Război Iran-Israel. Reacţia NATO, Rusiei, Chinei, Germaniei

Atacul fără precedent al Iranului împotriva Israelului a generat reacţii pe plan global.

NATO „condamnă escaladarea Iranului” care a întreprins sâmbătă un atac fără precedent împotriva Israelului şi „îndeamnă la reţinere”, pentru ca actualul „conflict din Orientul Mijlociu să nu devină incontrolabil”, a declarat duminică o purtătoare de cuvânt a Alianţei, informează AFP.

„Condamnăm escaladarea Iranului în timpul nopţii, îndemnăm la reţinere şi urmărim îndeaproape evoluţia situaţiei. Este esenţial ca actualul conflict din Orientul Mijlociu să nu devină incontrolabil”, a subliniat purtătoarea de cuvânt, Farah Dakhlallah, într-un comunicat.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a condamnat „ferm” atacul „inacceptabil” lansat sâmbătă seara de Iran împotriva Israelului. „El constituie o escaladare fără precedent şi o ameninţare gravă la adresa securităţii regionale”, a adăugat Borrell pe reţeaua socială X.

China şi-a exprimat duminică „profunda preocupare” după atacul întreprins de Iran împotriva Israelului, ca răspuns la o lovitură împotriva consulatului său în Siria, la începutul lunii. „China îşi exprimă profunda preocupare privind agravarea actuală (a situaţiei) şi îndeamnă părţile vizate să dea dovadă de calm şi reţinere, pentru a evita o nouă escaladare” a tensiunilor, a subliniat Ministerul Afacerilor Externe chinez.

Rusia, apropiată a Iranului, a reacţionat duminică la atacul iranian fără precedent asupra teritoriului Israelului făcând apel la reţinere şi la rezolvarea paşnică a conflictelor, dar subliniind punctul de vedere iranian, conform căruia ar fi acţionat în virtutea dreptului la autoapărare.

„În noaptea de 14 aprilie, un număr mare de rachete şi drone au fost lansate asupra teritoriului Israelului. Potrivit Ministerului iranian de Externe, acest atac a fost efectuat în cadrul dreptului la autoapărare, în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU, ca răspuns la atacurile asupra unor obiective iraniene din regiune, inclusiv la atacul asupra secţiei consulare a ambasadei iraniene din Damasc din 1 aprilie, pe care ţara noastră l-a condamnat cu fermitateîn legătură cu atacul de pe teritoriul Israelului”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

Pe de altă parte, Moscova nu ratează ocazia de a mai îndrepta o săgeată către „inamicul” său autodeclarat în războiul din Ucraina, Occidentul, pe care încearcă să-l scoată vinovat şi pentru actuala criză din Orientul Mijlociu. „Din păcate, din cauza poziţiei membrilor occidentali, Consiliul de Securitate al ONU nu a putut răspunde în mod adecvat la atacul asupra misiunii consulare iraniene”, menţionează comunicatul MAE rus.

Abia după acest preambul, Moscova îşi exprimă îngrijorarea faţă de evoluţiile din Orientul Mijlocul şi face apel la reţinere, dar menţionează că este „important” ca şi „actorii internaţionali constructivi” să contribuie la rezolvarea crizelor din regiune în privinţa cărora Rusia susţine că a avertizat „în repetate rânduri”.

„Ne exprimăm îngrijorarea extremă faţă de o nouă escaladare periculoasă în regiune”, transmite Moscova. „Am avertizat în repetate rânduri că natura nerezolvată a numeroaselor crize din Orientul Mijlociu, în primul rând în zona conflictului palestiniano-israelian, care sunt adesea alimentate de acţiuni provocatoare iresponsabile, va duce la o creştere a tensiunii. Facem apel la toate părţile implicate să dea dovadă de reţinere. Avem încredere că statele din regiune vor rezolva problemele existente prin mijloace politice şi diplomatice. Considerăm că este important ca actorii internaţionali constructivi să contribuie la acest lucru”, arată comunicatul MAE rus.

