S-a ales noul şef al fotbalului mondial

Nu-l vom mai vedea la tragerea la sorţi. În sfârşit FRF a gândit bine şi a susţinut pe învingător. Promisiune populistă care va dilua şi mai mult fotbalul mondial

Infantino, urmaşul lui Blatter

Gianni Infantino este noul preşedinte al FIFA, el fiind ales vineri seara, în cadrul Congresului extraordinar FIFA. Au fost iniţial 5 candidaţi, dar unul dintre ei, Tokyo Sexwale, din Africa de Sud, s-a retras înaintea primului tur de scrutin, deşi anterior îşi prezentase programul. Au fost necesare două tururi de scrutin. Pentru o victorie din primul tur, câştigătorul trebuia să obţină 138 de voturi, iar pentru o victorie în turul II, era suficientă majoritatea simplă, minim 104 voturi. Infantino a fost ales după două tururi de scrutin.

Cine este Gianni Infantino

Pe Infantino îl cunoaşte toată lumea. A îndeplinit în ultimii ani funcţia de secretar general al UEFA şi era coordonatorul tragerilor la sorţi din cupele europene la fotbal, şi a preliminariilor şi turneelor finale ale Campionatului European. Este elveţian, dar cu origini italiene şi are 56 de ani. A fost director în cadrul UEFA începând cu anul 2000, iar funcţia de secretar general a îndeplinit-o între 2009 şi 26 februarie 2016. Înainte de a lucra la UEFA, a fost secretar general la Centrul de Studii Sportive al Universităţii din Neuchatel. Infantino a luat decizia de a candida, încă din perioada în care în cursa pentru şefia fotbalului mondial se afla şi Michel Platini, preşedintele UEFA. Fostul internaţional francez a fost obligat să se retragă tot din cauza unor probleme cu justiţia. Din programul prezentat de Infantini reţinem că inteţionează să propună ca la turneele finale ale campionatelor mondiale de fotbal să participe 40 de echipe în loc de 32 câte participă acum. De altfel, chiar înainte de a exploda „bomba penală” în cazul lui Sepp Blatter, circula zvonul că se va ajunge la 40 de echipe la turneul final al campionatelor mondiale. Rezultatele celor două tururi de scrutin au fost:

Turul I

  1. Gianni Infantino – 88 voturi

  2. Şeicul Salman bin Ebrahim al-Khalifa – 85 voturi

  3. Prinţul Ali bin al-Hussein – 27 voturi

  4. Jerome Champagne – 7 voturi

Turul II

  1. Gianni Infantino – 115 voturi

  2. Şeicul Salman bin Ebrahim al-Khalifa – 88 voturi

  3. Prinţul Ali bin al-Hussein – 4 voturi

Proteste la Zurich

Înainte de începerea Congresului FIFA, în faţa locaţiei a avut loc o manifestaţie de protest împotriva Şeicul Salman bin Ebrahim al-Khalifa. Câţiva protestatari au desfăşurat un foto-banner uriaş cu poze ale unor deţinuţi politici torturaţi şi ucişi îm Bahrain, adică ţara de unde provine al-Khalifa.

Foştii preşedinţi ai FIFA

  • Robert Guérin (1904 – 1906) – 28 de ani la data alegerii (francez – conducător de club)

  • Daniel Burley Woolfall (1906 – 1918) – 54 de ani (englez – conducător de club – a decedat în timpul mandatului)

  • Jules Rimet (1921 – 1954) – 48 de ani (francez – preşedinte FFF – iniţiatorul înfiinţării campionatelor mondiale de fotbal)

  • Rodolphe William Seeldrayers (1954 – 1955) – 78 de ani (belgian – jurnalist sportiv – a decedat în timpul mandatului)

  • Arthur Drewry (1955 – 1961) – 64 de ani (englez – conducător de club – a decedat în timpul mandatului9

  • Sir Stanley Rous (1961 – 1974) – 66 de ani (englez – arbitru şi conducător de club – înnobilat de MS Regina Angliei)

  • João Havelange (1974 – 1998) – 58 de ani (brazilian – judecător – este în viaţă, împlineşte 100 de ani pe 8 mai a.c.)

  • Sepp Blatter (1998 – 2016) – 62 de ani (elveţian – director al unei firme sportive – aflat din 2015 sub urmărire penală pentru acte de corupţie)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.