Senatorii: Soldaţii şi gradaţii voluntari vor putea efectua serviciul militar până la 50 de ani

Plenul Senatului a aprobat, miercuri, propunerea legislativă potrivit căreia vârsta până la care soldaţii şi gradaţii voluntari pot efectua serviciul militar creşte de la 40 de ani la 50 de ani.

Propunerea de lege, care a fost iniţiată de mai mulţi deputaţi, a fost aprobată de plenul Senatului cu 83 de voturi pentru, 11 voturi împotrivă şi două abţineri.

„În urma analizelor efectuate de conducerea Ministerului Apărării Naţionale şi a celorlalte structuri în care sunt angajaţi soldaţi şi gradaţi voluntari, s-a constat că această categorie de personal îşi poate desfăşura activitatea în cele mai bune condiţii până la vârsta de 50 de ani şi nu până la vârsta de 40 de ani, cum se prevăzuse iniţial. Analiza a avut în vedere şi problematica privind cheltuielile cu selecţia şi instruirea, precum şi necesitatea de a se beneficia de experienţa acumulată de aceştia în teatrele de operaţii, în condiţiile participării cu trupe pentru îndeplinirea angajamentelor asumate faţă de partenerii din NATO”, se arată în raportul suplimentar al Comisiei de specialitate din Senat.

Un alt amendament adus legii prevede faptul că soldaţii şi gradaţii profesionişti în activitate care se disting prin modul de îndeplinire a atribuţiilor, pregătire profesională şi comportare demnă, participări la misiuni în afara teritoriului statului, pot fi înaintaţi într-unul dintre gradele de fruntaş, caporal clasa a III-a, clasa a II-a sau clasa I, în mod excepţional, în limita numărului aprobat de către minister, fără să fie condiţionaţi de alte criterii, scrie Agerpres.

Legea are un caracter organic, iar Senatul a dezbătut-o în calitate de Cameră decizională.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.