Serena Williams a făcut instrucţie cu Sharapova

Primele două sferturi s-au încheiat cu rezultate scontate. Surpriză uriaşă şi total neplăcută: doi anonimi cu palmares negativ au trecut de dublul cap de serie nr.1

Radwańska bate şi trece pe locul 2 în WTA General

Poloneza Agnieszka Radwańska a fost prima jucătoare care şi-a câştigat dreptul de a evolua în semifinale, după victoria cu 6-1, 6-4, obţinută după o oră şi 24 de minute în faţa celei de a doua rachete a Spaniei, Carla Suarez Navarro. Deşi ambele jucătoare se află în top 10 şi la o distanţă de doar 6 locuri, s-a văzut clar că poloneza este cu o clasă peste jucătoarea spaniolă. Primul set a fost un banal antrenament cu public, câştigat categorix de Radwańska, fără să se utilizeze prea mult. După ce a avut 2-0 în setul secund, poloneza nu a mai forţat deloc, nu a fost interesată de mingile care aterizau la o distanţă mai mare de 2 metri de ea şi astfel a apărut un aparent echilibru, scorul ajungând 3-3 la un moment dat. După un game de 14 minute (când Navarro a egalat la 3 pe serviciul adversarei), Radwańska a luat jocul în serios şi a câştigat 3 game-uri consecutive, închizând meciul.

Agnieszka Radwańska deşi joacă în turneele de Grand Slam din 2006, fiind acum în 2016 la a 39 prticipare la un astfel de turneu, a reuşit abia pentru a 5-a oară să depăşească faza sferturilor de finală. Poloneza a mai jucat o finală la Wimbledon în 2012, alte două semifinale tot pe iarba de la Londra, în 2013 şi 2015 şi o semifinală la Australian Open, în 2014. Paradoxal, deşi este jucătoare de top 10 din 2009 şi a stat luni bune pe locurile 2 şi 3 între, Radwańska este una dintre puţinele jucătoare de top care nu a câştigat un turneu de Grand Slam. După victoria din sferturi, Radwańska a sărit pe locul 3 în clasamentul general WTA, făcând rocada cu Garbine Muguruza. Jucătoarea poloneză se află la 335 de puncte de Simona Halep, iar o eventuală calificare în finală, o propulsează pe locul 2 în WTA general.

Serena de neoprit

Un meci Serena Williams – Maria Sharapova poate fi comparat oricând cu un meci pentru centura categoriei grea din boxul anilor 60-70. Două jucătoare cu un palmares impresionant. Williams se bătea pentru a ajunge în a 29 semifinală la un turneu de Grand Slam; la Australian Open a mai jucat 6 semifinale (toate câştigate şi transformate ulterior în 6 din cele 21 de titluri cucerite până în prezent de americancă). Sarapova încerca să prindă a 21-a semifinală de Grand Slam, a 7-a aici la Melbourne, unde a mai jucat şi 3 finale, dintre care una câştigată (4 titluri de Grand Slam în total în palmares). Meciul de marţi dimineaţa (ora Bucureştiului) a fost al 21-lea dintre cele două jucătoare şi totodată reeditarea finalei din 2015. Williams câştigase 18 din partidele precedente, lâsând doar 2 rusoaicei, ambele însă în 2004.

Meciul cu nr.21 nu a fost unul spectaculos. Primul set a fost chiar unul tacticizat, niciuna din jucătoare nu a riscat nimic, pentru a nu irosi puncte, contabilizate la adversară. Sharapova a început mai bine şi a avut 2-0 şi toată lumea credea într-o minune. Numai că după 21 de minute, tabela indica deja 3-2 pentru Williams şi lucrurile au intrat în “normal”. Au mai urmat două egalităţi, la 3 şi la 4, iar la scorul de 5-4, adică exact când trebuia, Serena a făcut break-ul prin care a închis meciul. Setul secund a fost înfiorător pentru rusoaică: Serena a avut 5-0, şi doar la 5-1 s-a jucat singurul game lung al setului, câştigat de americancă după 3 egalităţi la 40. Nu am avut parte în acest meci de exteriorizările “clasice” ale celor două jucătoare, deşi au fost câteva camere de luat vederi care au avut misiunea să filmeze doar reacţiile celor două combatante. Sharapova a lăsat la vestiar aerele de supervedetă şi privirile de “sus” pe care le etala de obicei în faţa altei jucătoare şi a semănat mai mult cu o cuminte elevă de gimnaziu scoasă la tablă de profesor. De cealaltă parte, Serena după punctele câştigate în urma unor mingi grele, nu a mai făcut acele gesturi prin care arăta că “doar eu pot face aşa ceva”, nu a mai aruncat priviri dispreţuitoare atunci când Sharapova a cerut “chalange” şi nu a mai scos acele strigăte de “descătuşare” cu care ne-a obişnuit. Este adevărat nici nu a avut de ce, pentru că nu a fost pusă deloc în dificultate de adversară. Doar în final, Serena a făcut acel gest cu degetul care înseamnă “am revenit” şi care a strâns ceva fluierături.

Rezultate

Agnieszka Radwańska (Pol-#4) – Carla Suarez Navarro (Esp-#11): 6-1, 6-3

Serena Williams (SUA-#1) – Maria Sharapova (Rus-#5): 6-4, 6-1

Caseta tehnică

Serena Williams – Maria Sharapova

Aşi: 13 – 3

Duble greşeli: 3 – 7

Primul serviciu: 58% – 56%

Puncte câştigătoar: 31 – 11

Greşeli neforţate: 20 – 12

Puncte pe primul serviciu: 27/37 – 19/32

Puncte pe al doilea serviciu: 14/27 – 10/26

Puncte câştigate la primire: 29/58 – 23/64

Total puncte: 70/122 – 52/122

Distanţa parcursă în teren: 744,7 m – 776,8 m

Surpriză mare: Tecău şi Roger eliminaţi

O surpriză uriaşă s-a înregistrat la dublu masculin. Perechea cap de serie nr.1, Horia Tecău/J-J Roger (Ned) a fost eliminată de un dublu de conjunctură francez, format din Adrian Mannarino şi Lucas Pouille, scor: 7-6, 6-7, 4-6. O surpriză echivalentă în fotbal cu o (eventuală) eliminare în play-off-ul Ligii Campionilor a celor de la Manchester United de către campioana Moldovei, Milsami Orhei. Tecău şi Roger au pierdut în faţa unei perechi care până la Australian Open a mai jucat un singur meci împreună, pierdut în faţa perechii Mergea/Bopanna. Adrian Mannarino a jucat în total 42 de meciuri la dublu, 8 victorii-34 de înfrângeri – 0 titluri câştigate (cu alţi doi parteneri mai valoroşi a pierdut categoric 2 meciuri cu Tecău-Roger), iar Lucas Pouille a jucat înainte de Australian Open, 10 meciuri la dublu, câştigând 2 şi pierzând 8. Orice alt comentariu este de prisos.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.