Risc crescut de confruntare navală între Japonia şi China

Pe 27 septembrie, Japonia şi China ar fi trebuit să sărbătorească 40 de ani de la normalizarea relaţiilor bilaterale, însă disputa legată de arhipelagul Senkaku (Diayou în chineză), cinci mici insule cu o suprafaţă de 7 kilometri pătraţi, a dus la amânarea acestui moment.

Mai mult, premierul nipon Yoshihiko Noda a declarat că ţara sa nu va face niciun compromis în ce priveşte cedarea suveranităţii asupra arhipelagului din Marea Chinei de Est. Diplomaţia chineza a replicat spunând că disputa trebuie reglementata pe baze legale şi istorice. Aceasta în condiţiile în care Japonia a ocupat aceste insule în urma războiului împotriva Chinei din 1894.

Oficialii chinezi au afirmat la Adunarea Generala a ONU că insulele fac parte din “teritoriul sacru al Chinei”. Este cunoscut inca din anii ’70 ca arhipelagul se află într-o zonă bogată în rezerve de petrol, care pot fi exploatate în zona economică a ţării care îl deţine.

Un alt mesaj transmis Japoniei şi aliaţilor sai americani este lansarea la apă a primului portavion chinez, Liaoning. Este vorba despre un portavion de producţie sovietică, cumpărat din Ucraina în 1998 şi modernizat apoi în China. Experţii militari consideră însă că, în acest moment, piloţii chinezi nu au încă antrenamentul necesar şi nici avioane corespunzătoare pentru a profita de avantajul tactic al portavionului.

Riscul unei confruntări militare sino-japoneze este însă mare, pentru ca garda de coastă niponă patruleaza la distanţă de câteva mile marine de navele militare chineze aflate în apropierea arhipelagului Senkaku.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.