SPERIETOARE a BNR sau adevărul?

români credite dobânzi

O nouă reacție din zona BNR în scandalul ordonanței Guvernului cu „lăcomia”. Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR, a transmis sâmbătă mai multe semnale în legătură cu băncile.

Acţionarii băncilor străine au adus în ţară 4 miliarde de euro în timpul crizei pentru a întări filialele din România, însă, în situaţia actuală, s-ar putea să nu mai facă acest lucru, iar, dacă băncile „o iau la vale”, inevitabil întreaga economie a ţării „o va lua la vale”, a afirmat Adrian Vasilescu.

„Regula noastră este că orice Guvern ar fi, BNR trebuie să colaboreze cu el. Şi, când poate să apară un act normativ, cum este Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului de la sfârşitul anului trecut, care a pus băncile într-o reală dificultate, Banca Naţională are în primul rând datoria, înainte de a avea dreptul, are datoria, atunci când apare un riscă, să-l semnaleze. Şi din 1990 nu a fost an în care să nu apară riscuri majore pentru sistemul bancar şi ca Banca Naţională să tacă. Întotdeauna vocile de la Banca Naţională şi în primul rând vocea guvernatorului au rostit răspicat ce riscuri apar la orizont, ce pericole sunt şi cum pot fi rezolvate lucrurile”, a declarat Vasilescu la Digi 24.

Întrebat de un raport semnat de viceguvernatorul Florin Georgescu, Vasilescu a spus că ar numi acest document ca fiind un „semnal”.

„Un semnal dat Guvernului şi Ministerului de Finanţe în legătură cu această ordonanţă. Era punctul de vedere al BNR. L-am auzit pe ministrul Finanţelor spunând: „A fost un material făcut de o echipă din bancă şi semnat de Florin Georgescu”. Asta este o glumă! În viaţa lui, Florin Georgescu nu a semnat vreun material în care nu s-a implicat. Cum adică să semneze Florin Georgescu un material făcut de nişte băieţi şi fete din bancă?”, s-a întrebat consilierul BNR.

Vasilescu s-a referit în continuare la ultimul punct din acest raport, în care oficialii BNR avertizează Guvernul să ia în considerare şi posibilitatea în care ar trebui să aibă bani pentru a salva băncile.

„S-a referit la faptul că, în toiul crizei, în foarte multe ţări, băncile au fost în pericol să cadă. Unele au şi căzut. Au fost salvate de stat, din buzunarele contribuabililor, statul nu este decât puşculiţa, iar banii vin de la contribuabili. Cine sunt contribuabilii? Locuitorii acestei ţări, companiile din această ţară, bănci, instituţii şi aşa mai departe. Ordonanţa ar putea declanşa o anumită criză în sistemul bancar. Nu aş vrea să mă pronunţ radical, într-un moment când echipe largi din Banca Naţională fac calcule”, a mai spus el.

Potrivit lui Adrian Vasilescu, într-un timp nu foarte lung aceste calcule vor fi terminate şi vom avea o perspectivă ştiinţifică privind cât de mare ar putea fi riscul adus de această ordonanţă şi ce pagube ar putea aduce sistemului bancar.

„Nu plânge nimeni pe umerii băncilor, dar în faţa unor realităţi certe, nu poţi să schimbi realitatea şi să spui poveşti în legătură cu băncile. Că băncile sunt lacome, în multe privinţe acesta este un adevăr”, a mai arătat Vasilescu.

Acesta a fost întrebat cum ar caracteriza băncile din România: lacome, prudente, fricoase, slabe sau puternice? „Toate la un loc, mai puţin epitetul de slabe. Sunt puternice băncile, nu sunt slabe”, a răspuns Vasilescu.

Vasilescu a explicat cât de important a fost pentru unele ţări să salveze băncile în timpul crizei.

