„Refacerea” USL – o nouă petardă propagandistică

C.P. Tăriceanu şi grupul din jurul său utilizează titulatura unui partid care nu există. Care sunt cauzele pentru care USL nu se poate reface. Cu cine poate face o alianţă PSD, PC şi UNPR.

Ce a anunţat Tăriceanu

C.P. Tăriceanu a declarat luni, răspunzând întrebărilor unor ziarişti, că protocolul de refacere a USL „va fi semnat în această săptămână, înaintea turului II la prezidenţiale de PSD şi PLR”, precum şi de „celelalte formaţiuni componente”. Tăriceanu a menţionat că nu este vorba de o refacere simbolică, ci despre una de substanţă, şi a adăugat: „Sigur că nu putem să punem noul proiect într-o suprapunere perfecta peste cel vechi. Dar ceea ce e important e că vom avea din nou o construcţie politică în care să fie reprezentat PSD şi PLR”.

O petardă propagandistică

Declaraţiile lui C.P. Tăriceanu nu reprezintă altceva decât o petardă propagandistică prin care încearcă, mediatic, să păcălească electoratul mai puţin informat (în special cel din mediul rural şi din oaşele mici) şi să genereze confuzie. Pentru că USL nu se poate reface şi nici o altă alianţă între PSD şi PLR nu se poate constitui. Din mai multe cauze:

  1. USL nu se poate reface decât în situaţia în care părţi semnatare sunt cele originale: PSD, PNL şi PC. Or, se ştie, PNL face parte din altă alianţă, iar USL nu mai există din martie 2014.
  2. Titulatura şi sigla USL nu pot fi utilizate, conform Legii partidelor politice, de către o alianţă formată din alte partide decât cele care au format iniţial USL, adică PSD, PNL şi PC. Deci o alianţă între PSD, PC şi un alt partid nu poate purta titulatura de USL.
  3. PSD şi PLR nu pot forma nicio alianţă pentru că PLR nu există. Gruparea politică din jurul lui C.P. Tăriceanu şi care în media se prezintă sub numele de PLR nu este înregistrată în registrul partidelor politice. Gruparea condusă de C.P. Tăriceanu a preluat PNM (Partidul Naţional al Mediului), dar Tribunalul Municipiului Bucureşti a respins pe 23 septembrie 2014 cererea PNM de transformare în PLR.
  4. Utilizarea de către gruparea Tăriceanu a numelui PLR este strict mediatică. Cu această denumire, gruparea Tăriceanu nu are acces la nicio acţiune oficială (alegeri de orice tip, de exemplu), nu poate semna niciun document oficial, nu poate avea parlamentari, primari, consilieri judeţeni sau locali, nu poate propune persoane pentru orice fel de funcţie. Este şi motivul pentru care C.P. Tăriceanu a candidat ca independent la prezidenţiale, este şi motivul pentru care parlamentarii grupului figurează ca independenţi în Cameră şi Senat.

Se poate forma o alianţă PSD-PNM

PSD poate forma o alianţă cu gruparea Tăriceanu, dar aceasta din urmă va fi obligată să utilizeze numele de PNM. Drept urmare nu există posibilitatea ca PSD, PC şi PNM să refacă USL sau să poarte această denumire. Dar şi în situaţia în care – chiar şi la nivel declarativ doar – se va face referire la o alianţă în PSD, PC şi PLR, vom fi în faţa unei mistificări, a unei dezinformări şi a unui organism nul din punct de vedere juridic.

Faptul că PLR nu există oficial, se pare că nu contează pentru C.P. Tăriceanu. Acesta a făcut o declaraţie stupefiantă în faţa ziariştilor: „Sunt două lucruri ce trebuie separate: pe de o parte avem construcţia şi ideea politică şi sigur că această construcţie politică urmează să primească şi o haină juridică. Ele nu sunt condiţionate, dar primează actiunea politica”. După cum se vede, tot o declaraţie pur propagandistică. Nu poate „să primească haină juridică” o construcţie între un partid politic (PSD) şi ceva ce nu există (PLR). Şi în acest caz nu poate exista o acţiune politică oficială.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Cristescu 134 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.