Schimbare drastică a peisajului muzical în ultimii 40 de ani

S-ar putea ca autorii unor critici mai vechi să aibă dreptate: versurile cântecelor, cel puţin ale pieselor în limba engleză, au devenit mai simple şi mai repetitive în ultimii 40 de ani, potrivit unui studiu publicat joi în Scientific Reports, informează AFP.

Studiul, realizat pe 12.000 de cântece aparţinând mai multor genuri muzicale (rap, country, pop, R&B, blues şi rock) şi care datează dintre 1980 şi 2020, arată o mai amplă tendinţă către furie şi introspecţie.

Versurile cântecelor pot servi ca o „oglindă a societăţii”, deoarece reflectă schimbările apărute în valorile, emoţiile şi preocupările acesteia, a declarat Eva Zangerle, care lucrează la sisteme de recomandare muzicală în cadrul Universităţii din Innsbruck (Austria).

„Am fost martori, în ultimii 40 de ani, la o schimbare drastică a peisajului muzical, a modului în care muzica este produsă şi a modului în care este comercializată”, potrivit acestei cercetătoare, autoarea principală a studiului.

Discurile vinil şi casetele din anii 1980 au făcut loc platformelor muzicale accesibile de pe internet şi de pe telefonul mobil, care promovează muzica pe baza unor algoritmi.

Echipa de studiu a analizat emoţiile exprimate în versuri, proporţia de cuvinte diferite şi complexe, precum şi repetarea acestora. „În toate genurile muzicale, am constatat o tendinţă spre simplificare şi repetiţie”, a explicat Eva Zangerle.

Noul studiu confirmă cercetările anterioare care au constatat o scădere a temelor pozitive sau vesele şi o creştere a celor care exprimă furie, dezgust şi tristeţe. Şi o înclinaţie din ce în ce mai mare pentru introspecţie în cuvintele cântăreţilor, care folosesc din ce în ce mai mult termenii „eu” şi „cu mine”.

Rapul ocupă un loc special în studiu, cu o creştere foarte accentuată a numărului de fraze repetate într-un cântec. „Muzica rap exprimă mai multă furie decât alte genuri”, spune cercetătoarea austriacă.

Ea a examinat, de asemenea, căutările efectuate de fanii diverselor genuri muzicale pe site-ul Genius, dedicat versurilor din cântece.

De exemplu, fanii rock, spre deosebire de alţii, caută mai degrabă versurile cântecelor vechi decât pe cele ale pieselor noi, agăţându-se de zilele de glorie ale unui gen muzical care a devenit mai puţin popular în ultimele decenii.

O altă schimbare notabilă este faptul că „primele 10 sau 15 secunde sunt decisive în decizia de a asculta sau nu un cântec”, a dezvăluit aceeaşi cercetătoare.

În plus, muzica tinde în prezent să fie ascultată mai mult ca muzică de fundal: melodiile cu refrene care conţin versuri simple par să fie mai populare. „Oamenii îşi amintesc mai uşor aceste versuri, pur şi simplu pentru că sunt mai uşor de memorat”.

„Versurile acestor cântece ar trebui să funcţioneze mai uşor, pur şi simplu pentru că sunt mai uşor de memorat’, a concluzionat profesoara austriacă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

5 Comentarii

 1. RAP este MUZICA?!? Inseamna ca suporterii echipelor de fotbal, din stadioane, sunt muzicieni?!? Caci, la fel canta si ei. Ce tare!

 2. Cultura tristetii (demarata dupa 1900 de protestatrii bolsevici), asociata (dupa al doilea razboi mondial) cu sexualitatea (miscarea Flower power – hippy, fals pacifism si mu-u-u-lt hinduism!) si cu disperarea face parte din manipularea marxist culturala, adica anti-cultura.
  Cei care l-au promovat (marxismul cultural) si cei care au „produs”, selectat si promovat in industrie si cultura sonoritatile si vorbele sint din acelasi „trib”.
  Se stie din Antichitate ca muzica „publica” este controlata.

  Ca sa fim totusi corecti, … pe la sfarsitul anilor ’80 s-a terminat „Muzica”.
  Ce s-a dat la tot ascultatoru’ este zgomot organizat in reprize de racnete, miorlaieli, grohaituri, gafaiala… pe ritmuri magice, cu exhibare pornografica si murdarita constant de dizarmonii.
  Rap, rock, pop, psihedelic, … jazz (de la Thelonious Monk, …pentru cunoscatori), simfonica, populara, maneaua „moderna” , etno, … toate scot la suprafata ce e mai slab, prost si rau din omul cazut.
  Sintem impinsi spre degringolada – atat in plan individual cat si in raport cu ceilalti prin anti-cultura, anti-educatie, anti-reclame, reguli/legi anti-natura.
  Doar societatile in dezintegrare pot fi controlate si manipulate… cu asentimentul „ascultatorului”, …. si de muzica.

 3. Adevarata revolutie in muzica moderna a fost initiata de The Beatles, apoi cu ABBA.
  Asta ne-a facut si pe noi sa urcam fatza de ,,Sanie cu zurgalai”, si ,,Drag imi e badita cu tractorul”. Am trecut si noi la Mondial, Phoenix, Holograf. …..[Rumburak]

 4. #Sa dam Cezarului:
  Asa o fi, precum zici! problema e ca Cezarul ascultator de Mondial, Phoenix, Holograf, etc.etc.etc. nu mai are patrie, nu mai e popor, e doar populatie. Ooo! Sanie cu zurgalai…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.