Tensiuni în USL pe tema UDMR

Problema „UDMR la guvernare” a încins spiritele în USL. Şi nu doar între partide, ci şi în interiorul PSD. Se anunţă discuţii tensionate după terminarea consultărilor de la Palatul Cotroceni

Greii din PDL nu acceptă UDMR la Palatul Victoria

Câteva nume grele din PSD, printre care, liderii constănţeni Radu Mazăre şi Nicuşor Constantionescu, liderul de la Vrancea, Marian Oprişan nu sunt de acord cu cooptarea UDMR la guvernare. Nicuşor Constantinescu a declarat presei că nu acceptă UDMR din cază că în două situaţii negociate anterior, a trădat USL. Este vorba de negocieri privind acordarea de sprijin pentru doborârea guvernului Boc. „UDMR ne-a promis sprijhin, dar a trădat”, a menţionat Constantinescu.

Marian Oprişan s-a arătat revoltat că a aflat din presă de intenţia ca UDMR să primească vreun portofoliu. Alţi fruntaşi PSD au anunţat că o decizie privind cooptarea UDMR la guvernare trebuie discutată iniţial în forurile de conducere a partidului. Liviu Dragnea a declarat însă presei că există o decizie a conducerii PSD în acest sens.

PNL şi PC se opun

PNL şi PC se opun ca UDMR să facă parte din executiv. Atât Crin Antonescu, cât şi Daniel Constantin au făcut declaraţii negative în ceea ce priveşte accesul UDMR la Palatul Victoria. În rândul membrilor PNL şi PC există de asemenea o mare nemulţumire vis-a-vis de aducerea UDMR la guvernare. Uniunii i se reproşează că a acţionat incorect în iulie, când şi-a îndemnat electoratul să boicoteze referendumul şi i se reproşează că a girat toate acţiunile guvernelor Boc şi Ungureanu, inclusiv pe cele îndreptate împotriva cetăţenilor. Nu în ultimul rând, celor de la UDMR li se reproşează modul în care au gestionat domeniul sănătăţii şi acceptul de închidere a spitalelor.

Update 1:Dragnea: cetăţeni maghiari ne-au cerut să nu primim UDMR la guvernare

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea a făcut o declaraţie surprinzătoare la intrarea în sediul alianţei. „Am primit numeroase semnale tensionate din ţară privind intrarea UDMR la guvernare. Vineri şi sâmbătă am primit telefoane de la numeroşi cetăţeni de etnie maghiară care ne-au cerut să nu intre UDMR la guvernare. După amiază ne întâlnim la discuţii cu liderii Uniunii”.

Update 2: Ce majorităţi se pot face în Parlament

Nu ştim la această oră dacă UDMR va fi acceptat sau nu la guvernare. O analiză a structurii noului parlament demonstrează că USL, singur nu are nicio problemă pentru a avea majorităţi pentru legile organice. Cum grupul minorităţilor naţionale se alătură în Parlament coaliţiei guvernamentale, se asigură fără probleme şi majoritatea necesară pentru revizuirea Constituţiei. Vă prezentăm ambele variante de majoritate: fără UDMR la guvernare, cu UDMR la guvernare.

Update 3: UDMR ţine morţiş să obţină un minister

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat la puţine minute după desemnarea noului premier că fie luni seara, fie marţi dimineaţă se va decide dacă formaţiunea sa va intra la guvernare. Totuşi, Kelemen a făcut o precizare importantă: „Dacă este vorba de guvernare, atunci este vorba de intrare în cabinet”. Concret, UDMR condiţionează intrarea la guvernare de obţinerea unui portofoliu ministerial. Acest aspect se traduce şi altfel: UDMR nu acceptă o susţinere parlamentară a Guvernului sau obţinerea unor posturi din linia a doua sau a treia a Executivului.

Reamintim, în perioada 2001-2004, când guvernul PSD condus de Adrian Năstase avea o majoritate confortabilă, UDMR a susţinut Executivul din Parlament.

Update 4: Surse: Ponta ar fi renunţat la cooptarea UDMR în Cabinet

Conform unor surse din PSD, se pare că premierul desemnat, Victor Ponta, a renunţat să mai discute în USL ceva legat de oferirea vreunui portofoliu UDMR. Conform surselor citate, Ponta a ţinut cont atât de veto-ul liberalilor, dar şi de nemulţumirile mai multor lideri marcanţi ai PSD, care s-au exprimat deschis împotriva acceptării UDMR în guvern.

Conform surselor citate, în cadrul întâlnirii la vârf a USL care a început la ora 14.10, se va propune ca în discuţiile cu UDMR (cele programate pentru ora 14.00 au fost amânate) să se propună lui Kelemen Hunor & Co. o prezenţă simbolică la eşaloanele inferioare ale aparatului guvernamental: oferirea conducerii unor agenţii, a unor posturi de prefect/subprefect şi funcţii în deconcentrate. De asemenea, UDMR ar urma să sprijine din Parlament guvernul Ponta 2.

Majoritate fără UDMR

Camera Deputaţilor

–          Putere – 291 voturi: USL – 273 de mandate, minorităţi – 18 mandate

–          Opoziţie –  121 voturi: PDL – 52 mandate, PPDD – 47 mandate, UDMR – 18 mandate, independenţi – 4 mandate.

Majoritate legi organice: 207 voturi

Majoritate revizuire Constituţie: 276 voturi

Senat

–          Putere – 122 voturi: USL – 122 mandate

–          Opoziţie – 54 voturi: PDL – 22 voturi, PPDD – 21 voturi, UDMR – 9 voturi, independenţi – 2 voturi

Majoritate legi organice: 89 voturi

Majoritate revizuire Constituţie: 118 voturi

Plen comun

–          Putere – 413 voturi: USL – 395 mandate; minorităţi – 18 mandate

–          Opoziţie 175 voturi: PDL – 74 mandate; PPDD – 68 mandate; UDMR – 27 mandate, independenţi – 6 mandate

Majoritate calificată: 295 voturi

 Majoritate cu UDMR

 

Camera Deputaţilor

–          Putere – 309 voturi: USL – 273 de mandate, UDMR – 18 mandate, minorităţi – 18 mandate

–          Opoziţie –  103 voturi: PDL – 52 mandate, PPDD – 47 mandate, independenţi – 4 mandate.

Majoritate legi organice: 207 voturi

Majoritate revizuire Constituţie: 276 voturi

Senat

–          Putere – 131 voturi: USL – 122 mandate, UDMR – 9 mandate

–          Opoziţie – 45 voturi: PDL – 22 voturi, PPDD – 21 voturi,  independenţi – 2 voturi

Majoritate legi organice: 89 voturi

Majoritate revizuire Constituţie: 118 voturi

 Plen comun

–          Putere – 440 voturi: USL – 395 mandate; UDMR – 27 voturi, minorităţi – 18 mandate

–          Opoziţie 148 voturi: PDL – 74 mandate; PPDD – 68 mandate; independenţi – 6 mandate

Majoritate calificată: 295 voturi

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Theo Marcovici 128 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.