Decretul semnat de Putin înainte de anexare: „Ordon”

UPDATE Preşedintele rus, Vladimir Putin, a recunoscut „independenţa” regiunilor ucrainene Herson şi Zaporojie, potrivit unor decrete prezidenţiale publicate joi seară, cu o zi înainte ca Rusia să finalizeze anexarea lor, notează AFP.

„Ordon recunoaşterea suveranităţii şi independenţei de stat” a regiunilor Herson şi Zaporojie, situate în sudul Ucrainei, a declarat în aceste decrete Vladimir Putin care se pregăteşte să oficializeze vineri anexarea celor două, precum şi a regiunilor Doneţk şi Lugansk (est).

Rusia a recunoscut „independenţa” Republicii Populare Doneţk (DNR) şi a Republicii Populare Lugansk (LNR), la cererea liderilor lor separatişti pro-ruşi, la sfârşitul lunii februarie, cu puţin timp înainte de lansarea ofensivei sale în Ucraina.

Zilele trecute, regiunile Zaporojie, Herson, Doneţk şi Lugansk au organizat „referendumuri”, denunţate de Kiev şi Occident ca fiind ilegitime, votând pentru alipirea lor la Rusia.

Ceremonie vineri

Putin va semna vineri tratatele privind anexarea la Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, a anunţat joi Kremlinul, transmit agenţiile de presă internaţionale.

”Ceremonia de semnare va avea loc mâine (vineri – n.r.)”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă telefonică zilnică. Peskov a adăugat că ceremonia va avea loc în Sala Sfântul Gheorghe din Marele Palat al Kremlinului la ora locală 15:00 (12:00 GMT), potrivit EFE.

Vor fi semnate acorduri ”cu toate cele patru teritorii care au organizat referendumuri şi au făcut solicitări corespunzătoare părţii ruse”, a precizat Peskov.

Peskov a mai anunţat că Putin va susţine tot vineri un ”amplu discurs”, după ceremonia de semnare a tratatelor de anexare şi se va întâlni cu administratorii regiunilor ucrainene numiţi de Moscova, conform AFP.

Liderii celor patru regiuni separatiste controlate de Rusia în Ucraina s-au deplasat încă de miercuri seară la Moscova pentru această ceremonie, după referendumurile ilegale organizate de Rusia în Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, considerate adevărate „simulacre” de Kiev şi Occident.

Decizia lui Putin de a încorpora în teritoriul Rusiei cele patru regiuni ale Ucrainei înseamnă că Moscova va anexa zone ample din estul şi sudul ţării vecine, reprezentând circa 15% din întregul teritoriu ucrainean, notează Reuters.

Consiliul de Securitate al ONU va vota vineri asupra unei rezoluţii de condamnare a „referendumurilor” de anexare din mai multe regiuni ucrainene, un text care nu are nicio şansă de a fi adoptat din cauza dreptului de veto al Rusiei, notează AFP.

Reuniunea va avea loc vineri, la orele 15.00 (19.00 GMT), înaintea unei alte discuţii programate privind scurgerile descoperite la gazoductele Nord Stream din Marea Baltică, a precizat preşedinţia franceză a Consiliului.

Proiectul de text, consultat de AFP „condamnă organizarea de către Federaţia Rusă a aşa-ziselor referendumuri ilegale” în regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie şi consideră că acestea nu pot avea „nicio valabilitate” şi nici „servi ca bază pentru orice modificare a statutului acestor regiuni”, „inclusiv orice pretinsă anexare” de către Rusia.

Proiectul de rezoluţie elaborat de Statele Unite şi Albania lansează un apel tuturor statelor şi altor organizaţii „să nu recunoască o presupusă anexare” a celor patru regiuni de către Rusia.

De asemenea, cere Moscovei „să înceteze imediat” invazia Ucrainei şi „să-şi retragă imediat, complet şi necondiţionat toate forţele militare” din ţară.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a denunţat fără echivoc joi iminenţa anexărilor ruse, spunând că acestea „nu îşi au locul în lumea modernă”.

Dacă veto-ul rus nu este pus la îndoială, va fi examinată cu atenţie mai ales poziţia Chinei, acuzată uneori de occidentali de a fi prea conciliantă cu Rusia. Beijingul, oficial neutru, a repetat săptămâna aceasta apelul său pentru respectarea integrităţii teritoriale a „tuturor ţărilor”.

Poziţia Indiei va fi, de asemenea, urmărită îndeaproape.