„Băncile din România au avut multe situaţii în timpul crizei când au fost foarte tare lovite. Băncile trebuie să aibă un anumit indicator de solvabilitate. Când acest indicator scade, se dă alarma. Înseamnă că băncile respective sunt în pericol. Ei bine, în timpul crizei, de foarte multe ori acest indicator de solvabilitate a scăzut. Foarte multe ţări, America, Marea Britanie, Germania şi foarte multe ţări dezvoltate, când au fost în pericol să vadă că indicatorii de solvabilitate din anumite bănci scad, au apelat la buzunarele cetăţenilor, la contribuabili, au adus bani la buget şi cu aceşti bani au salvat băncile. Pentru că există un fapt de la sine înţeles: dacă băncile o iau la vale într-o ţară, obligatoriu şi inevitabil întreaga economie o ia la vale după bănci. Deci ţări mari au scos bani din buzunarul cetăţenilor şi cu aceşti bani au salvat băncile, ca să salveze economiile şi să salveze ţările respective”, a precizat Adrian Vasilescu.

Potrivit acestuia, în schimb, în România, nici măcar un singur leu nu s-a luat din buzunarul cuiva ca să fie salvată o bancă, iar acest lucru s-a întâmplat pentru că băncile-mamă au adus bani în filialele din ţară, la solicitarea BNR.

„De câte ori băncile au fost în pericol, BNR a avut un singur mod de a lucra. A chemat acţionariatul băncii respective de unde este el, de la Viena, de la Atena, de la Amsterdam, i-a chemat aici şi le-a spus: Iată, nivelul de solvabilitate scade, să aduceţi capital. Şi fără nicio excepţie au adus capital, 4 miliarde de euro au fost aduse în timpul crizei de afară în România, în timp ce şi guvernele, şi autorităţile, şi opinia publică ţipau că băncile scot bani din ţară şi îi duc afară. 4 miliarde de euro au adus acţionarii de afară să sprijine băncile de aici”, a susţinut Vasilescu.

Întrebat dacă crede că acţionarii ar mai veni cu bani în situaţia actuală, el a răspuns: „Nu cred şi de aici încep riscurile”.

De asemenea, Vasilescu a fost întrebat dacă a înţeles care este miza acestei taxe pe lăcomie.

„Nu, nu am înţeles. Guvernatorul a spus şi el la conferinţa de presă de acum două zile că nu a înţeles şi deocamdată nici nu are importanţă dacă înţelegem sau nu miza. Important este ce spune legea. Legea e lege”, a mai spus el.

Vasilescu a evitat să facă o legătură între lipsa bugetului pentru acest an şi ordonanţa Guvernului. „Ar fi o speculaţie. Nu am nicio certitudine şi nicio posibilitate de a face calcule, deci nu pot avansa o idee în acest sens”, a răspuns oficialul băncii centrale.

„Ceea ce nu stă în picioare sub niciun fel este criteriul ales, adică în funcţie de ROBOR peste 2%, de-asta eu spun că această taxă este una pe inflaţie”, a adăugat el.

Potrivit acestuia, nu sunt corecte afirmaţiile potrivit cărora ROBOR scade în urma ordonanţei. „Niciun fel de act normativ nu poate avea o asemenea viteză de reacţie. Aşa ceva este imposibil. (…) ROBOR scade într-adevăr, dar nu din ziua când s-a dat ordonanţa, ci din septembrie”, a explicat Vasilescu.

El a admis că este posibil ca băncile să îşi crească marja proprie, odată cu scăderea ROBOR, astfel încât ratele pentru cetăţeni să fie în final mai mari.

„Vom trăi şi vom vedea. Ce vor face băncile nu ştiu, dar, indiferent de ce vor face băncile, Banca Naţională nu are drept de intervenţie. Repet ce am mai spus de multe ori: BNR nu este un minister al băncilor, băncile nu sunt subordonante Băncii Naţionale, BNR nu este decât un arbitru care intervine pe piaţă cu legea în mână şi spune „stop, aţi încălcat legea”. Dar atâta timp cât băncile nu încalcă nicio lege, niciun drept nu are BNR de a-i spune băncii cum să-şi facă operaţiunile şi cum să-şi închege profitul”, a mai arătat Vasilescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

30 de Comentarii

  1. Vai, vai, vai! Pai, bancile CUM DE AU APARUT? Nu ca sa castige bani? A inventat Vasilescu vreo unitate bancare CARE NU VREA SA CASTIGE BANI?!? Asta stropeste cu lozinci pt prosti. Au adus aia bani sa salveze Romania! Au adus bani CA SA-I INMULTEASCA, VASILESCULE, chiar esti politruc?!?

