Se deschide primul teatru construit în ultimii 20 de ani – Teatrul Excelsior

Noul sediu al Teatrului Excelsior va fi inaugurat miercuri, 4 mai, în prezenţa directorului, maestrul Ion Lucian, şi a primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, informează un comunicat al instituţiei de cultură transmis marţi AGERPRES.

 

Evenimentul va fi urmat de premiera spectacolului „Vrăjitorul din Oz”, în sala care va purta numele maestrului Ion Lucian.

Cu o capacitate de 181 de locuri, Teatrul pentru copii şi tineret Excelsior este primul teatru construit în Bucureşti în ultimii 20 de ani.

Teatrul Excelsior dispune de trei etaje, cu o suprafaţă utilă de aproximativ 600 mp. La etajul 1 se află sala de spectacole şi foaierul, iar la etajul al doilea balconul şi loje, cabinele de lumini şi sunet, etajul al treilea fiind destinat birourilor.

Teatrul pentru copii şi tineret Excelsior are înscrise în repertoriul său unele dintre cele mai valoroase opere ale dramaturgiei româneşti şi mondiale, crezul artistic fiind că tânărul public merită să i se ofere numai lucrări de referinţă.

Principiul montării spectacolelor este că „spectacolele trebuie să fie concepute ca pentru publicul adult … numai că mai bine”.

Trupa Teatrului Excelsior este compusă în prezent din actorii Ion Lucian, Paula Sorescu-Lucian, Victor Radovici, Vasile Menzel, Annemary Ziegler, Silvana Ionescu, Robert Radoveneanu, Mihaela Coveşeanu, Ciprian Cojenel, Cosmina Dobrotă, Cristian Nicolaie şi Marian Rădulescu.

Considerat drept unul dintre centrele culturale reprezentative pentru Bucureştiul de după perioada comunistă, Teatrul Excelsior a luat naştere la 1 aprilie 1990. Nevoia unui nou teatru pentru copii l-a determinat pe reprezentantul Ministerului Culturii de la acea vreme, Andrei Pleşu, să pună în practică un proiect menit atât să stârnească copiilor interesul pentru reprezentaţiile teatrale, cât şi să îi distreze într-un mod artistic pe înţelesul lor.

Un aport considerabil la punerea bazelor instituţiei a fost adus de actorul Ion Lucian, directorul fondator al teatrului, şi de Victor Radovici – adjunct, împreună ocupându-se de recrutarea de actori.

În 1999, instituţia de cultură intră sub autoritatea Consiliului General al Primăriei Municipiului Bucureşti.

După şase ani de activitate itinerantă prin ţară şi prin străinătate (Franţa, Canada, Belgia, Elveţia), după zeci de spectacole prezentate publicului în săli de împrumut, Teatrul Excelsior îşi deschide stagiunea 1996-1997 în propriul spaţiu scenic, amenajat în strada Academiei 28.

Şase actori entuziaşti, iubiţi de publicul tânăr – Ion Lucian, Daniela Anencov, Genoveva Preda, Victor Radovici, Paula Sorescu-Lucian şi Vasile Menzel – inaugurează sediul cu spectacolul „Nu treziţi un copil care visează” de Eugen Ionesco. Curând acestora li se alătură actori tineri, iar succesul continuă cu premierele „Cocoşelul neascultător”, „Mica Sirenă”, „Aladin şi Lampa Fermecată”, „Inimă de piatră”, „Frumoasa şi bestia”. AGERPRES

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.