Retrospectiva Lucian Pintilie la New York

În urma succesului de public şi de presă al primelor zile ale retrospectivei integrale „Lucian Pintilie”, de la Museum of Modern Art din New York, co-organizată de ICRNY, Laurence Kardish, curatorul şef al departamentului de film, şi-a anunţat intenţia de a propune achiziţionarea filmului „Reconstituirea” pentru colecţia permanentă a muzeului.

După o cronică entuziastă a filmului „Niki Ardelean, colonel în rezervă”, apărută în „The New York Times”, în seara zilei de 1 martie a avut loc deschiderea retrospectivei „Lucian Pintilie” la MoMA. O sală arhiplină l-a aplaudat în picioare pe regizorul român după ce acesta a făcut introducerea filmului care l-a consacrat, „Reconstituirea”, împărtăşind, cu umor şi emoţie, povestea întâlnirii sale cu Charlie Chaplin, la începutul anilor ’70, pe un platou de filmare din Londra. Morala introducerii: un artist este urmărit de trac oricât de spectaculoasă ar fi cariera sa. Prezentat într-o nouă copie, filmul „Reconstituirea” a impresionat publicul american care nu avusese încă ocazia să îl vadă.

Sus, de la stânga la dreapta, Oana Radu, Mihai Chirilov, Andrei Şerban, Mircea Cantor, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ

În următoarele două zile, „Niki şi Flo”, „Duminică la ora 6”, „Balanţa” şi „De ce trag clopotele, Mitică?” au continuat să umple sălile de la MoMA. Achiziţia peliculei „Reconstituirea”, odată aprobată de comisia de la MoMA, ar face ca filmul să fie disponibil pentru membrii muzeului şi pentru studenţi. Se vor putea organiza, de asemenea, proiecţii private la cerere şi pelicula va fi prezentată în alte programe şi retrospective ale muzeului, din New York şi din America, în anii următori.

Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ

În seara zilei de 2 martie, regizorul român a participat la evenimentul de la ICR New York, care i-a avut ca protagonişti pe invitaţii speciali ai retrospectivei, Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc, într-o discuţie moderată de Mihai Chirilov, directorul artistic al „Festivalului Filmului Românesc” de la New York. Timp de o oră şi jumătate, cei doi artişti au împărtăşit cu generozitate românilor din diasporă, care au umplut sala ICRNY, experienţa lucrului cu Lucian Pintilie, în film şi în teatru. „Pentru mine, să joc la Pintilie a fost o a doua facultate”, a spus Victor Rebengiuc, în timp ce Mariana Mihuţ consideră că spectacolul „Revizorul”, de la Bulandra, i-a marcat definitiv cariera. „Pintilie este regizorul care ştie perfect cum să lucreze cu actorii, nu te lasă până nu obţine exact ce vrea. Înainte de filmări repetam ca la teatru. Filmam de obicei între 20 şi 30 de duble pentru fiecare scenă”. În ziua următoare, Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au introdus o altă capodoperă de-a lui Lucian Pintilie, filmul „De ce trag clopotele, Mitică?”, interzis timp de zece ani de cenzura comunistă. „Acest film a fost arestat şi trimis la Jilava, acolo se închideau şi filmele, nu numai oamenii”, a declarat Victor Rebengiuc.

Retrospectiva „Lucian Pintilie” continuă până în data de 12 martie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.