  2. Conform zicerilor celui care a fost in piata in data de 10.08.2018 luptand alaturi de Editat, strainii au adus in Romania in ultimii 28 de ani 4 miliarde de euro! Economistu lu peste oceanic caruia nu-i ajunge pensia de 5000 de euro/luna nu ne spune ca, strainii au scos din tara in ultimii 29 de ani peste 100 de miliarde de euro(datoria actuala a Romaniei)! Huuo vandutu-le cu mentorul tau in frunte si cu cel parasutat!

    • 100 de miliarde cheltuite cu salarii si pensii speciale, scutiri de taxe pentru companii (cum e firma vicepremierului Viorel Stefan) , acoperirea gaurilor de la ultimele regii autonome… 0 pentru investitii. Aici au fost banii dvs.

  3. Lasa vraja , tataie! Bancile mama si-au retras banii din Romania in timpul crizei, iar Basescu s-a imprumutat 20 miliarde pentru ele. BNR-ul matale a facut si face numai blaturi cu bancile!

    • Adevărat. În 2008, când s-a declanșat criza, băncile au amenințat că se retrag dacă statul român nu le finanțează. Băncile mamă din occident și-au retras toți banii de pe piața românească. Și astfel, Băsexu păcălit de Isărescu s-a împrumutat de la FMI iar împrumutul a fost făcut cadou băncilor străine, rambursarea lui urmând să o facă contribuabilul român, împrumutul fiind trecut la datoria publică a țării.

  4. Dle Vasliescu, Orlando e paralel cu Finantele, cu Competenta, el e un smecheras de Dambovita, compatibil cu discotecile!!

    „Rondel cu prost

    Un prost cu mintea odihnită
    Se tot crede că-i deştept,
    Dar gândul lui e tot inept
    Şi judecata rătăcită.

    N-are devla prea tocită
    Şi ar putea gândi-nţelept;
    E prost cu mintea odihnită
    Şi ar fi atunci, un om deştept.

    Teamă-mi este! O spun drept!
    Să nu mă poarte în ispită
    Şi zile bune, să n-aştept
    În lupta mea necontenită,

    C-un prost cu minte odihnită…

    Teodorovici, un prost cu mintea odihinita, ca toti sefii Institutiilor de Stat!
    L-as trimite la in mediul Privat, unde NU a lucrat NICIODATA, sa debiteze asemenea ineptii…
    Ar muri de foame.
    Uitati-va ce CV jalnic are.
    relevant, nu?!

  5. pai de ce depindem de bancile straine vasilescule??? asa ati creat sistemul??? ce pacat ca nu sintem in vremea lui Vlad Tepes!

  6. Prin lucrarea domnului consilier Vasilescu, “Cum să mușcăm azi din pâinea zilei de mâine” (Ed. Minerva, 2006), de la care probabil și guvernanții așteaptă să se obțină venituri la bugete, opinați că dumnealui ar putea propune și formarea de “coconauți în economie”, “coconaut” putând fi chiar un cuvât folosit de domnul Vasilescu prin explicațiile dumnealui anterioare despre funcționarea băncilor , deci un fel de “specialiști” care să caute “bani prin cosmos” , “în căutarea veniturilor zilelor viitoare”, confirmându-l astfel și pe domnul guvernator Isărescu în ziceri ale dumnealui publice precum, “ăștia sunt de pe altă planetă” ; „coconauți în economie”, deci, un fel de „căutători de coco”, implicând probabil astfel și scrieri economice precum „Punguța cu doi bani” a lui Ion Creangă, ?
    Remarcați și faptul că deficitele bugetare prognozate „produc” de la an la an nevoie de ]mprumut mai mare ;i cheltuieli cu dobânzile mai mari, ,,creșterile economice” neputând „acoperi” astfel de „prognoze” ,în condițiile ,,temperării consumului” și a necesităților, regulilor și principiilor programelor internațonale și naționale de dezvotar durabilă ?
    Remarcați și faptul că la nivelul Uniunii Europene multe dintre țările membre și-au redus deficitele bugetare, făcând mai simplă finanțarea lor , ? Opinați că BNR ar putea finanța din rezerva proprie astfel de deficite ale programelor guvernului, fără costuri ale dobânzilor ?

