Tăriceanu: Securitatea cetățeanului trebuie să prevaleze

La finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a spus că noua legislație trebuie să pună accent pe problema securității cetățeanului, care este cea mai importantă.

Potrivit lui Tăriceanu, ALDE propune demilitarizarea serviciilor și crearea unei autorități unice naționale de interceptări.

„Și noi considerăm că fie legislația existentă, fie amenințările la care și România este supusă, riscurile la care România este supusă, implică necesitatea adoptării și a unei legislații suplimentare, însă toate aceste lucruri trebuie privite dintr-o cheie care cred că este normală într-un stat democratic și liber, și anume să pornim de la premisa că securitatea cetățeanului este cea mai importantă, cea care trebuie să prevaleze, pentru că până în momentul de față, în privința securității naționale, cred că nu am avut probleme majore din cauza modului în care serviciile de informații și celelalte instituții abilitate s-au achitat de sarcinile care le revin. Noua legislație trebuie să pună în centru problema securității cetățeanului, căreia să-i fie subordonate și subsumate toate celelalte probleme de securitate națională”, a spus liderul ALDE.

Și în privința controlului parlamentar asupra serviciilor trebuie găsită o soluție în contextul în care, în prezent, acesta este mai degrabă formal, a precizat Tăriceanu. Copreședintele ALDE a susținut că în acest caz șeful statului a propus crearea unei singure comisii parlamentare privind controlul activității serviciilor.

„Trebuie să găsim o soluție pentru ca acest control parlamentar să fie exercitat eficient, pentru că altfel există riscul ca funcționarea serviciilor să scape de sub controlul civil și derapajele în acel moment sunt inerente. (…) Punctul meu de vedere, fără să mă fi consultat cu colegii, este că este preferabil să avem două comisii, pentru că, dacă una ajunge să fie neutralizată așa cum este astăzi, poate cealaltă rămâne să funcționeze. Aș prefera două comisii în loc de una singură, dar condiția esențială este cu cine este mobilată o astfel de comisie la Parlament, trebuie să fie oameni care să aibă și cunoștințe în domeniu și care să nu aibă altfel de vulnerabilități care să le creeze inhibiții atunci când vorbim despre controlul serviciilor de informații”, a explicat Tăriceanu.

Potrivit acestuia, la întâlnire, i-au fost prezentate președintelui Iohannis „derapajele și abuzurile referitoare la drepturile și libertățile cetățenilor, la modul în care este efectuată justiția”.

„Așteptările pe care le avem cu toții trebuie să fie realiste având în vedere că Parlamentul este pe final de mandat. Cred că aceste teme sunt importante și trebuie să fie prezente în dezbaterea publică și mai ales în atenția factorilor politici, care trebuie să aducă acele corecții necesare în așa fel încât să restabilim echilibrul just între puterile statului și să asigurăm funcționarea lor în cadrul mecanismului de control și echilibru reciproc al puterilor în stat”, a adăugat el.

ALDE propune și crearea unei autorități unice naționale de interceptări, care să fie pusă sub autoritatea Executivului și a Parlamentului, astfel încât să nu mai fie posibile derapaje care au fost sancționate de CCR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.