Şefa Înaltei Curţi îl acuză pe Ponta de afirmaţii „extrem de grave” la adresa magistraţilor

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, a acuzat joi, la intrarea în sediul CSM, că atacurile oamenilor politici la adresa sistemului judiciar au devenit din ce în ce mai dese, cu deosebire la adresa Înaltei Curţi şi a judecătorilor care instrumentează dosare penale ce îi vizează pe politicieni.

„Este extrem de grav că oameni politici care deţin importante funcţii în stat – şi cu atât mai grav este pentru aceştia – fac afirmaţii de-a dreptul incredibile pentru noi, care nu urmăresc decât, în primul rând, decredibilitarea sistemului judiciar”, a spus Stanciu.

Livia Stanciu a afirmat că este extrem de grav că premierul Victor Ponta a afirmat că celeritatea soluţionării cauzelor diferă în raport de culoarea politică a inculpaţilor.

„Faptul că premierul României, și îmi pare rău că trebuie să spun acest lucru, pentru că nu m-am așteptat, sigur, poate în calitatea domniei sale de președinte al PSD ar fi putut să facă diverse afirmații, dar ca premier al României să induci ideea că la ÎCCJ dosarele se judecă, mai exact, celeritatea soluționării cauzelor diferă în raport de culoarea inculpaților este extrem de grav. Să faci afirmații că în aceste dosare soluțiile se pronunță nu pe bază de probe, ci pe alte criterii, eventual pe ingerințe politice în actul de justiție, este de asemenea foarte grav”, a afirmat Stanciu.

Șefa ÎCCJ a susținut că premierului „nu îi este permis” să facă declarații în timp ce se judecă un dosar și nici să emită aprecieri cu privire la un inculpat.

„L-am auzit pe premier făcând aprecieri de genul „eu nu mă pronunț decât după ce hotărârile sunt definitiv pronunțate de către judecători”. Să își amintească de faptul că într-un interviu, pe care l-am auzit, de dată recentă, s-a pronunțat și nu este pentru prima oară. Prima oară nu am intervenit, când a făcut afirmații în timp ce se judeca un dosar care viza un alt politician, respectiv Becali George, și nu este permis premierului României să facă declarații într-un sens sau altul, să facă aprecieri cu privire la persoana unui inculpat, că, din punctul domniei sale, este un om extraordinar de bun, care a făcut mult bine societății, atâta timp cât dosarul acela se află pe rolul instanței”, a spus Stanciu.

Aceasta a adăugat că premierul a făcut aceeași afirmație și cu privire la Relu Fenechiu, care are dosar aflat pe rolul instanței.

„Să-i lase pe colegii judecători! Să nu mai facă afirmații de acest gen, care nu pot conduce decât la decredibilizarea justiției, la scăderea încrederii populației în actul de justiției. L-am auzit tot pe premier spunând și inducând ideea, o idee gravă, că la ÎCCJ aceiași judecători pronunță într-o fază procesuală în unanimitate o soluție de achitare, după care aceiași judecători ai Secției penale, tot în unanimitate, pronunță o soluție de condamnare”, a spus președinta instanței supreme.

„Este extrem de gravă o astfel de afirmaţie. De ce spun aceasta? Pentru că de esenţa actului de justiţie, a activităţii de judecată este şi exercitarea căilor de atac prevăzute de lege şi pronunţarea, după ce acel complet examinează motivele de recurs invocate de către părţi, a unei soluţii într-un sens sau altul”, a mai spus preşedintele ICCJ.

Potrivit acesteia, judecătorii ÎCCJ sunt total nemulțumiți de reacțiile premierului.

„Dumneavoastră cred că aţi sesizat că noi am manifestat întotdeauna decenţă, nu am ieşit după fiecare atac exercitat de către politcieni. Am crezut că, totuşi, se vor restrânge aceste atacuri la adresa justiţiei, dar constat că, în ultima perioadă că, în mod nejustificat, ele se amplifică”, a mai declarat Stanciu.

Premierul Victor Ponta a apreciat după condamnarea lui Adrian Năstase că este „o chestie ciudată” atunci când aceiaşi judecători de la Curtea Supremă achită în unanimitate şi, ulterior, condamnă tot în unanimitate.

Năstase a fost achitat în primă instanţă de Înalta Curte pentru acuzaţia de luare de mită în dosarul „Zambaccian”, iar la recurs a primit 4 ani de închisoare cu executare, tot la Înalta Curte.

Ponta a spus că sentinţa dispusă împotriva lui Năstase reprezintă o nedreptate şi a amintit că pentru sesizările de ilegalităţi transmise de Guvern pentru acţiuni ale foştilor guvernanţi nu există niciun răspuns din partea Parchetului.

Declaraţiile integrale făcute de Ponta în cazul Năstase, care au stârnit revolta Înaltei Curţi, pot fi citite aici

Şefa instanţei supreme Livia Stanciu a fost reînvestită, pentru un nou mandat, anul trecut. Traian Băsescu a semnat pe 13 septembrie decretul pentru reînvestirea judecătoarei Stanciu în funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi pentru 3 ani. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8520 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.