Ruşii au lansat o ofensivă terestră în Harkov

Rusia a lansat vineri o ofensivă terestră în regiunea Harkov (nord-est) şi a încercat „să străpungă liniile de apărare” ucrainene, a anunţat Ministerul Apărării ucrainean, afirmând că luptele continuă în acest sector, relatează AFP.

„În ultimele 24 de ore, inamicul a efectuat lovituri aeriene în sectorul Vovceansk”, la frontiera cu regiunea rusă Belgorod, cu bombe aeriene ghidate, a precizat  ministerul, adăugând că, „în jurul orei 05:00 dimineaţa, inamicul a încercat să străpungă liniile noastre de apărare cu ajutorul vehiculelor blindate”. Oficialii de la Kiev nu au precizat însă locul exact unde a avut loc atacul.

Ministerul asigură că aceste atacuri au fost „respinse”, dar că „lupte de intensitate diferită” continuă şi că „unităţi de rezervă” au fost desfăşurate pentru „întărirea apărării” zonei.

Astfel, Rusia încearcă să creeze o „zonă tampon” pentru a împiedica Ucraina să lovească regiunea rusă Belgorod, care a fost vizată cu regularitate în ultimul timp de tiruri ucrainene, a indicat vineri o sursă din cadrul comandamentului militar ucrainean.

Forţele Moscovei „au pătruns un kilometru în teritoriul ucrainean” lângă Vovceansk şi încearcă să înainteze mai departe, a declarat aceeaşi sursă de rang înalt, citată de Reuters.

Autorităţile au început să evacueze populaţia din Vovceansk, unde trăiesc circa 3.000 de persoane, şi din localităţile învecinate din regiunea Harkov din cauza „bombardamentelor masive”, a declarat Tamaz Gambaraşvili, şeful administraţiei militare locale.

Asaltul deschide un nou front în război la peste doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei. Luptele în zona de frontieră din regiunea Harkov continuă, iar Kievul a trimis mai multe forţe în zonă ca întăriri, a declarat Ministerul Apărării ucrainean.

O altă sursă militară ucraineană de rang înalt, care a solicitat anonimatul, a declarat pentru Reuters că forţele ruse încearcă să împingă trupele ucrainene până la 10 kilometri de graniţa cu Rusia, în timp ce militarii ucraineni încearcă să le respingă.

O mare parte a regiunii Harkov a fost ocupată, apoi eliberată în 2022. Regiunea de frontieră şi centrul său administrativ cu acelaşi nume, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, au fost intens bombardate de Rusia în ultimele luni.

Ucraina exprimase temeri de mai multe săptămâni în legătură cu o potenţială nouă ofensivă rusă în acest sector al frontului.

Armata ucraineană întâmpină probleme pe front, slăbită din cauza lipsei de recruţi şi de întârzierile în furnizarea ajutorului occidental, care i-au golit în special stocurile de muniţie.

De partea adversă, forţele ruse au revendicat câştiguri teritoriale limitate, în principal în est, fără a realiza totuşi un adevărat progres.

Preşedintele Volodimir Zelenski a confirmat vineri că ocupanţii au lansat o contraofensivă în regiunea Harkov. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omoloaga sa din Slovacia, Zuzana Caputova, aflată într-o vizită la Kiev.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

26 de Comentarii

 1. ”forţele ruse au revendicat câştiguri teritoriale limitate, în principal în est, fără a realiza totuşi un adevărat progres” … la gradul vostru de spălare pe creier nici dacă vă trec tancurile rusești pe sub geam, voi tot o scăldați că trec rușii dar nu sunt ei Ha Ha Ha

 2. Asa cum va zic de doi ani Rusia va incerca sa creeze un pamint, o zona tampon nelocuita si devenita in urma distrugerilor de nelocuit ,acolo unde va lovi cu bombe nucleare tactice daca nu li se va recunoste cucerirea si daca occidentul nu va dori in acel moment pace .Nu au alta solutie .Greu le va fi doar sa piarda Crimeea .In rest separarera se va produce pe un aliniament cunoscut .nici occidentul si nici rusii nu vor accepta infringerea . Singura solutie este cea pe care v-o arat de doi ani .