Cele două ţări s-au abţinut în februarie, după lansarea invaziei, când Rusia şi-a folosit dreptul de veto în Consiliu la o rezoluţie denunţând „agresiunea” sa asupra Ucrainei.

Anunţând această rezoluţie marţi, ambasadoarea americană Linda Thomas-Greenfield a anticipat utilizarea de către Rusia a dreptului de veto „pentru a se proteja”. „Atunci ne vom îndrepta spre Adunarea Generală pentru a trimite un mesaj fără ambiguitate Moscovei”, a promis ea.

Votul ulterior din Adunarea Generală, unde niciunul dintre cele 193 de state membre nu are drept de veto, va permite să se evalueze gradul de izolare a Rusiei, în timp ce unele ţări în curs de dezvoltare sunt iritate că Occidentul îşi concentrează toată atenţia asupra Ucrainei.

Occidentalii sunt „relativ încrezători că vor primi la Adunarea Generală un sprijin puternic pentru integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat pentru AFP Richard Gowan, analist la ONG-ul International Crisis Group.

„Multe ţări începeau să-şi retragă sprijinul pentru Ucraina (…), dar punând pe masă anexarea şi integritatea teritorială (Vladimir) Putin va forţa multe state ezitante să revină de partea Ucrainei”, în special anumite state africane, a adăugat el, estimând că preşedintele rus a făcut o „greşeală diplomatică fundamentală”.

În primăvară, Adunarea Generală a adoptat trei rezoluţii legate de invazia Ucrainei de către Rusia, a treia la sfârşitul lui aprilie având ca rezultat o erodare a unităţii internaţionale în faţa Moscovei.

La 2 martie, în cursul unui prim vot istoric, 141 de ţări au condamnat invazia rusă, cinci ţări votând împotrivă (Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord şi Eritreea), 35 abţinându-se.

La 24 martie, Adunarea a solicitat accesul umanitar nestingherit şi protecţia civililor în Ucraina: 140 de voturi pentru, cinci împotrivă (aceleaşi cinci), iar 38 de ţări au ales să se abţină.

La 7 aprilie, doar 93 de ţări au susţinut suspendarea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, 24 au votat împotrivă şi 58 s-au abţinut.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 20
Author

43 de Comentarii

  1. Maine o zi istorica pe plan mondial
    Cea mai intinsa tara din lume va deveni si mai mare cu peste 100 de mii de km patrati .

  2. Păi era de știut.. americanul de știa ca in urma provocărilor la ce dată va intra Putin in ukraina fascistă, care timp de opt ani avea război civil cu minoritatea lor rusă,.Cred că nu era exclusă varianta de anexare a teritoriilor rusofile din ukraina.. Americanul cu siguranța le avea in cărți..De altfel se leagă de alte provocări și amenințări americane gen sabotarea gazoductelor..

  3. noi nu semnam decrete? nu? NU! Am renuntat caci Europa e un sat mare si nu mai e evoie de granite.
    cine zicea asta? intrebati-va daca tara asta va mai fi tara peste 20-30 de ani! Daca coalitia jafului va mai fi la putere inca vreo doua mandate ,atunci tara-colonie se va contracta si va fi mult mai mica si mai slaba.

  4. Ok, si daca actele raman cateva zile in mapa la analizari pentru ca ukraina e aproape? Mai e timp pana la ziua tatucului si cadoul nu mucegaieste sau expira, sa il trimita ukrainienilor ca ei nu refuza asemenea cadouri expirate! Hai sa vedem ce urmeaza si cu zonele, actele nu sunt semnate de cel putin 2-3 parti pentru arhivare legala, acum nu e nimic valabil! Pentru ca mi-am amintit, a sunat un alt jurnalist din republica Moldova la Striblea la radio, nu am retinut numele, si a relatat ce se intampla in armata rusa. Toti militarii trimisi pe front sunt obligati sa isi cumpere din propriul buzunar tot ce le trebuie pe front: casti, masca gaze, pieptar antiglont, atat am retinut. Nu conteaza de unde scot banii, sunt obligati sa aiba doar din buzunarul financiar al lor!

  5. Oare dacă mâine ar avea loc în Nordul Bucovinei un referendum similar, ar semna sau nu Ficusul și măCiuca ?
    Eeeeeh ??

  6. In teritoriile ucrainiene Anexate , de vineri 30 septembrie 2022 , se Instaureaza Pacea ! Locuitorii pot sa stea Linistiti !

