România – Argentina 0-0

Argentina a venit, a făcut un meci de serviciu şi atât. Atenţie la Finlanda: ce au făcut în „amicale” adversarele României în preliminariile CE 2016. Ce însemna acum 40 de ani un amical de lux pentru România.


Amical de lux pentru noi, meci de „serviciu” pentru ei


Prin contract, Argentina trebuia să vină în 2011 la Bucureşti. Dar după dezastrul din Coppa America, când jucând acasă a obţinut rezultate mediocre, Argentina a solicitat anularea meciului. Nu s-a acceptat decât găsirea unei alte date de calendar şi astfel a ajuns acum Argentina la Bucureşti. Oaspeţii au venit la Bucureşti cu numărul de vedete (obligatoriu Messi) onorându-şi contractul, dar nu au forţa. Au făcut un joc de „serviciu”. Culmea, deşi au venit de luni în Bucureşti argentinienii s-au antrenat în sală, iar înainte de meci nici măcar nu au făcut vreun minut de încălzire pe gazon. În schimb, jucătorii României s-au încălzit cca 40 de minute.

Prima repriză a fost una aerisită, în care „tricolorii” au legat destul de bine jocul, impresia generală fiind că evoluţia a fost mai bună decât în „dubla” cu Grecia. Este adevărat, nici adversarul nu a jucat ca într-un meci decisiv de calificare. Argentinienii au avut trei oportunităţi în careul nostru, dar nu au înscris. Ei au făcut mai mult un joc de pase în zona centrală a terenului. Două evenimente în prima repriză: un gol anulat lui Maxim, tuşierul indicând minge ieşită în afara liniei de fund înainte de centrare (fază grea la nivel de centimetri) şi o ocazie mare a aceluiaşi Maxim, rezolvată de portarul Romero.

În partea a doua a meciului, în primele 25 de minute românii au jucat cu ceva mai multă prudenţă, în timp ce argentinienii au continuat să ţină mai mult mingea la centru neangajîndu-se în faze decisive, cu două sau trei excepţii. S-a putut vedea că vedetele Argentinei şi-au păzit mai mult picioarele, ei neriscând vreo accidentare. De fapt de la oaspeţi mai incisivi au fost Rojo, Biglia şi Palacio, adică jucători care nu sunt siguri căvor fi în lot la mondiale şi care au căutat să impresioneze, poate, poate. Messi şi Di Maria au făcut câteva faze în care şi-au arătat clasa, dar nici ei nu au riscat.

La noi odată cu intrarea (ambele echipe au făcut schimbări după pauză – n.a.) lui Torje „catastrofă”, jocul în atac a fost fără substanţă, iar mult lăudatul Rusescu a fost şi el corp străin. Este adevărat până să fie schimbat, nici Marica nu a rupt deloc gura târgului. Una peste alta, Maxim, Pantelimon, Gardoş şi parţial Grigore şi Chipciu au evoluat cel mai bine din echipa noastră. Pe final a intrat şi „pupilul” lui Piţurcă, o altă „catastrofă”, Gheorghe Grozav, cel care nu prinde deloc echipa nici măcar la Terek Groznîi. De menţionat că între minutele 65-75, tribuna a avut o tresărire de orgoliu şi a făcut un „antrenament” pentru meciurile oficiale din toamnă. Imediat după meci, Messi şi Mascherano au plecat cu un avion privat trimis special de FC Barcelona, la echipa lor de club, unde, după foarte mult timp, sunt în spatele lui Real Madrid.


Cine a fost huiduit şi cine a scăpat


Înainte de meci s-a înregistrat un moment confuz: crainicul stadionului nu a prezentat iniţial echipa României, dar a anunţat că la argentinieni joacă Messi. Tribunele au huiduit, dar se pare că adresantul nu a fost starul Barcelonei ci crainicul stadionului.

A scăpat de huiduieli însă altcineva. Este vorba de premierul Victor Ponta. Lovitură de teatru cu 45 de minute înainte de primul fluier al arbitrului. Deşi afirmase că merge la meci, premierul Victor Ponta a anunţat – informaţia a fost dată de RoTV – că este obosit şi că va merge acasă. Conform unor surse din mediul politic, Ponta ar fi fost informat că nu se va bucura deloc de simpatie pe stadion şi că exista un risc foarte mare să fie huiduit la scenă deschisă.


