Secta

Anteniştii lui Gâdea, Ciuvică şi Badea se consideră plagiaţi de Băsescu, care, azi, critică binomul SRI-DNA. Nu e o glumă. Aşa cred anteniştii cu toată buna lor credinţă şi cu toată puţina lor pricepere politică.

Băsescu nu critică sistemul de dragul adevărului (cum cred anteniştii că au procedat ei), ci pentru a ocupa, politic, zona anti-sistem a electoratului. Poate că va reuşi, poate că nu. Această zonă anti-sistem este vizată, azi, în două scenarii:

  1. Scenariul SRI: Băsescu a afirmat, la România TV, că secta Coldea-Kovesi urmăreşte compromiterea totală şi rapidă a credibilităţii clasei politice şi înlocuirea actualelor programe politice cu unul naţionalist;

  2. Scenariul politic: Băsescu vrea să pună mâna, în folos propriu, nu naţional, pe electoratul anti-sistem.

În analiza aceasta, Băsescu nu poate fi martor neutru. Este implicat şi are interese majore. Cheia analizei ţine de răspunsul la aceste întrebări:

  • Putem crede în adevărul afirmaţiei lui Băsescu?

  • Putem crede, apoi, în necesitatea unui program naţionalist?

  • Putem crede că preluarea politică a electoratului anti-sistem ar putea produce un alt fel de partid decât unul naţionalist?

Iată, aşadar, cheia situaţiei în care ne aflăm. Analiza societăţii arată că un program naţionalist neextremist va avea tot mai mult electorat. La ora actuală, se bat pentru posesia acestui program doi ”agenţi”: unul politic (Băsescu) şi unul militar (Codlea). Mira-m-aş ca aceşti ”agenţi” să se afle într-o concuranţă reală. În orice caz, dacă România mai e zdravănă la cap, ar fi normal ca aceşti ”agenţi” să se afle într-o colaborare dictată de interesul naţional.

Atacul doamnei Kovesi la adresa SIE (totalmente în afara procedurilor, chiar şi în Burkina Faso) poate fi explicat de opoziţia SIE la planurile sectei. Iar jocul operativ al prietenilor Mossad-ului pe la spatele doamnei Kovesi poate fi explicat de nevoia Mossad-ului de a se lămuri ce fel de naţionalism vrea secta SRI-DNA-Băsescu. Pe de altă parte, duse la bun sfârşit, dosarele EADS, Microsoft şi noul dosar cu privire la genocidul din sistemul nostru medical vor face să nu mai fie nevoie de o sectă care să accelereze decredibilizarea clasei politice româneşti. Va ieşi mai mult decât decredibilizată. Va rezulta că este vinovată penal, atât prin acţiuni criminale directe, cât şi prin complicitate la ascunderea acestor acţiuni.

Am auzit, recent, un fost şef de stat major al Armatei Române spunând următoarele:

  • suntem, azi, un stat eşuat şi suntem aşa şi pentru că banii care ar trebui să consolideze apărarea ţării nu ajung în sistemul de apărare, ci sunt furaţi în sistemul afacerilor publice;

  • nu avem o definire a inamicului ţării în strategia de apărare a ţării:

  • vulnerabilitatea unui stat eşuat este de zeci de ori mai mare decât aceea a unui stat stabil (un stat corupt nu poate fi unul cu adevărat stabil) şi este aşa pentru că invită inamicul nedefinit să acţioneze pe toate căile (iar aceste căi sunt zeci!);

  • toate aceste riscuri de securitate sunt agravate de un orizont de aşteptare naţională care nu-şi clarifică soluţiile; unde nu mai apare soluţia, urmează disoluţia.

Ultima frază este un aforism memorabil. Cine înţelege cât de cât limbajul securităţii naţionale, acela îşi va traduce aşa fraza aceasta: acolo unde nu mai apar soluţii politice din pricină că partidele nu mai pot să reprezinte nici o speranţă publică, acolo trebuie să te uiţi în Constituţie şi să vezi că există o procedură legal-constituţională care permite adoptarea unui regim militar de tranziţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.