  7. Nu-i ciudat cum:
    nemtii-si numesc tara … TATA !
    rusii-si numesc tara … MAMA !
    … ce-i subliminal profund … aici ?

  8. @ parere 14:42
    Și tu l-ai crezut pe „jurnalizdul” din Republica Moldova, fiindcă ai făcut armata la BATTLEFIELD 5 și ARMA 3 !
    Ai tras forțos de joystick, să treci la level#2 dar nu mai erau chipsuri de ronțăit în pungă și bunica nu a primit încă pensia…
    Ai ratat bonusul, dă restart ! ?

  9. Pacat totusi ca tratatele respective nu se semneaza la Kiev …

  10. Foarte corect a procedat Putin, aceste teritorii trebuiau de mult sa revina la mama lor !

  11. Sunt tratate de aderare nu de anexare. Sunt tratate de unificare a regiunilor rusesti istorice.

  12. @Eduard M?tZ ot CZernowitZ: am scris ce am auzit de la radio cu jurnalistul invitat la toate tv-urile din Romania si nu opinia mea! Opinia mea e alta, si anume: este deja material cu „pretinii” putin si lukasenco, putin trimite zburatoare cu armament si militari in belarus, pare ca putin a schimbat traectoria si vrea sa atace din nordul ukrainei spre sud. In acest caz, actiunea e destul de grava pentru ukraina. Oricum, nu se opresc actiunile rusiei asa repede.

  13. Semnaturile criminalului kremlinez vor putea fi contestate in viitor foarte simplu si eficient: specimenul nu era in toate mintile, fapt vizibil si ptr curcile siberiene, dar invizibil ptr lingaii putinantropului foarte activi pe acest forum.
    Ce pitecantrop normal la creierul lui cat o nuca, poate concepe declansarea unui razboi nuclear, in care vor pieri inclusiv lingaii lui mioritici care il sustin cu atata vehementa si dragoste?……[Rumburak]

  14. Tot mâine ar trebui să cedeze Ukraina Bucovina, Transcarpatia și Galiția țărilor de la care au fost furate!…așa se va face dreptate…

  15. „a sunat un alt jurnalist din republica Moldova la Striblea la radio, nu am retinut numele, si a relatat ce se intampla in armata rusa.”

    Nene, esti om in toata firea, faci propaganda aici la „se spune ca”, nu foloseste aici la ceva, romanii nu pot face presiune pe Moscova, fac presiune doar in localitatile Fundeni, Doseni si Curtici. Macelarul din Kremlin a dovedit ca n-are nevoie de mobilizare, a dat de lucru la partea minuscula de oponenti si pe unii i-a trimis sa-i acopere pe spioni la patrunderea nestingerita pe frontiere. O sa planga Finlandia si alte tari NATO cand se vor prinde de fenta. Socotiti ca din Ukraina, tara de 4x mai mica, au fugit 15.000.000 ! Altfel, la un moment dat, tuasu Striblea nu se mai suporta pe sine, se, de minciunile pe care le propaga.

  16. @Eduard M?tZ ot CZernowitZ: esti pe langa realitate rau de tot, mamaie!

  17. E o oportunitate de a se termina razboiul cu un conflict inghetat.
    Da nu-i lasa americanii…pana nu-si vand toate rachetele ruginite.

  18. @ Bunica ta 18:53
    Altul care a făcut armata pe canapeaua bunicilor, trăgând de joystick, este ??
    Cum poți sa crezi, GENIULE, că recruții își cumpără armele, echipamentul, muniția ? Ce fac, se duc la buticul de la parterul blocului ??

  19. E vorba de aderare nu de anexare la Rusia…Zonele care vor adera la Rusia prin referendum vor fi mai multe decat 4… Asa zicea si Zelensky, ca nu cedeaza nimic fara referendum….In rest, Rusia, chiar vazuta prin ochii propagandei occidentale rusofobe pare o tara mai libera si mai democrata decat Romania. Iesirea din Rusia a ramas libera chiar daca s – a dat decret de mobilizare partiala. Rusii au bani, cica dau si 28.000 de dolari pentru un loc in avion ca sa fuga din Rusia, soldatii rusi au bani sa isi cumpere echipament la moda, cel de la Stat fiind prea sobru.

