Tentativă de lovitură de stat a poliţiştilor din Ecuador

Sute de poliţişti şi militari ecuadorieni au ocupat, joi, aeroportul din capitala Quito şi au blocat mai multe şosele strategice, în semn de protest faţă de reducerea primelor şi noile reguli care îngreunează avansarea în grad. Ieşit în mijlocul mulţimii nemulţumite, preşedintele socialist Rafael Correa a fost atacat cu sticle şi grenade lacrimogene, fiind nevoit să se refugieze într-un spital din apropiere. El a rămas aici prizonier al poliţiştilor şi a fost agresat, până când o intervenţie spectaculoasă a armatei a dus la eliberarea sa. Cel puţin două persoane au murit şi alte 37 au fost rănite în urma acestei operaţiuni, potrivit Crucii Roşii.

Correa a catalogat incidentele drept tentativă de lovitură de stat şi a decretat stare de urgenţă. Liderii statelor sud-americane şi-au exprimat imediat solidaritatea cu regimul condus de Correa şi au decis convocarea unei reuniuni la Buenos Aires. Statele Unite au reacţionat prin secretarul de Stat Hillary Clinton, care a declarat că „SUA condamnă violenţele şi îşi exprimă sprijinul total pentru preţedintele Rafael Correa şi instituţiile democratice ale ţării”.

Pe de cealaltă parte, preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, un critic dur al SUA şi un apropiat al regimului Putin, a acuzat SUA că s-ar fi aflat în spatele tulburărilor din Ecuador. „Extrema dreapta a yankeilor încearcă, prin forţa armelor şi violenţă, să reia controlul asupra continentului”, a spus Chavez după amintita întâlnire de la Buenos Aires. Alături de Chavez şi preşedintele bolivian Evo Morales, Rafael Correa face parte din tripleta sud-americană ostilă Statelor Unite, fiind parte a Alianţei Bolivariene pentru America (ALBA), o organizaţie antiliberală ostilă SUA. Din ALBA mai fac parte Cuba, Nicaragua, Honduras.

Ecuadorul este a treia ţară din ALBA în care au avut loc lovituri de stat în ultimii ani. În Venezuela, Hugo Chavez a fost ţinta unei asemenea lovituri, în 2002, însă aceasta a esuat. În Honduras, preşedintele ales democratic a fost răsturnat, în 2009, şi, în ciuda sprijinului Organizaţiei Statelor Americane şi a ONU, se află si acum în exil, în timp ce ţara este condusă de un regim de dreapta. „A fost o lovitură asupra Uniunii Statelor Sud-Americane (Unasur) dată de dreapta ecuadoriană, cu sprijinul Statelor Unite”, a declarat preşedintele Evo Morales despre evenimetele de joi.

O ţară cu 14 milioane de locuitori şi cu însemnate rezerve de petrol, Ecuadorul a fost mereu marcat de lovituri de stat. Ultimii trei predecesori ai preşedintelui Correa au fost înlăturaţi sau destituiţi de parlament, iar în ultimii 13 ani ţara a fost condusă de 13 preşedinţi. Correa, educat în SUA şi considerat un politician carismatic, a fost primul care a reuşit să câştige alegerile prezidenţiale din 2006 încă din primul tur. În urmă cu un an, majoritatea pe care o deţinea în parlament i-a permis să modifice constituţia, pentru a spori controlul statului asupra economiei, în dauna marilor companii străine.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.