Digitalizarea administrației: „Un drum lung şi anevoios”

Digitalizarea s-a dovedit şi se dovedeşte a fi un drum lung şi anevoios pentru noi toţi, în administraţie, existând o lipsă de uniformitate în modul în care aceasta este adoptată, a afirmat, miercuri, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, la un eveniment de specialitate.

„În ceea ce priveşte tehnologia, digitalizarea, haideţi să fim oneşti! S-a dovedit şi se dovedeşte un lung drum şi anevoios pentru noi toţi, în administraţie. Fiecare avem o percepţie diferită faţă de ceea ce înseamnă digitalizarea. Pentru unii, că avem e-mail suntem îndeajuns de digitalizaţi, alţii, dacă-ţi trimit un ataşament, şi ei sunt digitalizaţi. Există o lipsă de uniformitate în modul în care este adoptată digitalizarea. În administraţia locală avem primari care înţeleg bine procesul, au oarecum cunoştinţe primare de IT şi acolo vedem o bună adopţie a tot ceea ce înseamnă sistemele digitale, de la plăţi, de la modul în care ne plătim impozitul, faptul că dispar ghişee şi apar portale online, unde există plăţi periodice, perpetue, lucrurile merg. În alte părţi, lucrurile nu merg aşa bine, dar, pe de altă parte, din spate am văzut că, alături de Autoritatea pentru Digitalizarea României, s-au creat registre de servicii publice digitale. Încet-încet, se uniformizează măcar înţelegerea despre ce înseamnă să digitalizăm statul român”, a afirmat Petrescu, la cea de-a 7-a ediţie a Forumului de Protejare a Infrastructurii Critice (CIP Forum), parte a Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2024.

În opinia sa, ASF trebuie să utilizeze mai mult instrumente digitale de supraveghere prudenţială.

„Referitor la Autoritatea de Supraveghere Financiară, la rândul nostru avem un drum de parcurs de la analog la digital. Suntem pe un parcurs de remediere. Trebuie să utilizăm mai mult instrumente digitale de supraveghere prudenţială, care să ne poată oferi şansa să anticipăm orice fel de elemente de degradare economică, să ne pună în poziţia să corijăm subiecţii reglementării, nu doar să constatăm degradarea lor economică la un moment dat şi să declarăm: ‘A murit, la revedere, următorul, trimitem la FGA (Fondul de Garantare a Asiguraţilor, n.r.)’. Acest lucru nu trebuie să se mai întâmple! Şi noi suntem angajaţi într-un proces, pe care l-aş numi chiar agresiv, pe care eu îl promovez în interiorul autorităţii de a schimba lucrurile într-un mod în care supravegherea prudenţială să fie principalul mod în care urmărim să reglementăm şi să păstrăm sănătatea economică a celor trei pieţe reglementate”, a susţinut şeful ASF.

ICI Bucureşti a organizat, în perioada 16 – 18 aprilie, la Palatul Parlamentului, evenimentul Digital Innovation Summit Bucharest (DISB), în cadrul căruia au loc atât cea de-a 7-a ediţie a Forumului de Protejare a Infrastructurii Critice (CIP Forum), cât şi cea de-a 3-a ediţie a Conferinţei Internaţionale privind Diplomaţia Cibernetică (ICCD).

În timp ce dezbaterile din cadrul CIP Forum se axează pe integrarea blockchain pentru combaterea atacurilor cibernetice, lansarea Muzeului NFT al ICI Bucureşti şi paneluri dedicate rolului femeilor în inovaţie şi societate, ICCD analizează conexiunea dintre tehnologie şi relaţiile internaţionale, agenda cuprinzând teme precum consensul global asupra politicilor digitale, consolidarea alianţelor regionale de securitate cibernetică şi strategii proactive privind dezinformarea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

