PSD, creditat cu procente mai mici decât în sondajele institutelor prietene

O primă analiză/prognoză privind alegerile europarlamentare a fost făcută şi dată publicităţii de Fundaţia „Horia Rusu”. Analiza este bazată pe istoricul electoral al partidelor politice şi pe situaţia la zi din fiecare partid politic angrenat în scrutin. Fundaţia „Horia Rus”u este una de sorginte liberală, dar nu se poate spune că este apropiată de PNL, sau cel puţin de actuala conducere a PNL, motiv pentru care concluziile analizei pot fi creditate ca fiind obiective. (Lucian Gheorghiu)

Predicţii Pentru Alegerile Europarlamentare

Această analiză are la bază o serie de date statistice cu privire la performanţa electorală a partidelor româneşti, trecută şi prezentă, precum şi la tendinţele la nivel european în alegerile europarlamentare. Pe baza lor prezentăm câteva predicţii argumentate.

Situaţia la zi

  • ™ PSD – În momentul de faţă, ţinta de 40% pentru PSD este nerealistă. Electoratul PSD este azi în jur de 30%, fapt confirmat de ponderea publicului mulţumit de activitatea guvernului Ponta, situat în jurul aceleiaşi cifre de 30%.
  • ™ PNL – Momentul maxim de cădere al PNL s-a consumat la cca 2-3 săptămâni după ruperea USL, cca 15-16%. PNL a stopat trendul negativ şi a început un proces de redresare.
  • ™ PDL – Continuă erodarea PDL, care se mai bazează acum pe electoratul său dur. PDL este încă sancţionat de public pentru guvernarea sa.
  • ™ PMP – A reuşit să regrupeze electoratul dur pro-Băsescu.
  • ™ PRM, PPDD – Sunt încă beneficiarele unor segmente electorale anti-sistem, nemulţumite şi receptive la un discurs populist-radical.
  • ™ Aproape 70% dintre români consideră că lucrurile merg într-o direcţie greşită, ceea ce nu are cum să rămână nesancţionat cu ocazia unui scrutin.
  • ™ Tabloul partidelor şi candidaţilor pentru alegerile europarlamentare este unul mai fragmentat şi mai puţin polarizat comparativ cu alegerile parlamentare anterioare, ceea ce va conduce la o mai mare dispersie a voturilor.

Specificul alegerilor europene

  • ™ Prezenţă la vot redusă.
  • ™ Partidele aflate la guvernare pierd masiv procente. Studiile la nivel european arată că în raport cu alegerile parlamentare, principalul partid de guvernământ pierde la alegerile europene în medie cca 7.5 puncte.
  • ™ Alegerile europene încurajează votul pentru partide marginale, chiar extremiste.
  • ™ Teoria votului util funcţionează în mică măsură, câştigătorul nu mai este avantajat.

Predicţia 1: PSD va obţine în jurul a 30% şi, deşi va fi pe primul loc, va fi marele perdant al alegerilor.

  • ™ Intenţia de vot din sondaje pentru PSD este momentan viciată de mişcările din spaţiul public, de neclaritate şi de reminiscenţele USL. În momentul în care se va intra în linie dreaptă pentru alegerile europarlamentare vom asista la o limpezire care va fi în detrimentul PSD.
  • ™ Deşi în sondajele de opinie de-a lungul timpul a fost cotat spre 40%, chiar şi mai mult, cea mai mare performanţă istorică a PSD după 1989 a fost în jur de 36-37%, în anul 2000, după o guvernare complicată şi după 4 ani de opoziţie.
  • ™ Rezultatele obţinute de-a lungul timpului de PSD indică faptul că acesta are foarte greu capacitatea unui rezultat superior pragului de 35%, doar în condiţii speciale, şi cu atât mai puţin într-un scrutin pentru Parlamentul European.

Alegeri parlamentare – 1992 – 27,71%; 1996 – 21,52%; 2000 – 36,61%; 2004 – 36,61%; 2008 – 33,09%

Alegeri europarlamentare – 2007 – 23,11%; 2009 – 31.07%

  • ™ Spre deosebire de celelalte partide care au trecut prin salturi sau declinuri mai accentuate, istoric evoluţia PSD este una mai liniară, ceea ce face improbabil un salt la aceste alegeri.

Predicţia 2: Dacă se mobilizează, PNL poate obţine 21-22%

  • ™ Vestea proastă pentru PNL este că nu are mult timp de reconstrucţie, iar alianţa cu PSD este încă prea recentă pentru ca PNL se poată capta mai mult pe partea dreaptă. Nici electoratul lui Băsescu, nici „USL-iştii” nu-i iubesc pe liberali.
  • ™ Vestea bună pentru ei este că reculul post-USL s-a oprit, PNL fiind cotat înainte de începerea campaniei cu cca 18%.
  • ™ Bazinul propriu pe care îl poate mobiliza pentru aceste alegeri este de 21-22%.
  • ™ Marea bătălie pentru PNL în această campanie va aşadar cea organizatorică.

Predicţia 3: PDL şi PMP vor obţine un scor asemănător – cca 9-10%

  • ™ PDL începe să se apropie de nucleul dur al fostului PD din urmă cu câţiva ani, nereuşind să oprească erodarea post-guvernare. Fără a avea o garnitură de lideri noi sau credibili, fără sprijinul lui Traian Băsescu, PDL-ului i-a rămas doar spiritul de organizare.
  • ™ PMP – „aceeaşi Mărie cu altă pălărie” adună în spatele său votul pro-Băsescu. Lipsit de structura organizatorică a PDL, PMP compensează slăbiciunea structurală prin susţinerea făţişă a lui Traian Băsescu, cu temele sale preferate legate de corupţie, justiţie şi statul de drept.

Predicţia 4: PRM şi PPDD vor obţine împreună cca 10-11%. Cel puţin unul dintre ele, dacă nu ambele, vor trece pragul electoral

  • ™ Aşa cum arată statistica peste tot în Europa, partidele marginale, radicale, extremiste sunt avantajate în alegerile europene. Fără presiunea votului util de a alege pe cineva cu şanse de a-i reprezenta în Parlamentul naţional, alegătorii recurg la opţiunea pentru asemenea partide ca reacţie a nemulţumirii sau ca sancţiune a partidului de guvernare principal.
  • ™ Dat fiind că PSD este cel care îşi dispută cu PRM şi PP-DD anumite segmente de electorat, acestea vor lua din electoratul PSD.

Predicţia 5: Mircea Diaconu va trece pragul electoral şi va lua voturi de la PSD

  • ™ Tot din electoratul PSD va lua cu precădere şi Mircea Diaconu, mai puţin de la PNL. Foştii alegători ataşaţi de ideea de USL au acum de ales între PSD şi Mircea Diaconu, PNL ieşind din această discuţie.
  • ™ Strategic, susţinerea lui pe faţă şi transformarea lui în luptător împotriva sistemului a fost o greşeală din partea PSD, care îşi canibalizează astfel propriul electorat.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.