În final, Moscova recomandă prudenţă cetăţenilor săi din regiune. „Atragem atenţia cetăţenilor ruşi care se află în Israel şi în ţările vecine, în primul rând în Iordania, Liban şi Siria, asupra necesităţii de a urma instrucţiunile şi recomandările practice publicate pe fluxurile de informaţii ale Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, pe site-urile oficiale ale instituţiilor străine ruseşti din ţările menţionate mai sus, pe site-urile Departamentului consular şi al Departamentului Centrului de Situaţii şi Crize al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, inclusiv în secţiunea relevantă a resursei actualizate – aplicaţia mobilă „Asistent în străinătate””, îndeamnă MAE rus.

Franţa a condamnat atacul întreprins împotriva Israelului de Iran, care „urcă un nou nivel în acţiunile sale de destabilizare”. „Decizând o asemenea acţiune fără precedent, Iranul a urcat un nou nivel în acţiunile sale de destabilizare şi îşi asumă riscul unei escaladări militare”, a scris ministrul de externe francez Stephane Sejourne, adăugând că Franţa „îşi reafirmă ataşamentul pentru securitatea Israelului şi îl asigură de solidaritatea sa”.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a transmis„Condamn cu cea mai mare fermitate atacul fără precedent lansat de Iran împotriva Israelului, ce ameninţă să destabilizeze regiunea. Îmi exprim solidaritatea cu poporul israelian şi ataşamentul Franţei pentru securitatea Israelului, a partenerilor noştri şi a stabilităţii regionale. Franţa lucrează la dezescaladare împreună cu partenerii săi şi îndeamnă la reţinere”, a scris preşedintele Franţei.

Italia, prin vocea ministrului său de externe Antonio Tajani, a anunţat că „urmăreşte cu atenţie şi preocupare” situaţia, după lansarea dronelor iraniene împotriva Israelului, iar Canada a condamnat „fără echivoc” aceste atacuri aeriene, exprimându-şi „solidaritatea cu Israelul”.

Premierul italian Giorgia Meloni, a cărei ţară prezidează G7 convocat de urgenţă duminica aceasta, a condamnat atacul iranian împotriva Israelului, exprimându-şi „puternica îngrijorare în faţa unei destabilizări ulterioare a regiunii”.

„Continuăm să lucrăm pentru a o evita”, a afirmat Meloni, într-un mesaj postat duminică pe reţeaua X, amintind că Italia „organizează astăzi (duminică) la începutul după-amiezii un summit virtual al liderilor” G7.

Germania a atenţionat că atacul ar putea „cufunda întreaga regiune în haos”. „Condamnăm cu cea mai mare fermitate atacul în curs, care ar putea cufunda întreaga regiune în haos”, a declarat şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock pe reţeaua socială X, cerând Iranului şi „mandataţilor săi” „să înceteze imediat” atacul şi adăugând că Berlinul „este în mod ferm de partea Israelului”.

Duminică şefa diplomaţiei germane Annalena Baerboc a spus ca Iranul a adus „în mod absolut deliberat” Orientul Mijlociu „pe marginea prăpastiei”, după ce a tras sute de rachete şi drone asupra Israelului.

Regimul iranian „aproape a cufundat o regiune întreagă în haos”, a subliniat Baerbock în timpul unei scurte alocuţiuni la Berlin.

Totodată, ea a îndemnat „toţi actorii din regiune să acţioneze cu prudenţă”, pentru că „spirala escaladării trebuie frântă”.

În paralel, cancelarul federal german Olaf Scholz, aflat în vizită în China, a îndemnat toate părţile la reţinere după atacurile iraniene. „Nu putem decât să îndemnăm toată lumea – şi în special Iranul – să nu continue pe această cale”, a declarat Scholz pentru presă.

Cancelarul federal a denunţat „o gravă escaladare” în tensiunile din Orientul Mijlociu şi şi-a exprimat „solidaritatea” cu Israelul.

Arabia Saudită a îndemnat de asemenea toate părţile la „cea mai mare reţinere”, pentru „a feri regiunea şi locuitorii ei de pericolele războiului”. El a îndemnat de asemenea Naţiunile Unite „să-şi asume responsabilităţile în materie de menţinere a păcii şi a securităţii internaţionale”.

