Recomandări de la o bancă elvețiană: cumpărați aur, mâncare și arme

O notă deloc optimistă a economistului UBS, cea mai mare bancă elvețiană: dacă euro intră în colaps, nu vă rămâne decât să cumpărați aur, mâncare și arme.

Asta pentru că Larry Hatheway scrie că sfârșitul zonei euro va avea drept rezultat „sfârșitul lumii” într-un raport redactat împreună cu Paul Donovan și Stephane Deo în care estimează o scădere de 20% a PIB-ului pentru state-creditor precum Germania și de 40% pentru state-debitor precum Grecia.

Practic, nu este departe de sfaturile nu mai puțin pesimiste ale bancherului de la Deutsche Bank care spunea de curând că dacă Merkel nu va lăsa Banca Centrală să cumpere direct obligațiunile statelor aflate în dificultate, atunci investitorii nu au decât să sape o groapă în pământ și să se ascundă.

Jim Reid, credit strategist la Deutsche Bank a spus că dacă Merkel nu va permite Băncii Centrale să aibă un rol mai mare și mai agresiv, atunci singurul sfat de investiții pe care îl poate da este să săpați o groapă în pământ și să vă ascundeți.

Aceste sfaturi sunt exact pe linia de gândire a lui Nouriel Roubini, care, întrebat în ce ar trebui să investească oamenii, a răspuns că spune același lucru pe care îl spune de ceva vreme tuturor celor care îl întreabă: „eu îmi țin majoritatea banilor cash”. Motivul este unul cât se poate de simplu, spune economistul: „Este mai bine să fii sigur decât să-și pară rău”.

„Nu este timpul pentru active riscante”, a spus Roubini, care arăta în luna august că dacă ești paranoic, poți să începi să investeși în mâncare sau arme, muniție, lingouri de aur și să te duci în creierii munților.

Rapoartele recente ale UBS cu privire la destrămarea fostelor monede comune au concluzionat că un astfel de scenariu în cazul euro ar avea costuri „atât de mari încât ar fi de neimaginat”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.