Personalitățile cu origine românească cărora le-a fost decernat Premiul Nobel

Săptămâna aceasta este săptămâna decernării premiilor Nobel. Vom cunoaște oamenii care ne transformă viețile și pentru puțin timp știința va deveni populară. Cei care câștigă sunt de multe ori speciali, nu doar prin ceea ce fac în domeniile lor, ci și prin capacitatea lor de a fi oameni, de a greși, de a veni din afară cu noi perspective.

Deținătorii ai premiului Nobel sunt și personalități de origine românească. George Emil Palade a câștigat premiul pentru Fiziologie și Medicină în 1974, Ioan Moraru a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în 1985, Elie Wiesel a câștigat premiul pentru Pace în 1986, Herta Muller premiul Nobel pentru Literatură în anul 2009, Stefan W. Hell câștigat Premiul Nobel pentru Chimiei pentru în anul 2014.

George Emil Palade s-a născut la data de 19 noiembrie 1912 la Iași, într-o familie de profesori. În anul 1946, după ce s-a căsătorit, 1946, Palade a luat decizia de a se muta în Statele Unite ale Americii, unde a fost angajat ca și cercetător la Universitatea Rockefeller din New York. A devenit un cunoscut medic și om de știință, fiind specialist în domeniul biologiei celulare. În anul 1974, George Emil Palade a primit premiul Nobel pentru fiziologie și medicină. Românul, împreună cu medicii belgieni Christian de Duve și Albert Claude, au obținut distincție datorită descoperirile făcute cu privire la organizarea funcțională a celulei ce au avut un rol esențial în dezvoltarea biologiei celulare moderne.

George Emil Palade a murit în Statele Unite ale Americi, în California, la data de 8 octombrie 2008, la vârsta venerabilă de 96 de ani.

Ioan Moraru s-a născut la data de 8 septembrie 1927 la Dârlos, în judeţul Sibiu. Fiind laureatul cu premiul Nobel care în momentul obținerii acestei distincții se afla în România, fără să fie emigrat în altă țară. Moraru, împreună cu sovieticul Mihail Kuzin și americanul Bernard Lown, au primi în anul 1985 premiul Nobel pentru Pace. Cei trei membri ai organizației „Medicii lumii pentru prevenirea războiului nuclear” au realizat un studiu amănunțit cu privire la consecințele unui război nuclear.

Trebuie menţionat faptul că regimul comunist i-a interzis lui Ioan Moraru să ia parte la festivitatea de decernare a premiului Nobel. Ioan Moraru a murit 20 decembrie 1989, în București.

Elie Wiesel s-a născut la 30 septembrie 1928, la Sighetu Marmației, într-o familie de evrei din România. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în aprilie 1944, familia Wiesel a ajuns în Lagărul de exterminare de la Auschwitz. Aici, Elie Wiesel și-a pierdut părinţii și sora mai mică. Acesta a reușit să supraviețuiască, iar la data de 11 aprilie 1945 a fost eliberat de armata americană. Deși credea că și-a pierdut întreaga familie, Elie Wiesel își regăsește două dintre surori într-un orfelinat din Franța.

În anul 1955, el pleacă în Statele Unite ale Americii, unde devine scriitor, cea mai cunoscută carte a sa fiind „Noaptea”, o operă autobiografică despre timpul petrecut în lagărul nazist.

A murit la 87 de ani în Canada, la Montreal.

Herta Muller s-a născut la data de 17 august 1953, în comuna Niţchidorf din judeţul Timiș, într-o familie de șvabi bănățeni. După venirea comuniștilor la putere, familia Muller a fost persecutată, mama Hertei, fiind deportată în lagărul Novo – Gorloka din Uniunea Sovietică. În anul 2009, Herta Muller a publicat romanul „Leagănul respirației”, o carte ce explică modul în care au fost deportați germanii originari din România în Uniunea Sovietică, un roman foarte apreciat în Germania.

În anul 1987, Muller a emigrat în Republica Federală Germania, reușind că în anul 2009 să primească Premiul Nobel pentru literatură, pentru „densitatea poeziei și sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezrădăcinaților”.

Stefan Walter Hell s-a născut la data de 23 decembrie 1962, la Arad, tot într-o familie de șvabi bănățeni. La fel ca și Herta Muller, acesta a părăsit România comunistă și s-a mutat în anul 1978 în Republica Federală Germania. În prezent, acesta este directorul Institutului Max Planck de Chimie Biofizică din Gottingen – Germania. În anul 2014, împreună cu cercetătorii americani Eric Betzig și William Moerner, Stefan Walter Hell a obținut premiul Nobel pentru chimie, „pentru dezvoltarea microscopiei fluorescente cu super – rezoluție”.

Printre cei care au fost „la un pas” de a câștiga Premiul Nobel se mai numără și Constantin Paulescu, Lucian Blaga, Stefan Procopiu, Gheorghe Benga.

– Unii cercetători ai vieții lui Nicolae Paulescu sunt de părere că acestuia i-a fost interzis accesul la Premiul Nobel din cauza orientării politice extremiste. Nicolae Paulescu și-a declarat public antisemitismul. În 1922, a înființat alături de omul politic A. C. Cuza, Uniunea Națională Creștină și au păstrat zvastica neagră în mijlocul tricolorului românesc ca însemn al noului partid.

– În 1956, profesorul Basil Munteanu, aflat la Paris, și poeta Rosa del Conte, au înaintat la Stockholm documentația pentru decernarea premiului lui Lucian Blaga. Tocmai când propunerea era să izbutească, lovitura a venit de la București: statul român nu și-a dat asentimentul pentru premierea poetului, socotit „burghez”.

– Ștefan Procopiu este cel care a calculat cu un an înaintea savantului Niels Bohr momentul magnetic al electronului, numit și „magnetonul”, ce avea să poarte numele Bohr-Procopiu. Premiul Nobel a fost acordat prietenului său danez pentru simplul motiv că mediile academice române nu s-au ocupat de formalități…

Fără a inventa false merite și priorități inexistente destui români și destule românce au impresionat lumea cu performanțele lor în diverse domenii, de la impunătoarea cultură de profunzime la seducătoarea industrie a divertismentului profan, fără a neglija domenii precum sportul de performanță, medicina de pionierat sau aventurile exploratorii în diferite zone inaccesibile nouă muritorilor de rând.

O nouă săptămână începe așa că am încercat să vă spunem poveștile oamenilor care au schimbat câteva ceva prin lume și ce putem învăța din ele, inovații, soluții pentru lumea pe care o știm, ilustrată de știință.

Surse: Colecția de cărți „Români și românce care au schimbat lumea” de Boerescu Dan-Silviu și „Atât de aproape de Nobel și totuși… atât de departe. Românii care meritau Premiul Nobel”, toate editate de Integral București; Fotografii de la enciclopedia liberă wikipedia.org.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dan Orghici 194 Articole
Author

5 Comentarii

  1. George Emil Palade – Wikipedia
    ro.wikipedia.org › wiki › George_Emil_Palade
    A pus în evidență particule intracitoplasmatice bogate în ARN, la nivelul cărora se realizează biosinteza proteinelor, numite ribozomi sau corpusculii lui …

    -ribozomii vizatzi de vaxxin,
    mu-ha/ha!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.