Bucureşti: Naţional Arena

Spectatori: 45.000

Romania: Tătăruşanu (Pantelimon) – Măţel (Luchin) D. Grigore, Gardoş, Raţ – Chipciu (Grozav), Bourceanu, Pintilii – Maxim (Torje), Marica (Rusescu), Tănase (C.Lazăr).

Argentina: Romero – Zabaleta, F. Fernandez, Basanta, Rojo – Gago (Biglia), Mascherano, Di Maria (Maxi Rodriguez) – Messi, Higuain (Lavezzi), Aguero (Palacio).

Arbitri: Gianluca Rocchi – centru, Elenito Di Liberatore si Gianluca Cariolato –asistenţi Rezerva: Marco Guida.

Alte amicale – rezultate


Ungaria – Finlanda 1-2 (1-0)

Grecia – Koreea de Sud 0-2 (0-1)

Cipru – Irlanda de Nord 0-0

Africa de Sud – Brazilia 0-5 (0-2)

Turcia – Suedia 2-1 (1-0)

Rusia – Armenia 2-0 (2-0)

Bulgaria – Belarus 2-1 (1-0)

Macedonia – Letonia 2-1 (1-0)

Cehia – Norvegia 2-2 (2-1)

Israel – Slovacia 1-3 (0-1)

Lituania – Kazahstan 1-1 (1-0)

Albania – Malta 2-0 (1-0)

Algeria – Slovenia 2-0 (1-0)

Kolumbia – Tunisia 1-1 (1-1)

Muntenegru – Ghana 1-0 (1-0)

Georgia – Liechtenstein 2-0 (1-0)

Amicale de lux din trecut


Un meci de tipul celui cu Argentina înseamnă în limbajul de specialitate, amical de lux. Numai că, în ultimii 15-20 de ani, meciurile amicale sunt chiar „prea amicale”, fiind preponderent organizate pentru pregătire, sau sunt „cumpărate”, adică pe o sumă foarte mare de bani este adus un adversar de prestigiu.

Până la sfârşitul anilor ’80, meciurile amicale erau mult mai importante decât acum. Se juca exact ca în meciurile oficiale, foarte rar în protocol apăreau clauze privind unul sau doi jucători în plus ce puteau fi înlocuiţi, iar pentru ambele combatante rezultatul conta foarte mult. Culmea, conta rezultatul într-o perioadă în care rezultatele din meciurile amicale nu erau contabilizate în clasamentul FIFA, cum se întâmplă acum. România a avut parte în perioada respectivă de câteva amicale care pot fi considerate de lux, şi care au constituit adevărate evenimente naţionale. Unanim următoarele meciuri sunt considerate ca fiind amicale de lux:


22.11.1967: România – RFG 1-0 (RFG vicecampioană mondială)

06.11.1968: România – Anglia 0-0 (Anglia campioană mondială)

15.01.1969: Anglia – România 1-1 (Anglia campioană mondială)

08.04.1970: RFG – România 0-0 (RFG vicecampioană mondială)

17.06.1972: România – Italia 3-3 (Italia vicecampioană mondială)

22.09.1976: România – Cehoslovacia 1-1 (Cehoslovacia campioană europeană)

06.10.1976: Cehoslovacia – România 3-2 (Cehoslovacia campioană europeană)


Este adevărat, naţionala României a mai jucat în urmă cu 30-35 şi două meciuri cu Argentina, unul cu Brazilia (în deplasare), a mai jucat şi 2 meciuri în Italia sau în Franţa, când cocoşii galici erau campioni mondiali en titre. Numai că în aceste meciuri echipa României a fost angajată pe post de sparring-partner, ceea ce nu a fost cazul în meciurile din tabelul de mai sus. România era un adversar căutat pentru că era unul ieftin (pentru un turneu cu mai multe meciuri cu echipe de club şi o selecţionată de veterani din Brazilia şi cu două naţionale sud-americane, FRF a primit 30.000 de dolari acum 40 de ani. Tot pe atunci, Dinamo Zagreb primea 60.000 de euro pentru participarea la “octogonalul” din Chile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.