Soluţie la problema care a revoltat lumea culturală

Ministerul Culturii anunţă că a încheiat un protocol de vânzare directă către viitorul Muzeu al Cărții și Exilului Românesc/ Biblioteca Aman Craiova a 69 de loturi cu documente privindu-i pe Mircea Eliade, Emil Cioran și Nae Ionescu din licitația „Manuscrise, dedicaţii şi scrisori” a casei Historic.

„Instituția noastră a reușit, în cursul zilei de ieri, să readucă, la masa negocierilor, casa de licitație Historic și statul român, reprezentat prin Ministerul Culturii (MC) și prin viitorul Muzeu al Cărții și Exilului Românesc, care se va înființa la Craiova. Putem să anunțăm că a fost semnat un protocol de vânzare directă către viitorul Muzeu al Cărții și Exilului Românesc / Biblioteca Aman Craiova a 69 de loturi din licitația „Manuscrise, dedicaţii şi scrisori”, cuprinzând toate fondurile Eliade, Cioran și Nae Ionescu din cadrul licitației. Pentru toate loturile se păstrează dreptul de prioritate la cumpărare exercitat de Arhivele Naționale, până la finalizarea procedurilor de vânzare”, se arată în anunţul de sâmbătă al ministerului.

Instituţia a fost înștiințată de casa de licitații Historic cu privire la exercitarea unei acțiuni în instanță de către moștenitorul lui Mircea Eliade criticul, istoricul și teoreticianul literar român Sorin Alexandrescu, acțiune care, în prezent, împiedică posibilitatea statului de a intra în posesia a peste 20 de loturi din fondul Eliade, se arată în acelaşi anunţ.
„Îi mulțumim domului Sorin Alexandrescu pentru implicare și pentru acțiunea rapidă care nu a permis vânzarea manuscriselor. Sperăm că se va găsi o soluție legală rapidă astfel încât întreg fondul licitaţiei să poată intra în patrimoniul public și în posesia statului român”, se încheie mesajul ministerului.

Anunțul punerii în vânzare a unui lot de documente privindu-l pe Mircea Eliade a provocat săptămâna aceasta, lansarea unei petiții online, dar și un mesaj din partea Ministerului Culturii.

Reprezentanții casei de licitații Historic au explicat, joi, pentru MEDIAFAX: „Noi am respectat legea și căutăm o soluție pentru situația creată. Nu avem niciun interes de a vătăma aceste bunuri culturale. Dorința noastră este de a le pune în valoare, de a le salva. Am văzut și noi ce s-a publicat pe internet, petiția și luările de atitudine din mediul online, și cred că suntem pe aceeași lungime de undă cu cei care s-au manifestat și foarte bine au făcut-o. Nu ne aflăm de părți diferite ale baricadei. Suntem de aceeași parte. Împărtășim punctul de vedere al celor care s-au manifestat. Suntem la fel de preocupați de soarta acestor obiecte”.

Cei de la casa de licitații au arătat că există discuții și că se caută o soluție și formularea unei poziții oficiale în această problemă. „Aș vrea să subliniez faptul că lumea colecționarilor nu reprezintă o lume a infractorilor, cel puțin eu așa înțeleg comunicatul ministerului care lasă impresia că se încalcă legea și se merge spre distrugerea bunurilor culturale. Facem eforturi de a pune în valoare aceste obiecte. Sunt restaurate de noi, s-a investit în refacerea legăturilor de cărți. Noi ne-am gândit la o licitație, dar este la vedere, este legală, este publică. Autoritățile statului pot verifica toate documentele. Am scos toate aceste lucruri la iveală, încercăm să le aducem în atenția celor interesați”, au explicat cei de la Historic pentru MEDIAFAX, adăugând că este vorba despre scrisori care sunt cunoscute de specialiști și au fost deja publicate.

