România, pe primul loc la numărul de cereri adresate CEDO

Site-ul www.spunesitu.ro a lansat o campanie de monitorizare a instituţiilor care se ocupă de retrocedarea proprietăţilor şi atrage atenţia că agentul guvernamental român pentru CEDO raportează cifre false. România rămâne pe primul loc în privinţa numărului de cereri adresate CEDO.

Agentul guvernamental la CEDO, Răzvan-Horaţiu Radu, a pretins ieri, într-o conferinţă de presă, că numărul plângerilor a scăzut în 2010 în raport cu 2009 şi, drept urmare, România nu mai ocupă acelaşi loc fruntaş în privinţa numărului de cereri adresate CEDO. În realitate, potrivit statisticilor prezentate pe site-ul CEDO, România ocupă, în continuare, primul loc în UE la numărul de plângeri şi locul al treilea, la nivelul celor 47 de state semnatare ale Convenţiei. Numărul de plângeri la CEDO ale cetăţenilor români împotriva statului a crescut în 2010 cu 2.150 faţă de anul 2009.

Agentul guvernamental a încercat să pună România într-o lumină favorabilă în ceea ce priveşte condamnările statului român la CEDO în 2010. În realitate, lucrurile nu stau deloc mai bine.

Potrivit declaraţiei sale, citată de Agerpres, „în anul 2009, împotriva României se înregistraseră 11.950 de plângeri la CEDO, ţara noastră situându-se, atunci, pe locul trei, în privinţa adresabilităţii cetăţenilor nemulţumiţi de hotărârile judecătoreşt, în clasamentul celor 47 de state membre, fiind devansată de Rusia şi Turcia. În 2010, România nu s-a mai situat pe acest loc”.

CEDO spune însă altceva. La finalul anului 2010, statisticile afişate pe site-ul instituţiei europene plasează România pe acelaşi prim loc în UE, cu o creştere a numărului de plângeri, de la 9.800 (în anul 2009) la 11.950. În ceea ce priveşte topul tuturor statelor semnatare ale Convenţiei, Rusia rămâne, în continuare, pe primul loc, cu 28% dintre plângeri, iar Turcia, pe locul al doilea, cu 11,3%. Acestora le urmează România, cu 8,4% din totalul plângerilor. La sfârşitul anului 2009, cu un procent de 8,2% din totalul plângerilor adresate la CEDO de către cetăţenii celor 47 de state semnatare ale Convenţiei, România era devansată numai de Rusia (28,1%) şi Turcia (11%).

Probabil că agentul guvernamental a vrut să spună că în 2010, faţă de 2009 şi 2008, numărul condamnărilor a scăzut, dar acest lucru poate fi explicat prin prisma faptului că, în octombrie 2010, a fost pronunţată hotărârea-pilot împotriva statului român, pentru încălcarea dreptului de proprietate şi a dreptului la un proces echitabil. Pronunţarea hotărârii este echivalentă cu o suspendare a cauzelor asemănătoare.

Anunţul guvernamental este eronat. România nu a înregistrat niciun progres faţă de anii precedenţi. Dimpotrivă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.