  20. La cite mecle de securisti, mai tineri sau mai batrini (adica imbatriniti in rele) vezi matale zilnic, cind te duci la lucru in padure la Baneasa, e si normal ca ai ajuns sa ai alergie la securisti … Da’ ma rog … intre un ofiter KGB afectat la ambasada din Berlin si care probabil ca a facut spionaj (da’ care tara nu face, prun ambasadele sale ? …) si niste securisti criminali autohtoni, care bateau si torturau prin beciurile Securitatii … fiecare are preferintele sale …

  21. @Claus – suna nasol pentru pozitia propagandistica a Vestului „civilizat” sa recunoasca ca sunt de aderare, nu vezi? toate „agentiile de presa” si politicienii au totul scris si formulat cu un dictionar dedicat

  22. Cu tot sprijinul Vestului pentru Zelensky, Putin a obținut ce a dorit. Războiul va fi înghețat pentru 100 de ani, rușii nu se vor retrage din teritoriile cucerite. S-au fript odată cu retragerea din RDG!

  23. @ all russian trolls
    Sunteți penibili!
    Ocupi cu forța armată o regiune și apoi regiunea „aderă” veselă! Nu vă e rușine! Primitivilor și relicvelor care sunteți!

  24. Daca Stalin spunea ca nu conteaza cine voteaza, conteaza doar cine numara, americanul evreu Rockefeller spunea ca nu conteaza cine castiga alegerile ci conteaza cine are banul… Rockefeller detine azi 40% din suprafata agricola a Ucrainei si evident cumparat si datoria externa a Ucrainei. Clar de ce razboiul este alimentat de US?

  25. A ordonat cumva și recunoașterea independentei Bucovinei de nord și ținutului Bugului? Eu știu ca da, dar l-ați omis in text.

  26. ce sa „odroni”, faptul ca te stergi undeva cu acordul de dezamare nucleara a Ucrainei. mai baubinilor, in acest caz oricine oricand poate „ordona” orice fiindca aocrduri, constituii, legi exista doar pe hartie si cea ce conteaza este puterea pumnului. si cine nu crede nu are decat sa-si revina in lagarele de munca pregatite special pentru propagandisti ca doar „fii soerlui” nu o sa mai aibe ce face cu „papagalii”

  27. Daca ar fi vreo șmecherie Rusia asta, ar intra state de bunăvoie în ea,asa cum au facut-o Puerto Rico sau Hawaii în prospera si libera America din trecut, nu cu tunul la tâmplă.Însa Rusia este o dictatura săracă și nenorocită unde cimpanzeul șef ucide resursa umană,Înlocuind-o cu varii specii de lingăi care promovează cu sârg corupția si, implicit stagnarea și degradarea.Alcoolismul specific este un mecanism de coping al omului redus la stadiul de instrument, mecanism în creștere si în occidentul din ce în ce mai amator de droguri, din motive tot mai similare.Dacă n-ar exista clasa asta de inutili si netoți care ține cu tot dinadinsul să schimbe lumea ca sa corespundă fanteziilor lor, societatea și-ar vedea linistita de treabă si de evoluția ei, făra măceluri și griji inutile.În 1935 un studiu arata că progresul tehnologic liniar ar duce, în ipoteza malthusiană la un program de lucru de 2ore pe zi în condiții de prosperitate.Azi, cresterea demografica e un mare semn de întrebare iar programul de lucru evde 8+ore în timp ce lătrăii politici vitupereaza lumea pentru fantezii climatice.Jalnic.

  28. Titlu manipulator pentru postacii GENIALI.
    IN ROMÂNEȘTE avem termenul de ORDIN de Ministru.
    De exemplu, așa a primit titlul de doctor măCiucă că (!) altfel nu putea ajunge general.
    LA ruși este termenul de UCAZ, rămas de pe vremea țarilor, INTELECTUALILOR.
    Mai citiți un Tolstoi, un Turgheniev, un Esenin, un Bulgakov…?

  29. Felicitari armatei Rusiei care a procedat corect si succes militar in continuare armatei Rusiei impotriva NATO care face propaganda poponarilor ,pedofililor si drogatilor

  30. Felicitari armatei Rusiei care a procedat corect si succes militar in continuare armatei Rusiei impotriva NATO care face propaganda poponarilor ,pedofililor si drogatilor Victorie pentru Rusia impotriva Diavolului drogat Jeglensky

  31. @Postăkel Gudurău „Hawaii a devenit un regat unificat, recunoscut la nivel internațional în 1810, rămânând independent până când oamenii de afaceri americani și europeni au răsturnat monarhia în 1893; aceasta a dus la anexarea de către SUA în 1898.” Mai citește despre intrarea de bunăvoie.

