Romalimenta: Ce-ar însemna plafonarea prețurilor la alimente

Federaţia Romalimenta consideră că o eventuală plafonare a preţului alimentelor va genera, pe lângă o aparentă şi trecătoare calmare a preţurilor, o cascadă de efecte negative persistente pe intregul lanţ agroalimentar.

Economia traversează o criză prelungită, nu doar naţională, ci europeană şi chiar globală, inclusiv inflaţie alimentară, iar remediile trebuie atent cumpănite, transmite patronatul, într-un comunicat.

Comform Romalimenta, producătorii alimentari din România au nevoie de stabilitate, predictibilitate și de sprijin constant din partea decidenților pentru a-și putea continua activitatea în această situație dificilă, iar impunerea unei plafonări artificiale nu va face decât să pună în pericol capacitatea lor de a-și continua activitatea. Prin adoptarea unei astfel de măsuri, apare riscul unei crize alimentare majore, pentru că industria nu va putea suporta pierderile, multe companii își vor înceta activitatea, iar aprovizionarea alimentară a populației va fi afectată direct şi imediat.

Asociația spune că industria va fi grav afectată prin plafonarea preţurilor, pe termen lung, prin prisma faptului că preţul nu mai reflectă costul de producție in toate componentele sale, adică vor lucra in pierdere. Măsurile necesare protejării sectoarelor vulnerabile (din cadrul populaţiei şi al economiei), trebuie decise numai prin consultarea producătorilor, in caz contrar efectele negative vor depăşi substanţial beneficiile, cei mai mulți operatori economici neputând suporta pierderile și fiind obligați să-şi închidă afacerile și implicit să sisteze livrările de alimente, deficitul crescând şi mai mult.

Plafonarea va duce la pierderi financiare substanțiale pentru producătorii agroalimentari, care se vor răsfrânge inclusiv asupra salariaţilor, prin pierderea locurilor de muncă, datorită imposibilităţii companiilor de a-și mai plăti angajații, cu efecte sociale greu de cuantificat.

Romalimenta arată că autoritățile au la dispozițiile pârghiile necesare, de exemplu prin Monitorul Prețurilor, al Consiliului Concurenței, acesta din urmă putând sancționa operatorii economici care urmăresc să profite nejustificat si abuziv.

„În concluzie, solicităm factorilor decizionali să înteleagă importanța sectorului alimentar și măsurile speciale necesare pentru menținerea funcționării lanțului alimentar în toate aspectele sale și să nu pună bariere în calea productiei și aprovizionării consumatorilor cu produse vitale, în acest context deosebit”, arată asociația.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

4 Comentarii

  1. „Asociația spune că industria va fi grav afectată prin plafonarea preţurilor, pe termen lung, prin prisma faptului că preţul nu mai reflectă costul de producție in toate componentele sale, adică vor lucra in pierdere.”
    Vai de voi! Plafonarea profitului (!!) net la o cifra acceptabila ptr POPOR, cum este normal, inseamna PIERDERE ? Acuma ne jecmaniti cu totii dupa cum vreti, cu largul sprijin al politicenilor. Al tuturor, fara NICIO EXCEPTIE. Iti vine sa lesini cand citesti ce profituri fac unii cu preturile astea scapate de sub orice control .

  2. …nimeni nu lucreaza in pierdere…sau, poate, buticarul din colt, fost frezor, care crede ca va rezista crizelor artificiale prin imprumuturi samd…in rest, vbasfarsitului alfabetului, de multi ani neatingerea marjei de profit planificata inseamna pierdere…de mult timp sistemul de valori a fost rasturnat…producatorul, cel cu multiplr griji, responsbilitati si cheltuieli are cele mai mici profituri…in schimb comerciantul, care nu face nimic, are marje de profitabilitate si de 100%…pai eu zic sa plafonam pretul la cumparator, care nu administreaza decat niste rafturi…sa nu i se permita un adaos comercial mai mare de suma cheltuieli+2%…mancarea este esentiala…eu zic asa:la o cifra de afaceri de 100 mil.euro, 2 mil profit curat este aur…sa vedeti preturi atunci!…pt inselatori, in cel mai bun caz berila…

  3. Plafonarea pretului la alimente ar insemna un dezastru. Ar saraci bietii comercianti care cumpara ceapa cu 2o Bani/kg si o vand la supermarket cu 2 Lei/kg.
    Orice produs este vandut cu preturi de cel putin 5 ori mai mari decat cel de achizitie.

  4. Romalimenta ar intra in insolventa precum Romelectrica si alte romuri. Atunci scapa vor scapa romanii de UE si agricultura lor si vor trece cu toti la viata de la tara! Am vazut ca pe ,,ro.Jooble.com” strainii cauta ,,oameni de la tara”chiar din tara Romania! Asadar,oraseni, ocupati satele Romaniei pana nu se duce dracului Romalimenta cu UE cu tot!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.