Sfaturi pentru alegerea jucăriilor educative și durabile

Pentru copiii mici, fiecare zi este o nouă aventură. Prin intermediul jocului, copiii învață în mod constant ceva nou, dobândesc noi abilități și nu încetează niciodată să uimească. Pentru a-ți sprijini copilul în dezvoltarea sa și pentru a-l încuraja să experimenteze, jocurile educative de înaltă calitate, adecvate vârstei, pot fi foarte utile.

Te întrebi care sunt cele mai bune jocuri educative pentru a stimula inteligența copilului tău și a-l distra în același timp? Aici vei găsi o mulțime de sfaturi pentru a alege jocuri pentru copii educative, sigure, ecologice și adecvate vârstei copilului tău. Cu ajutorul ghidului nostru, vei ști nu numai la ce să fii atenți atunci când cumperi jocuri pentru copii, ci și cum să le alegi în funcție de vârsta acestuia.

Jocuri educaționale: cum să le recunoaștem?

Jocurile cu o mare valoare educativă sprijină dezvoltarea copilului tău și îl ajută să experimenteze cu creativitatea sa. În plus, prin intermediul unor jocuri pentru copii incitante și stimulative, el dobândește noi cunoștințe despre lumea din jurul său și despre interconexiunile acesteia, precum și despre colegii săi și despre el însuși. Prin urmare, este recomandat ca timpul de joacă să fie susținut de jocuri adecvate. Cu toate acestea, pe piață pot fi găsite jocuri de toate felurile, ceea ce poate face ca alegerea să fie mai puțin ușoară decât te așteptai. Pentru a facilita căutarea, iată trei caracteristici tipice ale jocurilor educative și aliați ai dezvoltării cognitive a copiilor:

Creativitate: un joc bun îi oferă copilului suficientă libertate pentru a fi creativ și îi permite imaginației sale să își dea frâu liber în timpul jocului. Jocurile și jucăriile atemporale, ușor de folosit, cum ar fi păpușile sau mașinuțele, sunt de fapt cele mai populare printre copiii mici. Prin urmare, atunci când cumperi jocuri și jucării pentru copilul dumneavoastră, asigură-te că acestea sunt versatile. De exemplu, o casă de păpuși în care mobilierul poate fi mutat în voie lasă mai mult loc creativității decât una în care camerele și mobilierul sunt fixe.

Concentrare: în special pentru copiii mici, jocul stimulant poate dezvolta abilitățile motorii și cognitive și coordonarea. În mod ideal, jocurile ar trebui să ofere copilului sarcini rezolvabile, care nu îl suprasolicită. Deoarece tu, ca părinte, îți cunoaști bine copilul, poți decide ce activități de joacă (de exemplu, blocuri de construcție, puzzle-uri) îi vor plăcea cel mai mult și le poți adapta la cazul său specific.

Interactivitate: cu jocuri pentru copii adecvate vârstei, copilul se concentrează și este complet absorbit de activitatea de joc. Evită să cumperi jucării și jocuri care fac din copilul tău un simplu spectator pasiv. Acesta este adesea cazul jucăriilor electronice care emit sunete sau muzică prin simpla apăsare a unui buton. Aceste tipuri de jucării oferă puțină stimulare și sunt repede uitate.

Recunoașterea jucăriilor și jocurilor sigure: cele mai importante caracteristici

Producătorii de jocuri pentru copii și jucării de înaltă calitate se concentrează pe o bună manoperă, asigurându-se astfel că copilul tău se poate juca cu ele mult timp fără ca acestea să se uzeze rapid. În acest fel, eviți să fii nevoit să cumperi în mod regulat jocuri și jucării noi și să îți expui copilul la riscul de a se răni în timp ce se joacă. Caracteristicile de prelucrare îți pot oferi un indiciu important privind siguranța jucăriilor.

Jucării și jocuri pentru copii: pentru ce vârstă?

Fiecare copil este unic și are propriile interese, nevoi și preferințe individuale. Ca părinte, cunoști foarte bine gusturile și preferințele copilului tău și știi exact ce jocuri jucării i-ar putea plăcea cel mai mult. Cu toate acestea, chiar și părinții au uneori nevoie de puțină inspirație pentru a găsi cu adevărat jucăria potrivită printre miile de jucării de pe piață. De aceea, îți oferim câteva sfaturi și recomandări care îți pot face alegerea mai puțin dificilă:

Jucării pentru bebeluși: jucării moi, cutii muzicale, obiecte ușor de prins (de exemplu, inele de joacă pentru copii), zornăitoare.

Jucării pentru 1 până la 3 ani: Jucării cu șnururi de tras, mașinuțe, jucării moi și păpuși mari, construcții, cărți cu imagini rezistente la rupere, forme și unelte de joacă cu nisip, puzzle-uri pentru copii, căluți-leagăn, mașinuțe mari pe care să te urci.

Jucării pentru 4 până la 5 ani: triciclete, patine și biciclete, păpuși, jocuri de ascultare, case de păpuși, păpuși, seturi de bucătărie sau de grădinărit, jocuri de îndemânare, jocuri simple de cărți, cărți de colorat, materiale de bricolaj.

Jucării pentru 6-8 ani: cărți, jocuri pentru copii educative adecvate vârstei, Lego, patine cu rotile, zmeie, accesorii pentru pictură și desen, jocuri de construcție, echipamente pentru hobby-uri specifice (instrumente muzicale, articole sportive etc.).

Jucării pentru 9-11 ani: jocuri de societate, truse de experimente, telescoape, microscoape, bancuri de lucru, jocuri video adecvate vârstei, truse de construcții.

Ca regulă generală: cu cât copilul este mai mic, cu atât jucăria trebuie să fie mai mare – și viceversa. Copiii mici au nevoie de jucării mari, pe care să le poată apuca ușor, care să fie solide și care să nu poată fi înghițite. Cu cât copilul crește mai mult, cu atât va fi mai interesat de jocuri pentru copii mai sofisticate, cu mai multe componente, cum ar fi cărămizile care pot fi asamblate, sau deja va fi interesat de jocuri de societate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.