Prin vocea Ministerului său de Externe, Egiptul a îndemnat şi el la „o reţinere maximală” şi a spus că este „în contact direct cu toate părţile conflictului pentru a încerca să stăvilească situaţia”, avertizând totodată împotriva „riscului de expansiune regională a conflictului”.

Premierul britanic Rishi Sunak a condamnat „în termenii cei mai fermi atacul periculos al regimului iranian împotriva Israelului”, dând asigurări că Regatul Unit „va continua să apere securitatea Israelului”. „Alături de aliaţii noştri, lucrăm în regim de urgenţă la stabilizarea situaţiei şi la împiedicarea unei escaladări. Nimeni nu vrea să vadă o nouă baie de sânge”, a spus Sunak într-un comunicat.

Guvernul britanic a anunţat de asemenea că trimite avioane de luptă suplimentare în Orientul Mijlociu şi că acestea vor intercepta, „dacă va fi necesar”, orice atac iranian.

Preşedintele american a asigurat Israelul de sprijinul „de neclintit” al SUA. „Angajamentul nostru în favoarea securităţii Israelului în faţa ameninţărilor Iranului şi aliaţilor acestuia (din regiune) este de neclintit”, a scris preşedintele american Joe Biden pe reţeaua socială X, postând o fotografie de la reuniunea de urgenţă de la Casa Albă cu echipa sa pentru securitate naţională.

Cu puţin timp înainte de prima reacţie directă a lui Joe Biden, un responsabil al Ministerului Apărării american a anunţat că forţele americane poziţionate în Orientul Mijlociu doboară „drone lansate de Iran şi care vizează Israelul”.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat sâmbătă „grava escaladare” pe care o reprezintă atacul Iranului împotriva Israelului şi a îndemnat la o „încetare imediată a ostilităţilor”.
Guterres a afirmat că este „profund îngrijorat de pericolul foarte real al unei escaladări devastatoare la scară regională” şi a îndemnat „toate părţile să dea dovadă de cea mai mare reţinere pentru a evita orice acţiune ce ar putea duce la confruntări militare majore pe mai multe fronturi în Orientul Mijlociu”.

Şi state din America Latină, printre care ArgentinaMexic şi Chile au condamnat atacul Iranului, declarându-se solidare cu Israelul.

Iranul a lansat sâmbătă peste 200 de drone şi rachete împotriva Israelului, ca răspuns la un bombardament împotriva consulatului său de la Damasc. Teheranul a acuzat Israelul de acest bombardament, însă acesta nici nu a confirmat, nici nu a dezminţit.

Represaliile de sâmbătă constituie primul atac direct întreprins vreodată de puterea iraniană împotriva teritoriului israelian, care nu recunoaşte Republica Islamică.

Ele generează temeri privind o escaladare în Orientul Mijlociu, într-un context deja exploziv pe fondul războiului din Gaza între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

48 de Comentarii

 1. ‘Bibi belicosul …’ nu a reușit să rezolve criza ostaticilor după 5 luni de lupte cu Hamas și dezastrul produs în Gaza!

 2. arata ca inaintea razboaielor mondiale. Coruptii Lumii s-au imultit si simt ata la par iar decat sa se retraga, mai bine sacrifica 2-3 miliarde…
  Numai ca acum, vor ramane cu aur si cenuse. Dumnezeu sa ne fereasca.

 3. Vai, vai cat bocet si jale. Iti vine sa plangi cand vezi Occidentul salbaticit intru Satan cat de indignat este in urma atacului Iranului asupra Israelului.

 4. Teatrul de război Ucraiiina nu mai păcălește pe mulți și atunci se reîncălzește alt teatru de război. Acesta din urmă e mai frumos, e cu artificii numite Iron Dome. Sînt păreri ale unor specialiști israelieni în rachete care susțin acest lucru. Căutați!

 5. Pana una alta, se pare ca dulaii sunt intelesi iar pulimea in extaz asista la un spectacol tip „Iunion”.

 6. cum scribul ”cotidian” selecteaza opinii ale celor certati cu legea internationala. Ordin sau credinta, I.R.?