 3. Ucrainienii se asteptau, asa ca vor toca la rusnaci cu ATACMS

 4. „…Tamaz Gambaraşvili, şeful administraţiei militare locale” din Ukraina!
  Venetic jorjian, dîn neamu’ kaukazian a’ lu’ criminalu’ Stalin șî a slugii lui, criminalu’ Beria!
  https://www.youtube.com/watch?v=nvh6G34CNJg
  Cei care au ucis ukraineni ÎN MASĂ, în complicitate cu jîzii Lenin, Troțky, Uritsky, Volodarsky, Dzerzhinsky, Joffe, Krestinsky, Horwitz, etc., etc.
  Avîndu-l urmaș azi pe criminalu’ Saakașvili, trecut și el p’în curtea tikiată di la Kiev…

 5. In acest timp, europenii si americanii se tin de conferinte iar armele zac prin cine stie ce depozite.

 6. Rusia lupta pentru o cauza dreapta,si ii doresc sa-si recucereasca teritoriile care istoric le apartin, si sa ne ” oblige ” sa ne luam si noi teritoriile care de drept sunt ale noastre.

 7. Vezi Dimitrie sa nu iti dau eu inapoi Moldova si Bucovina ,dupa ce finalizez Ucraina .In Siberia la munca fortata,ce cusur ai?O granita pe Siret se impune

 8. „SCUZE„ANONIM ” :ARMELE SUNT CUMPĂRATE DE HAOS WERNER-ȘI AJUNG ÎN U”kraina cu vreo lună mai târziu (după ce HARKIIV VA DEVENI CE A FOST-HARKOV)!IAR DELA HARKOV LA KIEV NU SUNT DECÂT VRE0 60 DE ZILE DE ÎNAINTARE LENEȘĂ ȘI „CU MILIOANE DE PERDERI”! DA DE CE UCRAINENII NU SE ÎNROLEAZĂ PENTRU „APĂRAREA PATRIEI ATÂT DE ISTORICĂ”

 9. Totuși, nu se mai aude nimic de Adviika, teritoriu invadat de ruși și recucerit de ukraineeni deși e aproape loc viran toată zona. Luptele se dau mai mult în Sud-Estul ukrainei, Lugansk, Donețk, Mikolaiv, harghiv(ieri), în zona Odessa și în nord estul ukrainei in Sumy aproape de Kiev. De atacat dur rusnacii, ataca toata ukraina dar nici ukraineenii nu dorm. Au atacat în apropiere de Moscova înspăimântând locuitorii chiar ieri spre seara când sărbătorea puțin ce voia. Își distrug reciproc teritoriul, distrug tot ce pot și unii și alții, ucid de nebuni la ordin totul în jur, ukraineenii aparandu-si teritoriul și rusnacii invadând ukraina.

 10. Războiul va dura mult, indiferent dacă Occidentul ajută sau nu Ucraina.
  Ce nu înțeleg rușii că dacă insistă tot războiul se va transforma unul de gherilă și atunci vor pierde pe mâna lor.
  Dacă se enervează și detonează o bombă atomică tactică, răspunsul va fi același, oraș pentru oraș, regiune contra regiune. Adică… dacă vor bombarda Kievul, atunci și Moscova va fi bombardată.

 11. Așa cum zicea șefu’ la ics acu’ ceva zile, singura necunoscută a acestui moment este cât și unde va mai rămâne un stat ucrainean.

 12. @Dacus … Ukraina nu va fi un stat functional … pentru a avea RAZBOI DE GHERILA !
  ce nu sti pentu ca na-i studii (in domeniul „LOVITURILO DE STAT” si rasurnarilor in timp de la putere e ca „RAZBOIUL DE GHERILA” se poate duce doar intr-un anumit tip de stat … pentru ca „gherileni” trebuie sa aiba fonduri si safie ajutati de populatia civila …vezi „razboiul legionarilor” si cat putea tine daca nu era posibil intr-o tara ca RO !)

  IQ=?
  😉
  [V-am zis ca intr-un razboi de uzura Russia bate NATO ?]

 13. Foarte bine!
  Și v-a zis Vova, cu cât atacați Rusia mai adânc, creste zona necesara pentru tampon. Imbecilii aia de naziști uki tot atacau teritoriul rus de acolo.
  Le urez sa „tamponeze” toată ukronazia pana la/si noi 🤣

 14. Ivan Prostovici Vladimirovici Yapa-nbatatura ta, esti analfabet functional si nu poti sa-ti depasesti conditia.
  Lasa comentariile pe seama celor care cunosc istorie si mergi la scoala .

 15. Liber la tocat orci.Daca te uiti mai atent la linia frontului vezi ca mujicii sunt cei care fac spagatul…Urmeaza sa vedem unde la crapa pantalonii.Iadul va avea mult de lucru cu primirea orcalailor.

