Semnalul politic e dat. Și-a pledat cazul puternic, apoi Orban a dat înapoi!

Premierul ungar s-a abţinut joi la votul liderilor statelor membre asupra deschiderii negocierilor cu Ucraina, acuzând o „decizie proastă”, relatează AFP şi Reuters.

„Ungaria nu vrea să împărtăşească responsabilitatea” acestei alegeri „iraţionale” a celorlalte 26 de ţări şi deci „s-a abţinut”, a afirmat Viktor Orban într-o înregistrare postată pe Facebook.

„Ucraina nu este pregătită”, a repetat responsabilul naţionalist.

Premierul irlandez Leo Varadkar a declarat presei că Viktor Orban a decis să nu-şi folosească dreptul de veto la votul privind începerea negocierilor de aderare cu Ucraina, potrivit Reuters.

„Prim-ministrul Orban şi-a pledat cazul foarte puternic. Nu este de acord cu decizia şi nu îşi schimbă opinia, dar esenţial a decis să nu-şi folosească dreptul de veto”, a spus Varadkar.

El a precizat că Orban „nu era în sală” la momentul votului.

„Orban nu era în sală când textul a fost adoptat, a fost convenit cu el”, a explicat pentru AFP un diplomat european sub protecţia anonimatului. „Este o soluţie pragmatică (…) Semnalul politic este dat”, a adăugat acesta.

„Extinderea este un proces juridic amănunţit şi bazat pe merit.

Am fixat şapte condiţii şi, conform evaluării Comisiei însăşi, trei dintre ele nu au fost îndeplinite”, a declarat el la sosirea la summitul de la Bruxelles. „Deci nu suntem în poziţia de a începe negocierile”, a adăugat el.

Inflexibil asupra chestiunii, el a ameninţat să-şi folosească dreptul de veto, în contextul în care este necesar votul în unanimitate al Celor 27 în decizii privind extinderea. În cele din urmă el a dat însă înapoi.

Viktor Orban şi-a anunţat şi dezacordul faţă de un nou ajutor financiar pentru Ucraina de 50 de miliarde de euro, sub formă de subvenţii şi credite, pentru perioada 2024-2027.

„Dacă vreţi bani pe termen lung, o sumă mare de bani, asta trebuie să se facă în afara bugetului” comun, a spus premierul ungar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

21 de Comentarii

 1. Turcia așteaptă de 40 de ani ? A, ocraina intră pe din dos olecuș mai răpide? Mai ucid civili ruși în donbas cu avioane, artilerie și muniție nato ? Au fost condamnați naziștii din ocraina de către ocraineeni? Cum e cu libertatea de expresie, cu libertatea religioasă, cu limba majorităților (ruse ) și minorităților, cu partidele politice, cu presa, cu alegerile , cu corupția , cu justiția? Rezolvate toate , mai avem să le dăm 1 000 de MILIARDE, apoi ? SLAVĂ PĂCII, mincinoșilor !

 2. Tare Orban asta !…voi, romanilor,ce-ati cistigat ridicind labele ?…😂

 3. Numai gura-i de Orban, pana la urma si el tot un cacanar e.

 4. Pacaliciul demagog joaca la doua capete ca orice baiat de mingi. Ori votezi contra ori impotriva. In cazul lui abtinerea a fost de fapt un vot pozitiv pentru ca hotararea sa treaca. Iar din miliardele alea i s-au aruncat sub masa niste sute de milioane si acelea cu destinatie exacta pentru realizarea unor dispozitii comunitare. Grosul banilor il va vedea la Sfantul Asteapta daca nu face iar frumos. Aia joaca alba-neagra stiindu-l experimentat la asa ceva.

 5. din pacate este viceversa ,adica, UE intra in ukraina ;UE a ajuns ,in ultimi ani ,dpdv democratic la nivelul ukrainei;si se itrevede un viitor foarte ‘rosu’ pentru UE ,urmand alipirea cu URSS ,apoi cu PRC si apoi cu N.coreea

 6. Și Orban ii tare că fularul ! Fără coloana,până la urmă ! Mizerabili și incompetenți conducători avem !

