Secetă extremă: A dispărut şi apa pentru irigații

În județele Teleorman, Olt și Dolj nu mai există apă pentru irigații, anunță ministrul Agriculturii Petre Daea.

„Din cauza faptului ca nivelul Dunării a scăzut, la stațiile de pompare din amenajările Giurgiu – Răsmirești , SPA Pietrișu, amenajarea Viișoara, SPA Roptoare, SPA Gârla Iancului, amenajarea Olt – Călmățui, SPA Dunărea, amenajarea Terasa Corabia, SPA Celei, stația Vâlcovia, amenajarea Sadova – Corabia, SPA L1, amenajarea Nedeea – Măceșu, SPA1 Nedeea, amenajarea Calafat – Băilești, SPA Basarabi, amenajarea Cetate – Galicea Mare, SPA 1, nu mai există nivel de exploatare”, precizează ministrul, într-o postare pe Facebook.

Daea spune că apele s-au îndepărtat de țărm, cu toate măsurile luate pentru a draga canalele de aducțiune, și nu mai există apă la prize. „La Zimnicea o parte din vadul Dunării s-a transformat în plajă”.

În perimetrele în care s-a irigat, starea de vegetație este bună, culturile nu sunt afectate

Ministrul mai spune că acum toată atenția se îndreaptă spre lucrările de investiții, urmărindu-se graficele de execuție, impunându-se un ritm accelerat al lucrărilor, în așa fel încât să fie realizat programul de investiții pentru reabilitarea sistemului de irigații din România.

„Împreună cu directorul general al ANIF, cu specialiștii din teritoriu, am convenit la fața locului să prioritizăm lucrările. Întreruperea pompării apei în sistem o transformam într-o bună oportunitate de executare a lucrărilor în stațiile de pompare și de impermeabilizare a canalelor de aducțiune și distribuție. Ministerul Agriculturii asigură finanțarea tuturor lucrărilor prevăzute în Programul Național de Reabilitare a Sistemului de Irigații în perioada 2022-2027, aprobat de Parlamentul României”, spune Daea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

14 Comentarii

  1. minciuni oridinare si manipulari, pentru ca Romania sa fie furata de apa. rationalizarea apei de catre ologutza la craiova – 2 ore de apa murdara pe zi. ologutza raspunde la raport pentru dosarele pe care le are impreuna cu sotu’. daca craiovenii nu ies in strada au ce merita.

  2. Dupa cormorani care-i mancau pestele,acum si apa a fugit din calea lui Daea !Blestemul lui Chesnoiu,bagat in gura DNA de tataia Daea,sa-i ia locul la minister,camai are nepoti de aranjat la Agricultura
    Totul se plateste pe lumea asta!

  3. Au luat-o dragnia si ponta acasa! Dosar penal pentru astia dar urgent!

  4. BA BAIETI , NU MAI VINDETI GOGOSI CU IRIGATIILE …UCRAINA ESTE IN INIMA NOASTRA ….NU …IRIGATIILE LU DAIA….

  5. Și ce dacă-i secetă afară? În META nu e. Așa că ar trebui să nici nu mai bem apă vreo câteva luni, ca să mai dăm o lovitură crâncenă rușilor. Oricum, mai avem încă cinci vieți.
    Call of duty!

  6. Unu daeasx a avut de ales :ori drageaza canalele si lasa sa circule marfurile pe Dunare ori lasa apa pentru agricultura. A ales dragarea ca nu supara pe cei putini si cu bani. Cu cei multi ce vorbesc romaneste alta poveste. Acum ca turcul a reusit transportul graului ucrainean pe Marea Neagra, inteligence din Romania stau si privesc cu ochii in soare! Sefu! Iar am cazut de fazani in bisnita ! Banii! Banisorii nostrii uite cum se duc!

  7. Spre deosebire de ministrii useristi si liberali ai agriculturii care pe langa faptul ca au fost total incompetenti dar in plus si tradatori, Daea este si specialist si patriot. Daca va fi sprijinit sincer de cei care au pus mana pe conducerea PSD atunci Romania are o sansa reala de a-si asigura reteaua de irigatii nationale. Batranul este un luptator adevarat.

  8. Ieri deasupra localității de baștină era întuneric tuna și se aprindea cerul de fulgere și traznete însă niciun strop de ploaie.

  9. – Olguța e de vină! ea a oprit construcția barajelor pe râurile interioare-vreo 8o la număr! BIBANUL ȘI LOSTRIȚA CU MUSTĂȚI DE GENDER AU AVUT PRIORITATE ! DACĂ aveam încă vreo 80 de lacuri și lăcușoare pline din apele zăpezii și precipitațiilor din primăvară ,acum le goleam pe rând și aveam apă ! Așa ,strânge daea ong-urile și să ude cu cănița din NORVEGIA!!

  10. ….începem și noi sâ gândim cu ocazia asta ! În România există irigații, dar nu sunt o realitate, ele sunt un subiect veșnic de planuri mărețe. Ministerul agriculturii a auzit de irigațiile prin picurare, are vreun plan de implementare, de extindere a acestui sistem, sau asta e un moft al agriculturii de pe alte meleaguri ? Dom’Daea știe cumva ce randament are agricultura asta cu canale și aspersoare, față de sistemul prin picurare? E greu la deal cu miniștri mici !!

  11. daca tot esti din Craiova, poate iti intrebi seniorii, eu am auzit de la bunica mea de seceta din ’46 cand unii umblau prin tara in caruta ca sa caute de mancare asa ca nu-i chiar o fortare a primarului este o situatie…cat despre apa, scuze una este pt gatit/spalat si alta pt baut, este scumpa dar totusi cea de izvor/minerala/plata poate fi mai sanatoasa, in procesul de tratare se foloseste sulfatul de aluminiu si clor pt dezinfectare…asa ca decat o bere mai bine o sticla cu apa…este seceta, dar era firesc, deja am inteles regula „mediei”… a fost foarte multa umiditate iarna, iar acum e seceta pt ca bilantul sa ramana acelasi, temperaturile ridicate vor aduce temperaturi scazute iarna ca in final sa fie aproximativ aceeasi medie anuala sau multianuala care poate avea cicluri si de secole, milenii…milioane de ani. Asa cum este adevarat ca unii se cred Zei si ca pot face modificari, poate, dar pana la urma Universul are legile lui pt care muritorii nu le pot schimba…

  12. Marii specialisti in picurare sunt ministrii tai liberali. In loc sa faca irigatii s-au picurat in nadragi. Vorbim aiurea, concluzia este ca nu au facut nimic in domeniu. Au deturnat fondurile pentru irigatii la prietenii securisti din partid.

  13. @ In sfarsit- îmi explici și mie cum e cu irigatia, prin picătură, la păioase? Dar la porumb și la floarea soarelui? Despre rapiță sau lavanda nu va întreb, fiindcă e prea cald afara și mi-e teama sa nu faceți insolație.

  14. …va răspund : trebă să gândim ! Am încercat să folosesc sistemul pe o suprafață mică cu porumb (0,2 ha). Marea problema e că nu există dispozitive de strângere (bobinare,) a benzilor de picurare. Că să fie strânse ușor (și refolosite) benzile trebuie golite de apă și iarăși nu există dispozitive care să te ajute ( până la urmă am reușit). Vânzătorii de benzi aduc marfă de unică folosință că să aibe vânzare mereu. Nici nu se pune problema refolosirii și de aici vine fuga de acest sistem Lumea mare instalează furtunuri in subteran, dar asta e de pe alta planetă .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.