 16. Nu inteleg, ar trebui sa fie sute de mii de mine la granita cu rusia

 17. Lui Părere..
  Iti plac ție ucrainenii cum câinelui loboda..

 18. Singurul U-Krainian bun e U-Krainianul mort. U-Krainianul pe care nu l-ai ucis te ucide el pe tine. O zona tampon de 10 km e conditzii minima pentru pace. Daca nu sunt suficientzi cei 10 km zona tampon va trebui extinsa.

 19. Boala lunga, moarte sigura! Rusii trebuie urgent sa dea o lovitura decisiva si sa ocupe rapid intreg litoralul ucrainean al Marii Negre decuplandu-i definitiv pe haholi (https://en.wikipedia.org/wiki/Oseledets) de iesirea la mare. Apoi rusii pot sa se ingrijeasca linistiti si de Harkov si Kiev, pentru ca vor fi acoperiti dinspre Marea Negra, nu vor mai trebui sa lupte cu haholii pe doua fronturi. In istorie, mai mult rau ne-au facut ucrainenii decat rusii, dar noi am confundat mereu ucrainenii cu rusii, mai ales in perioada URSS. Rusii erau si sunt inca prea departe de granita cu Romania, ucrainenii sunt cei care au rapit teritoriile romanesti. De aceea preferam mai curand sa fim vecini cu rusii decat cu ucrainenii.

 20. @Munteanu-esti trol rus!Muta-te la alta masă.Iti bați joc de inteligența noastră?

 21. rusii avanseaza putin cu pierderi enorme. In ritmul asta le ia matematic 20 de ani s-ajunga pana la Kiev si tre’ sa importe cateva zeci de milioane de soldati din China ca s-o poata face. Daca nu se schimba ceva major pe front, rusii-s inevitabil perdanti – candva tot ajung la fundul sacului. Ori rup frontul in urmatoarele doua luni, ori nu-l mai rup deloc, si incep sa devina tot mai moi si mai usor de impins inapoi.

 22. Cum o indoielnica victorie a agresorilor-mareata victorie sa avansezi 1km in teritoriul tarii martirizate-cum o gasca de admiratori si sustinatori a ce este mai detestabil in lumea normala in aceste timpuri-se activeaza,as zice la comanda-incalcand orice urma de omenie.A te bucura, a ridiculiza un popor agresat,a aplauda distrugerea unei tari-depaseste intelegerea umana!Sper-din tot sufletul-ca cine rade la urma va rade mai bine!Succes,Ucraina!

 23. @Norma Jean Mortenson,
  În toate cronicile moldovenești, locuitorii din teritoriul de astăzi al Ucrainei sunt numiți… ruși – deci în istoria Moldovei nu a existat niciodată un popor „ucrainean”.
  Acest lucru rezultă și din cronicile primare ruse, care spun că statul format în jurul Kievului în sec 10 s-a numit… (nu Ucraina, nu Kievia ci) RUSIA [cu apendicele „Kieveană”, pentru a o diferenția de Rusia care s-a cristalizat în jurul Moscovei], iar locuitorii săi se numeau – ei pe ei înșiși – ruși (nu ucraineni, nu kiiveni, lvoveni sau alte năzbâtii de denumiri, inventate recent).

  Cu privire la victime: în ultimele 2 luni rușii au cele mai puține pierderi omenești pe care le-au înregistrat pe tot parcursul misiunii speciale (pe intervale de 1 lună/săptămână/zi; au nici jumătate din numărul de pierderi înregistrate în luna cu cele mai puține pierderi de până în feb 2024) și au pierdut – din 1 mar până astăzi – același număr de soldați pe care Ucraina i-a pierdut ÎNTR-O SINGURĂ ZI (ieri, sau alaltăieri, când au înregistrat peste 1,6 mii de victime).
  Ucraina a luat soldați de pe toate celelalte fronturi ca să-i mute în Harkov, nu mai are muniții, nu are echipamente suficiente și de aceea Rusia avansează la pas peste tot – singurul motiv pentru care păstrează actuala viteză de înaintare este faptul că dorește pierderi omenești cât mai apropiate de zero.
  Ar fi un exercițiu bun pentru toți cei care repetă prostiile propagandei occidentale cu privire la viețile omenești să urmărească măcar o zi de confruntări (așa cum apar pe filmările făcute publice de ambele tabere) să vedem dacă mai cred în idioțeniile care le sunt livrate de Z. și alți caraghioși ca el.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.