6 Comentarii

  1. e plin de destia care se vor sefi care stiu doar sa vorbeasca despre subiect…
    nu prea sint oameni de profesie si cu experienta necesara care stiu ce vorbesc…
    sau daca sunt, nu vor sa lucreze pentru prosti…

  2. digitalizarea birocratiei…continuati cu nanel rumanii mi-eee-iii pana cand nu o sa va mai apropiati deloc de „institutiile publice”, niste organizatii fanariote platite din buzunarele voastre peticite, adormitilor…

  3. Digitalizarea administrației publice in Romania e un obiectiv IMPOSIBIL de atins cu fauna politica corupta si incompetenta aflata la guvernare!
    Suntem in 2024 si Romania NU a reusit nici macar digitalizarea ANAF, desi in 2013 Romania(si Bulgaria) a inceput un proiect de REFORMA si Digitalizare a ANAF cu cei de la Banca Mondiala, proiect in valoare de 70 Milioane de Euro.
    In timp ce Bulgaria a dus proiectul la bun sfarsit si are deja REZULTATE de laudat privind Colectarea Veniturilor la Buget, Romania a RENUNTAT in 2019, dupa 6 ANI si 18 Milioane de Euro cheltuiti degeaba pana la acel moment(plus dobanzile aferente!) la proiectul cu BM de modernizare si digitalizare a ANAF!
    Cei 18 Milioane de Euro plus dobanzile aferente au fost returnati catre BM iar digitalizarea ANAF ramane cum a fost: NU e!
    Acum, prin PNRR sunt alocate 5 Milioane Euro pentru Digitalizarea Romaniei, dar guvernantii nu sunt prea interesati!

    „Avem o lege a interoperabilității pe care autoritățile locale, o spune chiar președintele Comisiei de specialitate din Camera Deputaților, NU prea vor să o aplice.
    Iar autoritatea centrală, în loc să IMPUNA respectarea legii, lasă Parlamentul ”să vină cu legislație, să forțăm digitalizarea”. Asta nu face altceva decât să AMANE esența digitalizării – debirocratizarea.”
    Marian Dobrilă, președinte al Coaliției Pro-Impact și Director general TDP, confirmă birocrația exacerbată. ”Calitatea accesului la fonduri a fost mizerabilă. Fondurile de digitalizare au întârziat cu anii. Am avut versiuni succesive de ghiduri, antreprenorii și-au făcut proiecte și, ca să citez un coleg pe care l-am sunat să îl întreb cum e cu digitalizarea, mi-a spus că tocmai a primit aprobare pe un proiect pe care și uitase că l-a depus” ”Trebuie să accelerăm procesele de absorbție, de absorbție de calitate, a fondurilor europene. Birocrația excesivă întârzie procesul de absorbție.”

  4. Pai noi suntem digitalizati de pe vremea lu’ Burebista. Ce, credeti ca exista vreun roman care sa nu stie sa numere pe degete? Cred ca la asta se refera digitalizarea, n-asa?

  5. La cum merg lucrurile și la geniile care gestionează această țară mă întreb dacă se merită să cheltuim banii pe gogorițe inventate a la Roumanie ! De ce nu se iau sisteme , procese și proceduri deja implementate în alte țări europene. Inventăm roata și apa caldă în loc să cumpărăm soluții deja dezvoltate și testate pe parcursul anilor ? Cât vă mai trebuie să realizați că ăștia nu fac decât să dea cu stângu în dreptu ? Cât mai țineți Securitatea la putere prin pasivitate și lenea de a protesta ? Cereți interzicerea televiziuniulor propagandistice (Digi 24, Antenele și carte or mai fi). Cereți să se interzică plata campaniilor de cătrte partide către aceste televiziuni ”de buzunar” ale Securității. Media trebuie să reflecte realităile din teritoriu și nu poveștile vândute de partide pe bani buni. Somnul cetățenilor înseamnă o clasă politică coruptă și incompetentă. M-am săturat să le văd fețele acestor hoți de buzunare pe care îi tot numiți politicieni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.