 7. Corul bocitoarelor sioniste impresioneaza idiotii utili.
  ,,Imaginați-vă Coreea de Nord peste 20 de ani, când toată lumea trebuie să poarte o brățară biometrică… Ascultați un discurs la radio al marelui lider și ei știu ce simți de fapt. Poți să aplauzi și să zâmbești, dar dacă ești supărat, ei vor ști, și vei fi în Gulag mâine dimineață” – Yuval Noah Harari. De fapt se refera idiotii utili din lumea larga.

 8. Deci, iară n-ai priceput situația bre,.. De fapt nu mă mir,.Ambasada Iranului a fost atacată și omorîte cîteva personalități iraniene.. Acest atac era de condamnat de lumea acu ingrijorată mai ceva ca acum aceste petarde inutile lansate de Iran..A fost ca răspuns la o lovitură împotriva consulatului său în Siria, la începutul lunii. E reacție firească , iar de israelu continuă cu ”replica”, ca o nevastă incultă, apoi cu siguranță o ia in dinți

 9. Toate NAPARCILE condamna atacul Iranului…!

  Dar atacul Nazistilor Teroristi Satanisti khazari asupra ambasadei Iranului de ce nu l-au condamnat ?
  Adica Teroristii condusti de Bibi Satanyahu au voie sa atace pe cine vor, iar Iranul nu are voie sa riposteze in LEGITIMA APARARE ?

  Sper ca Rusia sa extermine cart mai repede toate NAPARCILE din Europa ca sa fie curatenie generala !

  Israelul Terorist Nazist Satanist va disparea de pe fata pamantului !

  Satania Vacareasca SUA Company Rockefeller se va scufunda in ocean !

 10. De ce a trebuit „Bibi belicosul” sa stirneasca cuibul cu viespi ? Sa provoace un nou HOLOCAUST ?Si asa sunt cu ” morcovu-n cur” printre atitia arabi.Pina cind cred ca-i va sustine celalalt criminal, Oncle Sam ?cam multe puncte rosii pe glob. Si puterea disipata , duce la colaps. Adica ceea ce gavarea mai zilele trecute unul @ misteaux. A stiut de ce s-a dat la fund….Cind bagi zilnic batul prin gard , risti sa te muste ciinele….

 11. Dar pe Horia, Closca si Crisan cine i-a vandut ma inteligentule? Tu condamni un popor intreg ptr un gunoi vanzator care apoi s-a si spanzurat ptr ca a avut mustrari de constiinta?
  Cine i-a vandut pe Horia, Closca si Crisan nu s-a spanzurat.
  Cazuri identice de vanzatori si lepre gasesti la orice popor. Toti au gunoaiele lor……[Ruymburak]

 12. Semnul timpului clopote bat victimele urii sacrificate pe banda rulanta miinile noastre sint legate strins cu singe pe ele.

 13. Apropooo..Ar merita să te uiți un pic la biografia acestui Borrell,..altu Joska..

 14. Condamnarea pe baza de jumatati de masura. Depinde cine e atacat si cine ataca asa zisa lume civilizata face pe civilizat, valabil doar pentru o anumita parte.

 15. O intrebare ptr un urs putinofil:
  Daca la ambasada romana din Kiev ar fi un grup de inalti militari ucraineni care ar comanda formatiuni de lupta ucrainene impotriva rusilor din Dombas si Rusia, rusii ar avea dreptul sa bombardeze aceasta ambasada romana din Kiev?
  Ptr un pupator de dos rusesc ca tine desigur ca ar avea dreptul, dar evreii nu aveau dreptul sa bombardeze grupul militar din armata iraniana din Damasc, care ii coordonau pe rebelii Hezbolah si Hamas.
  Esti penibil si tu si ceilalti putinofili si islamofili de pe forum.
  Ptr ca: putinofil = islamofil……[Rumburak]

 16. Când a fost atacată ambasada Iraniană din Damasc nu a mai fost nimeni nici preocupat nici îngrijorat. În fond americani și israelieni pot bombarda ambasade. Și franta se baga in seama dupa ce a făcut in Libia ?!? Se bucura in continuare sarkozi de miliardele de euro primite de la Gaddafi ? După atentatele de la WTC am spus ca lumea se va schimba radical în rău. Va fi și mai rău de atât.

 17. @reimmstein
  Domnul, incercati sa sositi in secolul 21! Facind un pic catéchism va poate ajuta mult, sa intelegeti mesajul lui Issus.

