Se fac cărţile pentru Consiliul de Administraţie al BNR

UPDATE Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat, luni, după ședința coaliției, că ALDE îl va susține pe Dan Radu Rușanu pentru postul de viceguvernator al Băncii Naționale a României.
”Și-a depus candidatura Dan Radu Rușanu, care va avea un post în Consiliul de Administrație, dacă obține votul, dar neexecutiv”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, întrebat fiind pe cine susține ALDE pentru postul de viceguvernator.
Dan Radu Rușanu este fost preşedinte al Autorității de Supraveghere Financiară. El a fost arestat preventiv, în anul 2014, timp de patru luni şi a stat în arest a domiciliu alte trei luni, fiind ulterior achitat după trei ani într-un dosar construit de procurorii DNA.

PSD îi va propune în Consiliul de Administrație al BNR pe actualul prim-viceguvernator al instituției Florin Georgescu și pe Gheorghe Gherghina, actual membru în CA, au afirmat surse din partid, pentru Mediafax. PNL îl susține în continuare pe Eugen Nicolăescu în funcția de viceguvernator.
Surse liberale au declarat, pentru Mediafax, că Virgil Stoenescu va fi propunerea PNL pentru funcția de membru în CA al BNR.
De asemenea, USR îl va propune pe actual director de investiţii al fondului de pensii private NN Pensii Cristian Popa. Acesta a fost viceguvernator al BNR în perioada 2009-2014.
UDMR îl propune pe Bálint Csaba, de profesie economist, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României.
Ministrul Economiei Niculae Bădălău a anunţat, vineri, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD, că a fost decisă susţinerea lui Mugur Isărescu, din partea PSD, pentru un nou mandat de guvernator al Băncii Naționale a României.
Votul privind noile numiri va avea loc, cel mai probabil, miercuri, în plenul reunit al celor două camere legislative din Parlament.
În noul Consiliul de Administrație, PSD va face patru numiri, ALDE una, PNL două, iar USR una.
Banca Naţională a României este condusă de un Consiliu de administraţie. Acesta este alcătuit din 9 membri numiţi de Parlament, cu nominalizarea conducerii executive, pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului. Membrii Consiliului de administraţie nu pot fi parlamentari şi nu pot face parte, potrivit legii, din justiţie sau din administraţia publică. Structura executivă permanentă a Băncii Naţionale este formată din guvernator şi 3 viceguvernatori, dintre care unul este prim-viceguvernator. Ceilalţi 5 membri nu sunt salariaţi ai BNR. Preşedintele Consiliului de administraţie este guvernatorul Băncii Naţionale a României.
Actuala componență a Consiliului de Administrație al BNR, potrivit site-ului instituției, este următoarea:
Guvernator – Academician Mugur Isărescu
Prim-viceguvernator – Prof. univ. dr. Florin Georgescu
Viceguvernator – Prof. univ. dr. Eugen Nicolăescu
Viceguvernator – Prof. univ. dr. Liviu Voinea
Membru – Prof. univ. dr. Marin Dinu
Membru – Academician Daniel Dăianu
Membru – Dr. Gheorghe Gherghina
Membru – Conf. univ. dr. Ágnes Nagy
Membru – Prof. univ. dr. Virgiliu Stoenescu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Nesatulul ala de bani chiar vrea sa moara in functia de guvernator? Chiar nu mai sunt oameni in Romania pentru aceasta functie, de tot este numit ala pe vecie? El si-asa reprezinta bancile straine, nu pe romani, si-a privatizat BNR-ul cu gasca lui de acolo, isi trage salarii nesimtite si multe alte beneficii, si tot smecherul ala e propus iar? Fi-mi-ar scarba …

  2. Este cea mai clara dovada ca, in aceasta chestiune, au prioritate comenzile externe! Sa nu uitam ca, urmare a deficitului permanent al balantei externe, traim pe datorie! Oare pana cand??

  3. e o premieră mondială:toţi membrii consiliului de administraţie ai unei bănci străine sunt români…

  4. Stimulate Anado, iar ne lasi fara replica…”romani” in sensul de cetateni evident

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.