România va împrumuta 1 miliard de euro de pe pieţele externe în primul trimestru

Potrivit lui Drăgoi, măsurile de austeritate care au fost luate în 2010 creează premisele unei dezvoltări durabile, care va impulsiona stimularea consumului şi a investiţiilor, iar previziunea de creştere economică de 1,5% la sfârşitul lui 2011, similară cu cea a Fondului Monetar Internaţional, va fi realizabilă, dat fiind interesul investitorilor străini pentru România.

Totodată, Drăgoi a spus că fondurile europene sunt cele mai ieftine surse de creştere economică şi a precizat că circa un miliard de euro reprezintă suma din eurobonduri care vor fi lansate în primul trimestru din 2011

Bogdan Drăgoi a mai precizat că investitorii străini au devenit foarte „sofisticaţi” din cauza crizei financiare prin care trece întreaga economie globală, aceştia uitându-se la capacitatea unui stat de a-şi rambursa împrumuturile.

Statul român a împrumutat în 2010 de pe piaţa internă 52 de miliarde de lei prin titluri în monedă naţională şi în euro, cu o treime mai puţin decât în 2009. Deşi valoarea titlurilor de stat emise a fost mai mică, factura creşte de la an la an: în 2011, statul va plăti dobânzi şi comisioane echivalente cu 1,6% din PIB.

În octombrie 2010, ING Bank România estima că statul român ar putea împrumuta de anul viitor între 4,8 şi 6,6 miliarde de lei de pe piaţa internă, prin titluri de stat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.