Soluţia lui Mişu Negriţoiu la criza RCA

Șeful Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, a venit cu ideea înfiinţării unui fond de compensare a trasportatorilor din domeniul IMM-urilor, adoptarea legii RCA şi a unui preţ de referinţă, măsuri care vor duce la rezolvarea problemelor unei importante părţi a transportatorilor, loviţi de preţul ridicat al poliţelor RCA. „Putem să facem un fond temporar de compensare a transportatorilor, mai ales întreprinderi mici şi mijlocii pentru categoriile de vehicule cele mai afectate de liberalizare luând în considerare atât situaţia financiară cât şi activitatea lunară a transportatorilor. Acest fond poate fi alimentat de asigurători în cea mai mare parte, probabil şi unii asiguraţi, dar poate fi capitalizat eventual din economiile pe care ASF le-a realizat în bugetul propriu în ultimii 2 ani. Susţinem stimularea intrării în piaţă de noi asigurători, inclusiv societăţi de asigurare cu capital de stat, şi dacă este nevoie putem să şi contribuim prin Ministerul de Finanţe la capitalizarea unei astfel de societăţi. Putem să extindem obiectul de activitate al fondului către victimele străzii, care să acopere daunele exagerate care vin din vătămările corporale”, a spus Negriţoiu.

Conform acestuia, 50% din cheltuielile de daună merg la extern pe carte verde. „Sunt evenimente pe care noi nu putem să le controlăm sau să le reglementăm. Sunt ţări în care despăgubirile pentru victimele corporale sunt pe legislaţie naţională şi sunt nelimitate”, a precizat şeful ASF. El este de părere că ar trebui îmbunătăţit şi comportamentul asiguraţilor. „Eu cred că trebuie să lucrăm pe îmbunătăţirea comportamentului asiguraţilor, inclusiv a conducătorilor şi proprietarilor de vehicule, prin educare şi aplicarea de tehnologii moderne, inclusiv de instalarea pe black box”, a afirmat Negriţoiu.

Aceste propuneri au venit după ce mai mulţi deputaţi din Comisiile reunite de buget-finanţe şi transporturi au solicitat demisia conducerii Autorităţii, printre aceştia fiind: Andreea Paul (PNL), Cătălin Rădulescu (PSD), Alexandru Nazare (PNL) şi Adrian Gurzău.

Anterior, patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, COTAR, APTE 2002, FORT, ARTRI, APULUM au solicitat Parlamentului demiterea cu efect imediat a preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, pentru proasta administrare a pieţei asigurărilor din România.

Pe de altă parte, reprezentanţii transportatorilor rutieri afirmă că şeful ASF a avut o atitudine de ignoranţă la adresa industriei transporturilor rutiere, care înglobează 5% din produsul intern brut şi de care depind peste 500.000 de români, pe care a adus-o aproape de faliment, după ce în urma a zeci de întâlniri cu patronatele din transporturile rutiere nu a luat nicio decizie care să rezolve situaţia actuală.

“Eu sunt foarte mulţumit de activitatea mea. Dacă ASF avea pârghiile să intervină pe piaţă, atunci nu mai era nevoie de Ordonanţa de Urgenţă propusă de Guvern. Altfel nu este atribuţia noastră să introducem un sistem naţional de control al preţurilor. Legislaţia europeană prevede acest lucru, dar nu ASF-ul trebuie să facă acest lucru în România. Am avut discuţii cu cei din Guvern referitor la preţul de referinţă. Acest tarif de referinţă, noi l-am propus încă de la început, am fost primii. Noi am trimis proiectul de lege cu această propunere încă din luna martie şi am cerut procedură de urgenţă pe acest subiect. Vinovaţi pentru această situaţie suntem noi toţi. Puteam să facem mai bine, dar asta nu înseamnă că nu am făcut ce trebuie”, a spus Negriţoiu.

Potrivit şefului ASF, instituţia “a supravegheat o piaţă a asigurări care se duce în sus, care s-a echilibrat din punct de vedere financiar, care este mai sănătoasă”, iar “ceea ce se întâmplă acum pe piaţă reprezintă efectul liberalizării tarifelor RCA, ca urmare a aderării României la Uniunea Europeană”.

Conducerea ASF a fost audiată, miercuri, în comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament, în urma evenimentelor şi nemulţumirilor privind cuantumul actual al tarifelor RCA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.