Războiul adevăratelor tronuri

Băsescu ştie că noi nu ştim tot ce a hotărât Consiliul Naţional de Apărare a Ţării, căci acele hotărâri sunt secretizate. Acolo s-a hotărât, de pildă, că faptele de corupţie trebuie considerate risc pentru securitatea naţională. Asta ştiam. Ce nu ştiam? Nu ştiam că, fără modificări corespunzătoare în legea de funcţionare a SRI, CNAT i-a dat SRI-ului ”ordin” de a face şi interceptările legate de urmărirea penală a faptelor de corupţie.

Fără modificările adecvate în legea de funcţionare a SRI, acest ”ordin” era (este) ilegal. Băsescu ştia că este aşa, dar, vorba ceea, scopul scuza mijloacele, căci lupta anti-corupţie era sfântă pe timpul lui!

N-a mai fost chiar atât de sfântă când DNA a luat sub… protecţia cătuşelor sale nişte protejaţi ai fostului preşedinte. Atunci, fostul preşedinte i-a amintit lui Daniel Morar, fost şef al DNA, acum membru al Curţii Constituţionale, că pe vremuri a beneficiat de un serviciu ilegal: interceptările SRI pe cazuri de corupţie. Aşa e, domnule preşedinte, dar ştiţi că eu am tot sperat că se va intra în legalitate prin modificarea legii SRI. Da, domnule judecător, măi Daniele, dar legea modificată n-ar fi putut fi aplicată retroactiv. Aşa e, domnule preşedinte, am folosit probe ilegale ani de zile, aveţi dreptate, e grav!

Măi, Daniele, CCR poate opri morişca asta. CCR poate constata ilegalitatea şi, cu o bună motivare a deciziei, poate sugera mutarea acelor interceptări chiar la DNA. Nu-i normal să ştie Coldea tot ce mişcă-n ţara asta. Să promoveze legea nouă, dacă poate, şi să intercepteze în deplină legalitate dacă vrea să ştie tot.

x

x x

Măi, Turcescule, tu-l ştii pe Darren White? Nu, domle preşedinte. Notează: a fost şef Secret Service pe Europa de Est şi avea sediul la Bucureşti. Acum doi ani l-am dat afară. Lucrează, acum, în afaceri private. Are o supărare mare pe DIICOT. I-au sechestrat ceva din dosarul Adrian Sârbu. Avea o companie în parteneriat cu prostu’ ăsta de Sârbu. Am notat, dom’preşedinte. Scriu ceva despre el? Nu, Turcescule, îl chemi să-ţi dea un interviu. Băiatu are ceva de spus despre DIICOT şi DNA. L-am sunat, de curând. E supărat rău de tot!

x

x x

Mircea Badea crede că lucrăturile de mai sus s-au petrecut chiar aşa. În chestiunea interceptărilor, e ca măgarul lui Buridan: nu e bine să asculte SRI, dar nici să asculte DNA n-ar fi bine. În chestiunea White a ales varianta wishfull thinking: uite, domnule, un american important care spune ce am spus noi tot timpul. E clar că ne confirmă. Poate că mai aveam nişte îndoieli. Gata, nu mai avem! Ne-a confirmat chiar Secret Service…

x

x x

Curtea Constituţională a avut deja un sacrificiu, executat de DNA, ca să fie bun de afiş de film de groază: Toni Greblă. Atunci, CCR a votat împotriva unei legi iniţiate de SRI. Aum, pare că CCR replică acelui abuz. Nu e sigur. CCR replică mai degrabă cercetărilor DNA în dosarul ”Errata”. Iar aceste cercetări, abia ele, par iniţiate ca răspuns (adevăratul răspuns) al SRI faţă de scoaterea legii Big Brother în afara ”ringului” legislativ. Acest război SRI-CCR va avea urmări ample. CCR a jucat politic în afacerea ”Errata”, într-o situaţie în care doar aşa mai puteau fi reabilitate, în 2012, echilibrele statului de drept, afectate grav chiar printr-o lovitură contra independenţei CCR. De ce să atace DNA abuzul (real) comis de CCR prin acea Errată?! Acest atac al DNA-SRI a obligat CCR să contraatace cu decizia despre interceptări, care anulează privilegiile de poliţie politică ale SRI.