O petiție online publicată miercuri trăgea un semnal de alarmă în legătură cu vânzarea manuscriselor Mircea Eliade într-o licitație anunțată de casa Historic.

La rândul său, Ministerul Culturii a transmis un mesaj prin care cere oprirea vânzării chiar dacă recunoaște că „nu a fost transmisă documentația pentru clasarea manuscriselor”.

„Această circumstanță este inacceptabilă, revoltătoare – și profund dăunătoare pentru cultura română. Așa cum este cunoscut, fondul de manuscrise primite de M. Handoca de-a lungul timpului de la Mircea Eliade și de la familia sa bucureșteană cuprinde mii de pagini manuscrise, cu precădere din anii 1920-1940, dintre care cele mai multe nu au fost niciodată consultate de altcineva și niciodată editate corespunzător, iar unele au rămas cu certitudine perfect inedite”, se arată în petiția care a adunat peste 1300 de semnături în 24 de ore de la lansarea în spațiul online. Petiția este semnată de istorici ai religiilor, indianiști, critici și istorici literari, istorici, filosofi și scriitori din București, Iași și Sibiu, „cititori ai lui Eliade din generația formată după 1990”, care își propun să tragă un semnal de alarmă pentru salvarea manuscriselor lui Eliade.

„Lipsa acestor manuscrise din fondurile publice de cercetare din România va fi letală oricărui proiect de editare și studiu aprofundat al unei opere cu ecouri universale”, arată semnatarii (https://www.petitieonline.com/salvai_manuscrisele_lui_eliade).
„Am fost informați că nu a fost transmisă documentația pentru clasarea manuscriselor. Statul Român nu poate achizitiona prin exercitarea dreptului de preemţiune decât bunuri de patrimoniu mobil clasate. Cu toate acestea, Ministerul Culturii îşi doreşte ca patrimoniul cultural al României să ramână în proprietatea statului român şi de aceea cerem public agentului economic Historic să oprească licitaţia şi să permită Muzeului Naţional de Istorie a României, prin managerul său, Dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu să negocieze direct cu ofertanţii achiziţionarea tuturor manuscriselor aflate la vânzare din fondul Handoca. Suntem convinşi că o astfel de soluţie este în interesul tuturor părţilor implicate atât din punct de vedere material cât şi moral”, transmitea Ministerul Culturii miercuri.

La licitaţia programată pe 16 decembrie, la casa Historic din Bucureşti erau scoase la vânzare manuscrise, fotografii, dar și buletinul scriitorului Mircea Eliade, din 1932, cu un preț de pornire de 500 de euro. Catalogul licitației, cu specificația „Arhiva Mircea Handoca”, poate fi consultat la adresa https://historic.ro/Ca…/Licitatii-luna-decembrie_Preview.pdf.
Licitația ” În jurul lui Eliade, Cioran și Blaga” era dedicată bibliofiliei, fotografiei istorice şi documentelor de epocă.
Mircea Eliade (1907, București – 1986, Chicago) a fost istoric al religiilor, scriitor, filosof și profesor la Universitatea din Chicago, din 1957, titular al catedrei de istoria religiilor Sewell L. Avery, din 1962, naturalizat cetățean american în 1966. A scris peste 30 de volume științifice, opere literare și eseuri filosofice traduse în numeroase limbi și peste 1.200 de articole și recenzii cu o tematică variată. În 1990 a fost numit post-mortem membru al Academiei Române.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. „La casa Historic din Bucureşti erau scoase la vânzare manuscrise, fotografii, dar și buletinul scriitorului Mircea Eliade, din 1932, cu un preț de pornire de 500 de euro.”
    La asta se rezuma „lumea culturala” din Principate. 500 de Euroi, bani de bere si Flecareala la Capsa de Sarbatori.

  2. „Soluţie la problema care a revoltat lumea culturală”.
    – Vezi, ca nici prea multa gandire/filosofie nu-i buna ?! Unul cu privirea in zare, altul nauc !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.