  7. Cata ipocrizie: au adus bancile bani in Romania, nu ca imprumutul basasciana cu viza lui Isare au refinantat sistemul bancar (ce incepuse sa tarasca lantul degeaba – cu profitul apropiat de zero). Tradatorii actuali nu-s numai din ramdul politicienilor (totusi cine a mutat rezerva de aur la acea Londra careia i s-a aplecat de Europa – nu-i nimic ne vom ruga si de aceasta ca si de Moscova poate ne vor inapoia statui de aur a acestui Isare si eternilor Vascilieni, Muzeul Nationa va avea o alta closca de aur, in fapt palide figuri de tradatori contemporani_.

  8. Remarcați totuși că BNR ar încasa ceva mai puțin la veniturile din plasarea rezervelor BNR, dacă ar sprijini guvernul în finanțarea deficitului bugetar , venituri care s-ar putea recupera în Trezorerie totuși, în funcție și de modul în care sunt folosți banii pe care BNR i-ar putea acorda guvenului, pentru finanțarea deficitului bugetar ?
    Opinați că guvernatorul Isărescu și consilierul Vasilescu ar sprijini guvernul pentru finanțarea deficitului bugetar, „realizat” din plata de pensii și salarii ?

  9. Ce reporteri…au pus intrebari ca de la ziaristi=la ziarist,ca dl purtator de vorbe al bNR(a nu se confunda cu BNR=Biblioteca Nationala a Romaniei!) este si de profesie jurnalist,cu state vechi !
    Asa,numa’ o intrebare bagata distinsului…,,De ce BCR-ul a fost infascat,cu banu’ jos cand era Vladescu la finantze,licitat la fantastica suma de 3,75 miliarde de euro(?) si tot noi,bastinasii,trebuia sa le salvam lacomia ? Pauza.
    Mare minune sa nu ne trezim maine-poimaine ca am avansat din TARA LU’ PAPURA-VODA in TARA CAPETELOR TUGUIATE !!!

  10. Completare.
    Deci, opinați că BNR ,cu decidenți și consilieri precum domnul Isărescu și domnul Vasilescu, ar finanța deficite bugetare constând și din pata de,
    indemnizații, diurne, prime, sporuri, alte venituri financiare și materiale ale salariaților, colaboratorilor, pensionarilor, etc. ?

  11. Completare.
    Deci, opinați că BNR ,cu decidenți și consilieri precum domnul Isărescu și domnul Vasilescu, ar finanța deficite bugetare constând și din plata de,
    indemnizații, diurne, prime, sporuri, alte venituri financiare și materiale ale salariaților, colaboratorilor, pensionarilor, etc. ?

  12. Dacă nu ar finanța astfel de cheltuieli ale statului, din rezervele BNR, prin finanțarea acelora care contribuie la „realizarea” deficitului bugetar, de considerați că ar mai putea pretinde de la guvern plata pensiilor dumnelor, a indemnizațiilor, etc. ?

  13. Deci considerați că este firesc ca guvernul să ceară bani și de la BNR pentru a plăti și pensiile pensionarilor Vasilescu și Isărescu, atunci când cheltuielile bugetului sunt mai mari decât veniturile ?

  14. Opinați că la BNR s-ar putea găsi și guvernatori cu salarii ,indemnizații ceva mai mici, care să se descurce și fără consilierea domnului pensionar Vasilescu ?

  15. Opinați că pentru ocuparea postului de guvernator de la BNR ar trebui organizată , la fiecare mandat, selecție publică ?
    Considerați că mandatele din Consiliul de Administrațe ar trebui depolitizate ?
    Remarcați și faptul că organizarea și conducerea Uniunii Europene sunt îndeosebi tehnice și mai puțin politice ?

