Şeful FMI avertizează Rusia asupra vulnerabilităţilor sale

Şeful Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a avertizat luni Rusia asupra vulnerabilităţii sale economice în faţa crizei din zona euro, cerându-i cu ocazia unei vizite efectuate la Moscova să-şi controleze cheltuielile în faţa riscului scăderii preţului petrolului.

„Rusia a supravieţuit multor crize, Rusia este o supravieţuitoare, dar are în continuare numeroase vulnerabilităţi (…). O prioritate cheie trebuie să fie revizuirea politicii fiscale şi trebuie să-şi diversifice economia”, a declarat Christine Lagarde la o conferinţă de presă susţinută în capitala rusă, citată de Agerpres.

Înaintea acestei conferinţe de presă, directorul general al FMI a avut o întâlnire cu preşedintele rus, Dmitri Medvedev, dar nu au fost difuzate încă informaţii cu privire la conţinutul discuţiilor. Preşedintele rus s-a limitat să declare înaintea întâlnirii că vor discuta „despre problemele de actualitate din economia mondială şi despre rezultatele summitului G20” care a avut loc săptămâna trecută în Franţa.

Într-un interviu publicat luni de cotidianul rus Kommersant, Christine Lagarde a avertizat că Rusia se va găsi într-o situaţie dificilă dacă problema datoriilor europene se va transforma în criză economică.

Economia Rusiei este foarte dependentă de vânzările de hidrocarburi. Acestea reprezintă 60% din valoarea exporturilor sale, o scădere a preţului petrolului implicând şi o reducere a veniturilor sale, cum s-a întâmplat în anul 2009 când economia s-a contractat cu 8%.
„Având în vedere riscul încetinirii ritmului de creştere a economiei mondiale, unul dintre subiectele concrete care va fi abordat va fi modalitatea în care Rusia poate profita de cotaţia încă ridicată a petrolului pentru a-şi reduce vulnerabilitatea economică”, a mai declarat Christine Lagarde în acelaşi interviu.

La conferinţa de presă de luni, ea a subliniat că „cheltuielile publice nu sunt sănătoase, mai ales în perioada electorală”. În Rusia vor avea loc alegeri legislative în luna decembrie urmate de alegeri prezidenţiale în luna martie 2012, când se aşteaptă revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin. Mulţi economişti sunt îngrijoraţi de creşterea cheltuielilor şi a subvenţiilor publice pe măsură ce aceste alegeri se apropie. Fostul ministru de finanţe Aleksei Kudrin a fost destituit în luna septembrie după ce a ocupat acest portofoliu timp de 10 ani pentru că a criticat cheltuielile prea mari ale statului, în special în sectorul militar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.