 18. Ciudat.
  Daca dadeau cu ele ziua mai avea lumea focul ala de artificii ?
  Dupa ce au dat cu 200 de pietre spre Israel seful armatei Iraniene spune „gata, asta a fost, daca vreti bataie va dam, acum luam o pauza”
  Astia parca sunt intelesi.

 19. Daca mai era nevoie de vreo dovada ca lumea e condusa de niste prosti carora le-a luat Dumnezeu mintile.

 20. „Atacul fara precedent al Iranului”, dar bombardarea consulatului Iranian nu este un precedent? „I R”, de ce te ascunzi sub niste initiale? Nu esti de acord cu ce scrii? Sau ti-e teama de opiniile pe care le sustii?

 21. Regatul Unit,U,S,A si Israelul sunt in razboi cu Iran-ul,asta se citeste in acest articol.Nici nu se putea altfel:aceiasi viteji contra unei tari mici.Cit va mai suporta lumea?

 22. Baliverne…?! Astia conduc lumea. Panaramele astea, care isi dau cu parerea, lesbiene si poponari…?! ?! Ce uriasa deziluzie poate sa traiasca lumea intreaga. Alo, domnilor Xi, Putin, nu se poate sa lasati lumea intreaga la „judecata”/cheremul unor astfel de dementi si handicapati…?!

 23. Cred sau mai bine spus vreau sa cred ca le-a venit randul, in sfarsit, si evreilor…
  Va fi foarte greu avand in vedere la cate retele de suprafata si subterane leaga aceasta etnie de evrei si kazari…cel putin in zona globalista….’om trai si ‘om vedea sau ‘om muri si ‘om vedea….

 24. Israelul si-a pierdut dreptul de a exista ca stat. Ori doua state, Israel si Palestina, ori niciunul. Sa fie anulata Rezolutia UNSC prin care lua fiinta statul Israel.

 25. Am citit raspunsurile pentru acest articolul si concluzia este: MI-E RUSINE CA SINT ROMANCA!

 26. Se intelege ca toti sunt de acord cu atacul israelian de acum cateva zile asupra consulatului iranian dar nu sunt de acord cu raspunsul Iranului.E prea tarziu raspunsul iranian sau care e supararea?

 27. Este bine sa nu înceapă acolo război ca se va preface totul in ruine si implica in raboi mai multe parti . Si este dificil pentru oameni sa fie in război ca oamenii nu au nici o vina sa fir in război .

 28. Mie imi place ironia din mesajul multora de pe aci care spun ca Ucraiana, occidentul in general si acum evreii sunt nazisti. Desi ei (cei nenazisti) sunt impotriva evreiilor, homosexualilor si musulmanilor (doar atunci cand sunt in Europa), noi restul sunt nazisti.

 29. Declaratiile cu cant sunt mai puternice, cu atat denota faptul, ca cei cate le emit sunt pe statul de plata al israelului, ori sub papacul israelului. Cand cineva iti strange mana la usa, tipi

 30. un punct de vedere…

  „Acest moment a venit în noiembrie anul trecut, când Iranul a uzat de filierele spionajului rusesc și a blocat ajutorul Statelor Unite pentru Israel. Pe filiera legăturilor familiei directorului SVR, domnul Narîșkin, cu șeful de cabinet și omul de încredere al prim-ministrului ungar Viktor Orban, acesta a fost chemat la Beijing unde președintele Putin i-a trasat marșruta convenabilă intereselor ruso-iraniene: se va deplasa în SUA, va lua legătura cu think-tank-ul conservator Heritage Foundation, cu fostul președinte Donald Trump și-i va convinge să blocheze în Congres ajutorul și pentru Israel, și pentru Ucraina. Ceea ce s-a făcut întocmai, spre marea mea mirare. Da, îmi era greu să-mi imaginez că liderul foarte controversat al unei țărișoare din Europa Centrală poate juca pe degete politica de alianțe a Statelor Unite. Dar, iată, exact asta s-a întâmplat. ”