Cine a dat, vreodată, acest gen de privilegii în felul în care dădea Dănilă Prepeleac gâsca din mână? SRI nici nu-l dă pe o raţă, ci se uită cum îi este luat de un fel de pui de găină (aşa pare CCR văzută de pe Himalaya SRI-ului).

x

x x

Cine ar putea opri acest război care va face multe victime colaterale? Preşedintele Iohannis crede în ce-i spune şeful SRI. Eu te-am pus acolo, eu te cred! Răspunsul e unul singur: autorităţile americane. Ipoteza mea este că, la ora actuală, chiar şi americanii sunt derutaţi de acest război românesc extrem de sofisticat. La fel fusese şi războiul juridic din 2012. Atunci, americanii au înţeles mai uşor cine cu cine se războia, căci era multă politicăreală pe front. Acum frontul pare curat, totalmente depolitizat.

x

x x

Darren White a revenit, după interviul dat lui Robert Turcescu, cu o scrisoare către publicul român. Nu ne aflăm într-o chestiune obişnuită de presă: cineva se ceartă cu altcineva. Darren White face parte dintr-un joc strategic jucat de autorităţi americane aflate în tabăra opusă actualului ambasador (aşadar, în altă tabără decât aceea a actualului Departament de Stat). În scrisoare spune că a depus o plângere penală (şi la DIICOT şi la DNA) şi că obiectul plângerii sale n-a fost luat în seamă. ”România acoperă fraudele pe care le-am sesizat” – zice el, în scrisoare.

În scrisoare auzim prima voce americană (destul de importantă) care vorbeşte cu compasiune despre săracii din România şi cu dispreţ pentru bogaţii României. Nu e o voce politică, dar e una care are autoritatea unui bagaj de super-profesionist de informaţii de categorie grea. Ar fi neprofesionist să fie tratată cum a fost, într-o seară, la Realitatea TV. A fost tratată în stilul politic românesc: să-l decredibilizăm pe muşteriu! A explicat, în scrisoare, cu umor, că nu există fapte care să-l poată decredibiliza. Mai bine m-aţi lua în serios, zicea el, în subtext. Cunosc stilul vostru jurnalistic, doar nu credeţi că am intrat în joc având spatele neacoperit de o onorabilitate inatacabilă? Nu uitaţi că am studiat ani de zile instituţiile, oamenii şi mentalităţile voastre. Ştiam care va fi prima voastră reacţie. Numai că nu ne spune că a putut scrie această scrisoare înainte de această reacţie.

Se întâmplă, într-adevăr, ceva important. Autorităţi americane care nu sunt la putere, sau, dacă sunt, fac dizidenţă administraţiei Obama au luat decizia să atragă atenţia cuiva din Români (cui?) că au fost depăşite prea multe linii roşii chiar de către DNA (şi SRI). Noi, aici, bănuiam câte a acoperit şi câte mai acoperă SRI, dar era imbatabilă reacţia celor care replicau: dacă ar fi aşa, de ce laudă americanii SRI-ul?

Cui îi este adresat acest mesaj, deocamdată neoficial, dar care poate deveni oficial după încheierea actualei campanii prezidenţiale din SUA? Opiniei publice, în primul rând: nu vă grăbiţi să deveniţi anti-americani; şi noi ştim că SUA nu s-au purtat corect cu voi! În cele din urmă, preşedintelui Iohannis: te-au dezinformat şi ai tăi, şi ai noştri, fii cu ochii în patru, dacă nu vrei să cazi în capcanele complicităţilor grave!

Nu ştim ce urmări (ce evenimente, ce schimbări) anunţă acest mesaj. Dar e limpede că aceia care l-au iniţiat au calculat toate şansele lui de a eşua în mlaştina politică autohtonă. Şi i-au dat drumul după ce au fost siguri că mlaştina asta, atotbiruitoare până acum, poate fi biruită.

În acest joc, semnele lui nu au să iasă la iveală în regim de breaking news. Avem a le urmări de-a lungul următorilor patru ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.