Sindicatele, tranșante în privința următoarelor pachetele de reformă

Sindicatele au cerut ministrului de Finanțe să fie implicați în pachetele de măsuri de reformă, pachetul 2 și pachetul 3, pentru că au propuneri avansate în decursul timpului, a declarat, joi, președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, la ieșirea de la discuțiile cu reprezentanții Ministerului de Finanțe.

‘Nu a fost vorba să mergem să discutăm soluții cu Ministrul de Finanțe în 30 de minute. La întâlnirea cu ministrul au fost niște cereri explicite din partea noastră. În primul rând, colegii din Finanțe (…) au insistat pe discuții sincere, deschise, transparente la masă în ceea ce privește reorganizarea și modernizarea ANAF. Colegii mei au semnalat dificultăți și deficiențe în funcționarea sistemului, în organizarea lui. Sunt lucruri care trebuie reparate, ei sunt oameni de sistem care au peste 20-30 de ani de muncă în finanțele publice din România și știu unde sunt problemele. Și au cerut un dialog deschis, transparent, atunci când se iau decizii de reorganizare, restructurare și modernizare în Ministerul de Finanțe și ANAF. Un al doilea lucru pe care l-am cerut a fost acela de a fi implicați de data aceasta în pachetele de măsuri de reformă, pachetul 2 și pachetul 3. Pentru că avem propuneri pe care le-am avansat în decursul timpului și revenim asupra unora dintre ele’, a spus Dumitru Costin.

El a afirmat că i-a transmis ministrului de Finanțe, despre ‘nebunia din piața muncii’. Potrivit acestuia, piața muncii din România este un element esențial care are impact covârșitor asupra veniturilor bugetului de stat, dar are nevoie de o administrare corectă.

‘În momentul de față, piața muncii din România nu e administrată corect și trebuie administrată corect, pe de o parte prin Ministerul Muncii, pe de altă parte prin Ministerul de Finanțe. Piața are astăzi 1,5 milioane de indivizi care operează cu alte contracte decât contractele individuale de muncă. Ce înseamnă acest lucru? Că 1,5 milioane sunt mai șmecheri decât restul de 6 milioane, care plătesc 25% la brutul pe care îl au în contractul de muncă, 10% la sănătate și încă 10% impozit pe venit. Alții, ăștia 1,5 milioane, au opțiuni. Pot plăti între ce scrie pe contractul lor sau pe contractele lor sau la nivelul salariului minim’, a explicat Dumitru Costin.

Costin a menționat că un alt lucru pe care l-a cerut în repetate rânduri, încă de la guvernul precedent, a fost de a renunța la facilitatea de 300 de lei acordată la salariul minim.

‘Vă reamintesc și găsiți documentele noastre pe site, am cerut să se renunțe la mizeria numită facilitatea de 300 de lei la salariu minim, care a dus la o altă aberație și anume micșorări de salarii în mediul economic privat, care s-au întâmplat și în societăți comerciale, pentru că dacă nu ești înregistrat în contractul de muncă cu salariul minim, nu beneficiezi de blestemăția de 300 de lei, facilitate fiscală. Asta a însemnat pe cale de consecință mai puține venituri la buget, mai puține venituri la bugetul de asigurării sociale, la sănătate, la pensii, pentru că oamenii la un moment dat când vor ajunge la pensie o să înceapă să urle. Dar de ce am pensia minimă? Pentru că ai contribuit toată viața la salariul minim. Cine a câștigat din chestia asta? Mediul de afaceri’, a punctat Dumitru Costin.

Potrivit sursei citate, BNS a trimis amendamente la pachetul de măsuri fiscale către toate partidele politice și va continua să păstreze dialogul cu orice formațiune politică din Parlament.

‘(…) Am trimis personal, nu numai la liderii de grup, am trimis personal și președintelui partidului pe WhatsApp tot pachetul. De asta vă spun, încercăm să avem dialog cu toți, noi nu avem simpatii sau antipatii, oamenii noștri au diverse opțiuni politice și o să le respectăm. Discutăm și dialogăm cu cei care vor să discute și să dialogheze cu noi. Cei care ne întorc spatele să fie sănătoși vine și momentul votului’, a spus Dumitru Costin.

Liderul sindical a mai anunțat că protestele se vor muta vineri în fața Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, iar săptămâna viitoare, marți, vor fi în fața Guvernului, unde se vor reuni lucrătorii din sistemele care administrează și gestionează banii europeni.

Acesta a adăugat că este greu de înțeles decizia de a tăia stimulentele finanțate din fonduri europene nerambursabile, destinate celor care contribuie direct la creșterea absorbției. ‘Vrei pe de-o parte, ți-asumi politic să crești absorbția, dar pe de-altă parte, calul care trebuie să tragă la căruță cu viteză nu-l mai hrănesc, nu-l mai las să se odihnească. O să vedem noi ce se întâmplă cu el…(…) Am ajuns rău de tot cu țara asta. I-am spus și Ministrului de Finanțe: atâta timp cât se dorește a fi făcute reforme corecte, vom fi alături de cei care vor să facă aceste lucruri. Dacă vor vrea în continuare să îi sancționeze doar pe cei care nu se pot apăra, așa cum sunt oamenii pe care îi reprezentăm, atunci vom reacționa’, a adăugat Costin.

Nu în ultimul rând, liderul BNS a anunțat că săptămâna viitoare va prezenta o analiză complexă pe piața de energie, care va arăta ‘furtul din buzunarele noastre, ale consumatorilor’.

‘Avem o analiză făcută pe piața de energie. Nu uitați că s-a reliberalizat piața de energie și o să prezentăm în spațiul public o analiză complexă care arată câți bani s-au furat, de unde s-au furat și o să facem între timp și demersurile oficiale pentru ca banii să fie recuperați. Aici discutăm și de furt din buzunarele noastre, ale consumatorilor, și discutăm și despre furt făcut din bugetul public, din mecanismul de subvenții pe care guvernele trecute le-au pus la dispoziție. O să vă prezint cu lux de amănunte toate detaliile, sperăm ca instituția statului de data asta să-și facă datoria. Și aici mă refer la Protecția Consumatorului, mă refer la ANRE care doarme în bocanci, dar sunt și alte instituții, inclusiv Fiscul se poate duce peste unii dintre ei, pentru că nu mai au limite’, a transmis liderul BNS, Dumitru Costin

Recomanda

2 Comentarii

  1. Adică, a dat pe goarna escrocheria practicata de zeci de ani, acest Costin? Escrocheria fiind: indiferent cat primești că salariu sau îndemnizatie, plătești la CNAS tot pentru salariul minim, cât ar plati un muncitor cu salariul minim?

  2. ”El a afirmat că i-a transmis ministrului de Finanțe, despre ‘nebunia din piața muncii’.”
    ”Nebunia” un cuvant f bland.
    ”Sat fara caini.” Tara lasata de izbeliste ani de zile. Nimic nu se verifica fiecare face ce vrea isi da sporul care-l doreste, leafa la fel.Plateste talpa tarii !! Sunt mai usor de prostit, nu au putere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.