Rusia cere explicații în legătură cu „armata UE”

Moscova cere explicaţii privind propunerea preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ca Uniunea Europeană să îşi înfiinţeze o armată proprie, transmite agenţia rusă Interfax.

„Am vrea să înţelegem ce înseamnă această idee, pentru că politicienii europeni au discutat deja acest subiect, la diferite niveluri, în ultimii 30 de ani. Dar este dificil de ghicit ce a vrut să spună Juncker de data aceasta”, a declarat Aleksei Meşkov, adjunct al ministrului rus de Externe.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker (foto), a pledat duminică pentru crearea unei armate europene, în special în contextul relațiilor tot mai tensionate cu Rusia legat de Ucraina. O asemenea forță ar permite UE atât să facă față noilor amenințări de lângă frontierele sale, cât să și apere valorile europene, a spus Juncker, într-un interviu publicat duminică de Welt am Sonntag.

„Nu vom crea o armată europeană pentru a o utiliza imediat. Însă o armată comună a tuturor europenilor îi va da de înțeles Rusiei că vorbim foarte serios atunci când este vorba de a apăra valorile UE”, a spus Juncker, adăugând că o forță comună pentru cei 28 de membri ai UE va permite raționalizarea cheltuielilor militare și favorizarea integrării militare dintre aceste țări.

„O asemenea armată ne va ajuta să punem la punct o politică externă și de securitate comună”, a subliniat președintele Comisiei Europene, precizând că nu se intenționează diminuarea rolului NATO.

„Imaginea Europei a suferit într-un mod dramatic. În termeni de politică externă, se pare că nu prea suntem luați în serios”, a mai spus Juncker.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.