  16. Dacă considerați că funcția de la BNR a domnului Isărescu ar fi trebuit să poarte denumirea de „funcție de guvernator al BNR” sau de „funcție de papă al BNR” , ce ar putea sugerea „idei” și despre „taxa pe lăcomie” ?

  17. Din ce inteleg din articol si din cate imi amintesc din acele vremuri trag concluzia ca bancile au fost salvate din banii cetatenilor statelor de origine (Austria, etc) iar apoi au adus parte din acesti bani in Romania ca sa salveze filialele in dificultate si chiar economia!? Am lacrimi in ochi gandind la cata bunatate au dat dovada.

  18. Nene Vasilescule, mai lasa bre si pe altii pe scaunul matale ca l-ai incalzit destul. Plus ca povestile matale sunt vechi si rasuflate, nu mai tin nici la copii. Lasa sa vina unul mai tanar, poate ne minte mai cu talent. Ca unul sincer sigur n-are loc in serparia aia de BNR.

  19. Opinați că guvernatorul BNR Isărescu și consilierul Vasilescu, au dat un mesaj negativ la solicitările Papei Francisc lansate în preajma sărbătorilor de Crăciun, referitoare la lăcomie ? http://www.bursa.ro/guvernatorul-bnr-mugur-isarescu-38171taxa-pe-lacomie38187-o-bomba-aruncata-in-prag-de-craciun-47470637 ?
    Remarcați și că ministru Teodorovici ar fi considerat că taxarea ROBOR este o măsură ce ar fi benefică bugetelor publice ? Opinați totuși că mesajul Papei Francisc era adresat tuturor creștinilor ?

  20. Sictir camatarilor!
    Plecati dracului daca nu va convine. Lumea va uraste pentru cat de ticalosi ati fost, si asta n-o s-o mai schimbati in veci! Bani au toti azi, camatarii astia care jefuiesc Romania pot fi inlocuiti imediat. Ia intrebati chinezii daca n-au de schimbat cateva vapoare de koorpapir incarcate cu „bonduri” amerloace pe ceva banci in Romania. 😀

  21. Patru miliarde de euro aduse de banci si peste 324 miliarde lei ( cca 69 miliarde euro la cursul actual ) aduse de deponentii romani , persoane fizice si juridice.Ce ziceti domnule Vasilescu ?
    Le-ati luat apararea acestora ( deponentilor ) vreodata ? Din cate stiu, niciodata !
    In rest numai de bine.
    P.S. Din sumele depuse sub 80% sunt acordate credite . De unde lipsa de lichiditate? Unde sunt cele peste 65 miliarde lei ? Si BNR nu nici usturoi nu a mancat nici ……Sublim!

  22. bosorogul asta ne minte pe fata.ba nesimtitule,mai tii minte ca in loc sa luam fonduri europene,am luat imprumuturi de la banci cu dobanzi enorme?jegule ordinar,islanda i-a bagat pe omologii tai in puscarie,iar bancile le-au aruncat in ocean si o duc foarte bine.

  23. „Regula noastră este că orice Guvern ar fi, BNR trebuie să colaboreze cu el.”
    Teoretic e OK , practic , am vazut „colaborarea ” . De asa o colaborare , mai bine lipsa.

  24. Ați remarcat dacă în timpul mandatelor de guvernator la BNR domnul Isărescu a exprimat opinii critice referitoare la unele dintre numirile politice de membrii în Consiliul de Administrație al BNR ?

  25. Minti ca o gazeta comunista Vasilesule! A, da.Ai inceput in anii 59 la Scanteia Tineretului, nu?
    Si asa se explica ca cum noi nu ne-am imprumutat la FMI ptr banci, ci ele ne-au”salvat”! Exact ca URSS ul tineretii tale , care urs ne-ajutat cu Sovromurile, nu?

  26. Fantastica coincidenta!
    ROBOR-ul a inceput sa scada exact cand guvernul a introdus „taxa pe lacomie”!
    Lasa vrajeala bai Vasilescule, ca tu si securistul Isarescu tineti cu bancile! Sa va fie rusine lacomilor!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.