  „Nici pentru Moscova perspectivele nu sunt tocmai luminoase. Urmând calea luminoasă trasată de Viktor Orban, mediile izolaționist-conservatoare din SUA au ajuns în pragul unui Pearl Harbour politic, de natură să tranșeze alegerile prezidențiale din toamnă. Este de așteptat ca Partidul Republican să-și vină în fire din euforia ungurească și să deblocheze ajutorul financiar, economic și militar pentru Israel, dar și pentru Ucraina. Ceea ce instantaneu va schimba evoluțiile pe tot Flancul Estic al NATO – inclusiv în România.”

  agentul fsb orban se executa intocmai si la timp… ce pierde din vedere este reversul… cind iti viri degshtul in placinta fierbinte, cu sigurnata te arzi… v-am spus ca dupa austria urmeaza ungaria…

 31. Politica dublei măsuri duce la dezastru. Când un cazan are presiune periculoasă se încearcă să se domolească ,în niciun caz nu se ațâță focul. Atacul asupra ambasadei Iranului trebuia condamnat ferm de aceste state și apoi aveau dreptul moral să condamne ferm și acest atac. Așa nu s-a reușit altceva decât ațâțarea focului, ajungerea la un război regional sau mai grav mondial. Conducătorii statelor și-au pierdut mințile, nu-i mai interesează supușii totul e pentru bani și puterea lor. Acum se ciocnesc și amărâții mor. Până la urmă totul pleacă de la politica belicoasă a vestului care nu acceptă că și alții există precum și manipularea extraordinară prin mass-media care pleacă tot cam de acolo.. Dacă nu apare o minte „odihnită” la conducerea acestor state sfârșitul e previzibil.

 32. Cine seamănă vânt culege furtună. Cine seamănă război va căpăta război . Din păcate Europa este prinsă cu chiloții în vine , iar America are nevoie de un război ca de aer pentru ca democrații să rămână la guvernare. Cât despre actualul guvern israelian este primul care a ”aruncat cu pietre” se așteaptă să nu existe nici o reacție ? Oricât s-ar zbuciuma occidentalii situația le scapă de sub control oricum , sper să nu se întindă intr-un război global (dorința multor politruci care nu mai au să ofere nici măcar minciuni cât decât credibile). Clasa politică occidentală este în criză , popoarele lor nu mai cred ”binele” oferit , mașinăria s-a gripat și numai un război îi mai poate ține la putere. Vom vedea cât de mult a învățat omenirea să își controleze fricile , nu prea pare dar cine știe poate mintea cea de pe urmă va reuși să modereze tendința asta războinică, de oprit nu o vor putea opri. Când scoți demonul războiului din cutie cu greu îl mai pui la loc. Să ne ferească Dumnezeu de prostia politicienilor în rest nu ne rămâne decât să ne protejăm cum mai putem.

 33. In război nu are nimeni de castigat ca implica in război si parti externe adica ajutoare externe si se preface in ruine de ambele tabere si au de suferit de pe urma războiului oamenii nevinovati ! Si de aceea este bine sa fie pace in zona !

 34. @ Crina -poti orice fata . Daca-ti este rusine , nu te lasa rusinata.Nu ti-a fost rusine cind au fost si sunt ucisi copiii palestinieni ? Nu ti-a fost rusine cind a fost atacat un post diplomatic ?Daca era in Eretz Israel puteam sa le dam crezare atacatorilor. Dar pe teritoriul altui stat ? Cei peste 17 000 de copii palestinieni morti nu-ti provoaca rusine ? Si cei care mor acum de foame ?Du-te la Bibalaul sionist poate iti acorda cetatenie si devii ” mindra” !

 35. tot Occidentul a condamnat atacul israelian asupra consulatului iranian din Siria ca fiind o grava incalcare a dreptului international! ca atare, e firesc sa condamne si atacul iranian de azi noapte, nu?
  aaaaa… stati un pic, cum adica vesticii n-au condamnat atacul israelian? putleristilor, insinuati ca Occidentul o da cu dubla masura? :))

