Marti, parlamentarii au votat noul Consiliu de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR).
Mugur Isărescu va continua să ocupe funcția de președinte al Consiliului de Administrație și guvernator al BNR, iar Leonardo Badea va rămâne prim-viceguvernator.
Florin Georgescu, actual viceguvernator, va continua să fie membru al consiliului, iar Cosmin Ștefan Marinescu va prelua și el un rol de viceguvernator. Alți membri ai consiliului sunt Alma Roberta Anastase, Csaba Balint, Alexandru Nazare, Cristian Popa și Aura Gabriela Socol.
Isărescu subliniază tranziția generațională
În cadrul audierilor, Mugur Isărescu a abordat tema tranziției conducerii BNR către o nouă generație de lideri. „Asistăm la o tranziție a conducerii politicii monetare și macroprudențiale din România de la generația mai în vârstă, pe care o reprezint eu, spre generații mai tinere,” a declarat Isărescu. El a menționat că această schimbare a început în 2019 și va continua, subliniind că o anumită continuitate este necesară pentru stabilitatea politicilor economice. „Schimbările nu se fac dintr o dată, ci treptat, astfel încât să nu fie afectat întreg Consiliul de Administrație simultan,” a adăugat guvernatorul BNR. El a subliniat importanța menținerii unor membri cu experiență în consiliu, cum ar fi el însuși și Florin Georgescu, pentru a asigura continuitatea politicii monetare.
Ajustarea deficitului și evitarea recesiunii
Isărescu a discutat și despre provocările actuale ale economiei românești, subliniind că ajustarea deficitului fiscal nu poate fi realizată doar prin tăieri de cheltuieli sau creșteri de taxe, fără riscul de a induce recesiune. El a avertizat că o reducere bruscă a deficitului ar avea consecințe negative asupra economiei. De asemenea, guvernatorul BNR a declarat că obiectivul de trecere la moneda euro nu este fezabil în acest moment, insistând că mai întâi trebuie redus deficitul fiscal la 3%. „Abia după aceea ne putem gândi la adoptarea euro,” a afirmat Isărescu.
Inflația și intermedierea financiară, alte teme cheie
Isărescu a oferit și o perspectivă asupra inflației din România, menționând că aceasta a fost cauzată în mare parte de creșterile salariale peste productivitate, care au alimentat atât deficitul extern, cât și inflația. El a subliniat că România a avut o inflație de 16%, dar a comparat această situație cu Ungaria, unde inflația a depășit 20%, adăugând că BNR a încercat să mențină o creștere economică stabilă.
În ceea ce privește intermedierea financiară, Isărescu a remarcat că aceasta rămâne scăzută în România, sub 30%, în parte din cauza preferinței multinaționalelor de a se împrumuta din străinătate. El a sugerat necesitatea unor schimbări legislative pentru a încuraja firmele românești să devină mai bancabile și să acceseze finanțări interne.
Dialogul cu Guvernul și prioritățile viitoare
Guvernatorul BNR a reafirmat că, deși Banca Centrală nu poate primi instrucțiuni în elaborarea politicii monetare, aceasta colaborează strâns cu Guvernul. Prioritatea principală a BNR rămâne stabilitatea prețurilor, pe care Isărescu o consideră „bunul public cel mai de preț” pe care Banca Centrală îl poate oferi societății.
Noul Consiliu de Administrație va avea sarcina de a continua gestionarea acestor provocări economice, într-un context de tranziție și de schimbare a generațiilor, menținând totodată continuitatea politicilor esențiale pentru stabilitatea economică a României.
Ce cauta o mincinoasa fara carte ca Roberta acolo ? A lu’ cine e fata asta batrana ?
Daca se face Tranzitia la Euro Romania ajunge o Tzara Saraca ca sunt Multi Flamanzi de Euro la Pretzuri in Toate Domeniile de Activitate !
Roberta Anastase trece de la un salariu de peste 130.000 lei/an al unul de 416.000 de lei/an aproape triplu…merita…credincioasa PD-L-ului 5 sau 6 mandate urca inca o treapta…
Cîți sînt români din cei înșirați?
PS Deneînocuitul zice că BNR e răspunzătoare de stabilitatea prețurilor dar și de 16% inflație (de fapt e mult mai mare, minte). Plan reușit! Iar ne-au sărăcit din pix.
Vax albina. Isarescu, unul din autorii falimentului României, ramâne „la datorie”. Numai când o scapa tara de el si „discipoli” o sa-nceapa si tranzitia la BNR.
centrul tuturor necazurilor noastre.
nu BNR face politica de preturi in supermarket unde ciocolat aproape s-a dublat, la inceput uleiul ”sarise” de 15 lei acum s-a ”domolit” la 6-8 lei/l si tot asa…a fost un salt per total in magazine de 30% apoi incet la unele produse a scazut pt ca nu mai le ”merge” vanzarea si alimentele se invechesc…
BNR tine doar echilibrul sa nu se deprecieze moneda…in rest toata Europa s-a ”decarbonizat” de plateste energia cat vor muschii unora si incet se vor inchide ca si combinatele de ingrasaminte din Romania au vrut sa traiasca fara industrie ca poluiaza…vor muri de foame facand ceva turism prin Paris sau Venetia…restul va ramane la mila soarelui…
Se luptă printre sticle Isărescu,
Pășind agale le așează , ștergându-le de praf,
Privind la ele citește adevărul
Ascuns în vinul care stă pe raft.
Nu e prea vechi ceea ce conține sticla
Să se-nvechească adevărul mai e de așteptat,
Nu-s vremuri ca să fie publicat,
Dureri de cap provoace celor ce băură, de s-au săturat !
Nu-i predispus la mișcări bruște,
Ce valuri să provoace când sticla-i destupată,
Privește la licoarea care poate fi vărsată,
Din cupele unde a fost turnată !
Vor stabilitate. Ghinion!
Foooarte tare ! Cotidianul nu-mi publ. comentariul cu China. Cuvantul China este prohibit ? Sa stim si noi….