România: șapte ani pentru ieșirea din procedura de deficit excesiv

Comisia Europeană se pregătește să propună recomandări pentru ieșirea statelor din procedura de deficit excesiv, iar strategia propusă de România implică o ajustare pe o perioadă de șapte ani, conform declarațiilor ministrului Finanțelor, Marcel Boloș.
Conform spuselor lui Boloș, după participarea la reuniunea miniștrilor de Finanțe din UE, unde se discută aspecte legate de semestrul european, „Consiliul a aprobat recomandări specifice fiecărei țări privind politicile economice, sociale, de ocupare a forței de muncă, structurale și bugetare.” De asemenea, proceduri de deficit excesiv au fost deschise pentru șapte state membre, printre care Belgia, Franța, Italia, Ungaria, Malta, Polonia și Slovacia. România a intrat și ea în această procedură în martie 2020, iar Comisia urmează să propună recomandări pentru ieșirea din procedura de deficit excesiv pentru statele respective, inclusiv pentru România, conform noului cadru de guvernanță economică aprobat în primăvara aceasta.
Boloș subliniază importanța unui nivel ridicat al investițiilor publice și cofinanțărilor pentru anii următori, menționând că este necesară o abordare pe termen mediu și lung pentru a acoperi necesarul de finanțare. El a atras atenția că ajustarea deficitului bugetar este necesară pentru a face față provocărilor economice actuale din România, subliniind totodată importanța protejării investițiilor esențiale pentru dezvoltarea economică a țării.
Conform ministrului, este crucial să se mențină un echilibru între ajustarea deficitului bugetar și susținerea investițiilor în infrastructură, educație, sănătate, inovație și mediul de afaceri pentru a asigura competitivitatea pe termen mediu și lung a economiei României. Boloș subliniază că această abordare va conduce România către o etapă superioară, de la statutul de țară în curs de dezvoltare către cel de economie matură.
Ministrul a precizat că ajustarea deficitului nu va implica tăieri drastice sau creșteri de taxe care să afecteze negativ populația și mediul de afaceri, ci se va urmări optimizarea cheltuielilor și creșterea eficienței în colectarea veniturilor. El a subliniat că este necesar să se monitorizeze evoluția nivelului datoriei publice și a costului serviciului datoriei publice în contextul ajustării deficitului bugetar pe o perioadă de șapte ani.
Boloș a discutat cu reprezentanții CE despre posibilitatea îmbunătățirii colectării veniturilor la buget, reducerea gap-ului de TVA, implementarea măsurilor de digitalizare și combaterea evaziunii fiscale în timpul ajustării deficitului bugetar. El a subliniat că prin măsuri echilibrate și strategice se poate reduce deficitul bugetar fără a afecta investițiile esențiale pentru sănătatea economică a României.
Conform viziunii oficiale prezentate de Boloș, pe termen mediu (2025-2027), creșterea economică prognozată a României poate ajunge la 3,0 până la 4,0%, dacă raportul dintre consum și investiții este favorabil acestora din urmă.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4926 Articole
Author

14 Comentarii

  1. De pensiile speciale pentru cei speciali sa nu va atingeti.

  2. Incredibil! Nici un cuvant despre cauza deficitului: cresterea cheltuielilor militare de la 1% la 2.5% din PIB, adica de la aproximativ 4% din buget la 10% din buget. De unde rezulta 6% deficit.

  3. Aduceti industria inapoi din China si India.
    Taxe corespunzatoare pentri importul produselor ce se pot fabrica intern la costuri care sa sustina producatorii interni.

  4. Ipocrizie şi prostie. Cum să ieşi din deficit dacă cumperi gaz din SUA pe care îl transporți lichefiat, costă de 3 ori mai mult şi poluează dublu (jumătate se arde în procesul de lichefiere şi transport, deci e risipă 100% şi poluare inutilă), când ai dezindustrializat România, când te împrumuți ca să cumperi mere din Polonia, când arunci banii pe panouri solare „made in China” scumpe şi inutile etc?

  5. Inca 7 ani de furat prin legi cu dedicație inclusiv creșterea enorma a celor cu pensii nesimțite, asta e planul proiectat de guvernul PSD cu PNL. Dar în ăștia 7 ani, jumătate din pensionarii obișnuiți nu vor mai exista, multi tineri vor părăsi țara, când e momentul oportun de a obliga prin executare ordin pe transfer recruți in ukraina, vor intra în acțiuni. Sărăcia și chiriaș român in patria mamă numita Romania, continua.

  6. …vrajeala ieftina, pregatirea de artilerie…tot stau cu nu crestem taxele, nu inventam altele in gura…la anu, vin cu scuza: noi nu am vrut dar ne obliga ue, da-v-as…

  7. Niște oameni raționali care vor să fie crezuți, nu așa vorbesc..De știe de 7 ani, aș vrea să văd cursul și măsurile.. De chiar știe termenul inseamnă că a socotit după ceva .. Cum arată socoteala ?/

  8. Sa vezi tu deficit si saracie daca Trump va fi ales si lasa ieuropa de izbeliste. Vor fi in cadere libera economii ca a jermaniei si frantei. Va duce mintea sa anticipati ce va fi? Nu cred!😁😁😁😁😁😁😁

  9. …ai dreptate fing…dar cine este de vina pt ce va sa vina?…oare nu cei care ne-au condus si ne conduc?…politica este grea, nu este facuta pt functionali…de regula nu pui toate ouale in acelasi cos, lasi loc de buna ziua, cum iti asterni asa dormi samd…

  10. @livia : ajutorul Ucrainei e doar pretext . Adevarul ii ca platim o parte din datoria de 35.000 miliarde dolari ( 35 trilioane ) a SUA . De aia ne-au primit in NATO . Iar pentru a fi membru in NATO tre’ sa platim taxa de protectie , adica sa platim o parte din datoria SUA . Restu’ e gargara ieftina !

  11. Luk..
    Incantații mioritici se dau cu capul de pereți dar nu vor crede ce le spui. Ei vor muri cu încrederea în hegemon..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.