 36. „Represaliile de sâmbătă constituie primul atac direct întreprins vreodată de puterea iraniană împotriva teritoriului israelian, care nu recunoaşte Republica Islamică.”
  Deci Israelul, creat abia în 1947, după două două războaie mondiale, cu prețul atâtor milioane de morți , ca să nu mai vorbim de alte distrugeri, nu recunoaște Iranul, fostul Imperiu Persan !
  Culmea e că după ce au sfidat toate rezoluțiile ONU care impuneau încetarea genocidului din Gaza, acum Israelul apelează la aceeași instituție pentru a condamna acțiunile, reprobabile, ce-i drept ,ale Iranului asupra lor !
  Dar nu mai puțin criminale ca a lor în ceea ce a mai rămas din Fâșia Gaza pe care n-o apără nimeni de atrocitățile comise . Acolo sunt peste 35.000 de morți, majoritatea copii, femei și vârstnici, dar marea problemă acum este că un copil a fost rănit și dus la spital !
  Până unde se merge cu ipocrizia asta ?

 37. Deocamdată, nu există niciun motiv de panică. Dar unde mergem? Biblia spune: „Şi [regele nordului = Rusia începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea (Daniel 11:27)] se va întoarce în ţara lui cu multe bunuri [1945], iar inima lui va fi împotriva legământului sfânt [ostilitate față de creștini]. El va acţiona [mare activitate în arena internaţională] şi se va întoarce în ţara lui [dezintegrarea Pactului de la Varșovia și a Uniunii Sovietice. Un militar rus s-au întors în ţara lor]. La timpul fixat se va întoarce [acest lucru înseamnă războaie. Rusia își va recăpăta influența pe care a pierdut-o după prăbușirea URSS. UE și NATO se vor destrăma. Multe țări din fostul bloc estic se vor întoarce la o alianță militară cu Rusia]. Şi va intra la sud [acesta va fi începutul războiului nuclear. Detonatorul va fi conflictul etnic (Matei 24:7)], dar nu va fi ca înainte și mai târziu [aceste acțiuni militare nu vor duce direct la un război nuclear. Acest război va începe doar după revenirea „regelui nordului”]” (Daniel 11:28,29). Și numai atunci va fi intervenția directă a SUA și război nuclear la nivel mondial (Daniel 11:30a). Aceasta va fi un măcel reciproc. Va fi folosită o sabie de mare putere (Apocalipsa 6:4).
  Acesta va fi și începutul zilei judecății (Apocalipsa 1:10; cf. Isaia 5:24,25).
  Dar acest lucru nu se va întâmpla în curând. Se va întâmpla într-o manieră bruscă [εν ταχει] (Apocalipsa 1:1). Încă mai este timp să te împaci cu Dumnezeu.

 38. In lumea este plin de indivizi care spun ca poporul idraelit n-are voie sa se apere. In Romania s-a facut un partid pentru astia cu publicitate gratuita pe Cotidianul ca un tuaras utecist de 78 de ani sa fie pus candidat la presedentie pe lista lui. Continuati, „pentru ca meritati” [VICHY] !

 39. In lumea este plin de indivizi care spun ca poporul izdraelit n-are voie sa se apere. In Romania s-a facut un partid pentru astia cu publicitate gratuita pe Cotidianul ca un tuaras utecist de 78 de ani sa fie pus candidat la presedentie pe lista lui. Continuati, „pentru ca meritati” [VICHY] !

 40. in meandrele concretului multa manipulare se intimpla… hungurasul sluga la rusnac mizgaleste pina ii cad deshtele… vodca de pufoaica face senzatie…

 41. Sportul preferat al nemtilor, francezilor, rusilor, polonezilor, ucrainienilor si cehilor, a fost sa bata si sa omoara evrei in conditi groaznice. Acuma zic ca ii pare rau si isi cer iertare permitind si aplazind cind evreii fac un genocidiu de copii palestinieni. Si toti zic ca cred in Dumnazeu

 42. am inteles ca statele care condamna atacul iranian nu vor raspunde niciodata militar tarii care le-ar bombarda ambasadele

 43. De unde atata ipocrizie, unde a fost NATO cand Israelul a atacat ambasada Iranului din Siria?
  Unde este NATO si ce spune de genocidul din Fasia Gaza ?
  Gata, ne-am saturat de minciunile voastre, vreti sa dominati in interesul oligarhilor, iar de oameni va doare undeva, sau nici acolo.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.