România a cheltuit doar 1,2% din fondurile structurale UE care îi revin

România a cheltuit pentru proiecte în derulare 239 de milioane de euro din fonduri structurale europene, din totalul de 19,668 miliarde de euro alocat pentru perioada 2007-2013, potrivit unei analize Financial Times, citată de Mediafax.ro.

Publicaţia subliniază că România va primi de două ori mai mult fonduri structurale decât contribuţia la bugetul general al Uniunii Europene (UE) pentru perioada 2007-2013.

Fondurile structurale alocate echivalează cu 916 euro pe cap de locuitor, nivel care face parte dintr-o categorie medie pentru statele UE, de 500-1000 de dolari, în care se mai regăsesc Bulgaria, Spania şi Cipru.

Ţări precum Germania, Franţa şi Italia fac parte din categoria 200-500 de dolari pe cap de locuitor.

Polonia şi Grecia sunt singurii membri al UE care corespund categoriei 1000-2000 de dolari.

Opt state, printre care Ungaria, Cehia şi Lituania, sunt incluse în categoria peste 2000 de dolari.

Marea Britanie şi Danemarca sunt în intervalul 100-200 de dolari.

Analiza FT relevă că UE a plătit doar 10% din totalul de 347 de miliarde de euro alocat ca fonduri structurale pentru 2007-2013. Aceste cifre sunt menţionate în documente interne ale Comisiei Europene, obţinute de publicaţia britanică.

FT subliniază că zeci de miliarde de euro, reprezentând fonduri destinate susţinerii dezvoltării în regiunile defavorizate ale Europei, nu sunt utilizate deoarece guvernele, confruntate cu lipsa lichidităţilor, nu pot găsi finanţarea proprie necesară primirii acestor bani.

Alte date arată că 8,4 miliarde de euro au fost cheltuite în mod eronat în cadrul programelor pentru fonduri structurale în cele două cicluri anterioare de finanţare de şapte ani. Aceste fonduri au fost recuperate în proporţie de 75%.

Totodată, organismele de control suspectează că zeci de miliarde de euro au fost deturnate de organizaţii criminale, inclusiv de Mafia italiană.

Fondurile structurale europene vizează diferite programe de dezvoltare. Cele mai mari sume sunt alocate pentru obiective de convergenţă, care privesc statele şi regiunile cel mai puţin dezvoltate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.