorizeaza in timp etc.

    • Ceva este corect daca este valabil peste tot, ori unde contribuabilii ii platesc pe politicieni ca sa isi mareasca salariile si sa dea legi favorabile coruptilor, iar justitia sa fie nevoita sa ii lase acasa pe cei care isi insusesc ce nu este al lor?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.