    • @Eu,Propune-le azi o secesiune de USA si vezi ce iese la referendum.Atunci au cedat pentru că viața în regat nu era ceva de apărat. La fel e si New Mexico,Florida sau Texas.Întreabă kazahul de rând unde-i place si o să vezi.Cuba n-a vrut si acum si-a luat-o Daca nici în Hawaii plebea nu voia, găseau un aliat care să-i faca Americii probleme.E similar cu imperiul Inca sau Aztec. Ce au vrut elitele n-a primit girul plebei obosite de porcăriile primei și n-au opus rezistență si tot asa va sfârși și imperiul lui Putin E o chestie de timp.Cât despre Istorie, o scriu învingătorii, sau the enemies from within.Apropos, cîți crezi c-ar sări să apere Ficusul în caz de scandal?

  32. Anexare a fost ceea ce au facut ucrainenii, stat fantoma aparut in 1991 fara nici o istorie ca stat. Tinuturile acelea au apartinut Rusiei din punct de vedere istoric fiind in permanenta locuite de rusi. Pe timpul URSS cand totul era un amalgam teritorial, acest lucru nu a contat prea mult. Dupa 1991 si odata cu interzicerea tuturor drepturilor minoritatilor pe teritoriul Ucrainei fantomatice, a urmat genocidul programat prin constitutia Ucrainei de dupa lovitura de stat a sionistei Victoriei Nuland. Minoritatile au inceput sa fie exterminate precum palestinienii in vederea purificarii etnice a Ucrainei. Dorinta fireasca de supravietuire a rusofonilor a condus la separarea teritoriilor rusesti din Ucraina. Nu exista nici un motiv legal sau uman ca acele teritorii sa fie lasate cadou Ucrainei iar ucrainenii sa ucida toti rusofonii ca sa le ramana lor teritoriile goale. Despre asta este vorba, astea sunt faptele oricate minciuni ar spune din interes unii sau altii. Au dreptul la viata pe pamantul lor stramosesc si acei rusi din teritoriile anexate candva Ucrainei de regimul bolsevic al lui Lenin, Stalin si Hrusciov. Urmeaza ca acele teritorii sa se reunifice cu patria mama. Nu poti interzice unificarea etnica. E valabil si in cazul Taiwanului, oricat de neconvenabil suna pentru unii pradatori ideea unificarii teritoriilor celor de acelasi neam.

  33. Monstruos! Dacă i lăsat, oare peste un timp ce bucata de pământ i ar mai trebui. Fie… cu tot neamul lui.

  34. Dragi forumisti, care din voi a fost curios sa citeasca Carta ONU?
    Articolele 106 și 107 din Carta ONU acordă Rusiei, în calitate de succesor legal al învingătorului celui de-al Doilea Război Mondial (cele patru mari puteri: URSS, SUA, UK si China), dreptul de a lua toate măsurile, inclusiv măsuri militare, împotriva Germaniei, Ungariei, Austriei, României, Bulgariei, Finlandei, Croației , Slovenia , Republica Cehă, Letonia, Estonia, Lituania și Ucraina pentru încercările de a resuscita nazismul.

    Articolul 107.Nici o dispoziţie din prezenta Carta nu va afecta sau interzice, faţă de un Stat care în cursul celui de-al doilea război mondial a fost inamicul vreunuia dintre semnatarii prezentei Carte, o acţiune întreprinsă sau autorizata, ca urmare a acestui război, de către guvernele care poarta răspunderea acestei acţiuni.

    Deci Rusia a intervenit conform DREPTULUI acordat de Carta ONU impotriva nazismului ukrainean.

    Sa mai ziceti ca interventia este ilegala!!!!

  35. @FloryPetre
    Mai fa-ti un vaccin ca sa-ti demonstrezi atasamentul la „valorile” euro-atlantice care ucid oameni prin „vaccinare”, pun la pamant toata industria europeana si isi lasa cetatenii in frig pe timp de iarna. Ursula are tot ce-i trebuie, bani de ordinul miliardelor din fraudele cu „vaccinurile” Pfizer, avioane private, slugi, mancare, caldura etc. Pentru restul oamenilor cinstiti si muncitori va fi insa foarte greu, nu pentru elitele pradatoare imbogatite din furt, specula si tiparire de bani falsi.

  36. @Alcibiade.Braila, Moldova nu a fost, nu este și u va fi niciodată pământ „românesc”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.