Reforma ajunge și în cabinetele medicilor de familie

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Horaţiu Moldovan, a declarat că Executivul intenţionează prin măsurile privind reforma sistemului de sănătate să crească nivelul de decontare a serviciilor medicale efectuate de medicii de familie în detrimentul plăţii per capita către aceştia.

„În ceea ce priveşte asistenţa medicală primară, în momentul de faţă există o combinaţie, un mix de plată, plata per capita şi plata per serviciu în ceea ce priveşte decontul medicilor de familie, pe care Casa de Asigurări de Sănătate îl realizează. În prezent, 35% din sumele decontate medicilor de familie sunt în plata per capita şi 65% sunt în plata per serviciu. Dorim practic să creştem nivelul de decontare a serviciilor medicale pentru că dorim să stimulăm realizarea serviciilor medicale. Vreau să menţionez, să fie foarte clar acest lucru, îl vom face în cadrul bugetului acordat; practic nu se vor duce bani din segmentul medicinei de familie în alt segment. În acelaşi buget vom inversa această balanţă sau vom creşte ponderea plăţii per serviciu în detrimentul plăţii per capita la 20 – 80%”, a explicat Horaţiu Moldovan.

El a subliniat că veniturile medicilor de familie nu vor scădea decât în cazul medicilor de familie care vor avea peste 4.500 de pacienţi.

„Cei care vor avea peste 4.500 de pacienţi vor avea o scădere globală de 11%. Cei care vor avea sub 4.500 de pacienţi vor avea o creştere globală a veniturilor de până la 11%, pentru că noi practic dorim prin această măsură o creştere a calităţii serviciilor medicale”, a spus el.

În context, şeful CNAS a anunţat că se va renunţa definitiv la mecanismul în baza căruia ceea ce nu se cheltuia din bugetul medicinii de familie se împărţea în luna a 12-a.

„Exista mai demult o prevedere conform căreia exista o regularizare la 11 luni. Cu alte cuvinte, ceea ce nu se cheltuia din bugetul medicinii de familie se împărţea în luna a 12-a. Lucrul acesta nu se mai întâmplă de câţiva ani şi, practic, vom renunţa definitiv la acest mecanism, fără ca banii să dispară din sănătate, ci ei vor rămâne în bugetul FNUASS şi vor fi redirecţionaţi către serviciile medicale oferite medicilor de familie”, a precizat Moldovan.

Acesta a anunţat şi simplificarea procedurii privind posibilitatea ca medicii de familie să fie înlocuiţi pe perioadele în care absentează de la cabinet, din diverse motive, cel mai frecvent – concediu medical sau concediu de odihnă.

„În momentul de faţă există o procedură foarte complicată şi dorim să simplificăm la maximum posibil această procedură, în sensul în care vom oferi posibilitatea ca, în situaţia în care medicul de familie este în concediu, pacienţii acestuia să poată să fie investigaţi, consultaţi de oricare medic de familie la care acesta se adresează şi, bineînţeles, acel medic de familie să fie şi plătit pentru serviciile pe care le prestează”, a explicat Horaţiu Moldovan.

Recomanda

2 Comentarii

  1. USR-istii taie banii pentru sanatate si zic ca fac reforma! Cand votezi presedinte usrist asta ai. Pana si Iohannis i-a scos pe usristi de la guvernare pana si el a inteles ca astia sunt un dezastru.

  2. Care servicii medicale la medicii de familie, habarnistule?!! Acele cabinete in apart.de 2 camere mici, fara dotari, fara dulapuri arhive, cu un pat, laptop, imprimanta, ap.de tensiune, un pix, un mini frigider si restul zero?!! Care au program de 3- 4 ore pe zi si detin multi si doua cabinete, unul in Ilfov si altul in Bucuresti!! Vai de medicina de familie cu medicii cei mai slabi pregatiti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.