 7. Fraieri cred că Orban este cocoș dar este doar o găină șmecheră! Ia să-l vezi ce cocos de luptă rasa Azil o să se dea el în martie cu sclavii din România cu Erdély-ul lui !

 8. Orban nu a facut nici un pas inapoi.
  Orban a cistigat pentru tara lui , 10 miliarde de Euro.
  A jucat inteligent, demn, ferm, si iata ca Bruxelles-ul a cedat , nu el !

 9. Orban e măscărici dar proștii voștri trimiși la Bruxelles ce sunt,mah? Rahat în ploaie! Hoți și trădători hrăniți de voi.

 10. Nu sunteți în stare să alegeți un om dar știți sa râdeți ca proștii. D-aia suntem unde suntem,la făcut bășcălie nu ne întrece nimeni.

 11. Era pe vremuri , nu demult apuse , un cantec : HOLOGRAF : BANII VORBESC !!!

 12. Jegul de bozgor ar trebui sa se hotarasca daca e de partea lumii civilizate sau nu, altfel risca un sut in …, care sa-l propulseze inapoi in Asia de unde stramosii lui au venit.

 13. Ungurii sunt bine pregătiți și d-aia au și demnitate,voi care sunteți plătiți să denigrați la comandă și să lingeți dosuri la comandă ca niște jalnici sclaveti,puteți să vă priviți în oglindă?

 14. Orban este tot un (editat) ca ursula sau Michsel.Treaba are doua parti,moral este la fel ca toti politiceni fara coloana,partea a doua a fost pracmatic a santajat si a obtinut 10 mil.coco pt.tara lui.Sa dovedit inca o data ca in politica nu ai prieteni nu ai simpati totul se bazeaza pe santaj si bani.Pt.mine Orban este o mare deceptie,dar cine sant eu pe lumea asta?Eu trebuie numai sa platesc pt.toate (editat) ce ne conduc.

 15. Orban s-a dat deoparte din fata primei usi (care a fost deschisa fara el), stiind ca in urmatorii ani vor urma alte muuulte alte usi de deschis si pe care le poate bloca. A blocat – in schimb- subventionarea imediata cu 50 mld. -din bugetul UE- a razboiului din Ucraina. Pentru toate astea, i s-au deblocat 10 din cele 30 mld. datorate de UE.In final, cine o fi pierdut: Ungaria( cu plus 10 mld.) sau Ucraina ( cu minus 50 mld)- care e in fata colapsului, fara cei 110 mld. (UE + USA)?

 16. Nu-l iubesc pe Orban absolut deloc, dimpotriva, dar nu pot sa nu admir atitudinea demna si ferma in apararea intereselor tarii sale. Nu pot decat sa nu regret ca nu avem si noi astfel de conducatori. La noi e doar minciuna, slugarnicie si lipsa de transparenta. Acum spun toti ca de fapt conditia aia cu preluarea afganilor si sirienilor exista deja. Pai atunci de ce presa din afara scrie despre ea ca ceva nou?? E atata minciuna la noi de ti se face sila !!

 17. Iar pentru nefolosirea dreptului de veto a primit 10 miliarde de euro de la UE, pentru ca a stiut cum sa puna problema. Noi, care am sustinut orbeste comenzile venite de la UE, am primit ciu-ciu!

 18. Deocamdată Orban a zis veto la cei 50mld coco pe care Ursula voia să-i dea lui Zelenski, aşa că Pianistul Galactic a rămas fără bani de pensie specială ca să poată fugi în lume când vor veni puciştii peste el.
  Nu a fost veto pentru începerea negocierilor, dar pãnă la aderare mai e cale lungă şi va avea o mulțime de ocazii să zică NU. Asta e diferența între viziunea politică adevărată a Ungariei şi maimuțăreala politicà dâmbovițeană. Şi ăsta e şi motivul pentru care Orban e atât de longeviv în politică: fiindcă apără interesele poporului său, care la rândul său îl susține. Spre deosebire de ai noştri, care îndeplinesc slugarnic orice ordin din afară şi sunt schimbați anual, ca să vină alți sclaveți cu entuziasm mai proaspăt.
  Turcii au aşteptat 40 de ani, iar acum s-au săturat de şantajul UE şi va intra în BRICS.
  Oricum, UE se va dizolva până la admiterea Ucrainei…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.