De mai bine de 15 ani, la New York, o publicație face istorie atât pentru comunitatea,cât și pentru presa românească. Scris, editat și distribuit de un singur om, New York Magazin a început demult revoluția ce are loc abia cum în presa online și reușește să mențină o linie ce pare încă de neatins pentru presa din România. Wall Street Journal îi dedicat un amplu material creatorului acestei publicații, Grigore Culian.
’’La capătul unor scări înguste, în încăparea scundă de la subsolul unei case închiriate din Queens se află locul de unde Grigore Culian conduce unul dintre puținele ziare de limbă română care au mai rămas în Statele Unite’’, scrie Wall Street Jornal, pe pagina sa de bloguri, sub titlul ’’Distribuind, scriind si editand stiri de acasa’’.
Domnul Culian este directorul, editorul și distribuitorul New York Magazin, o publicație cu un tiraj de 2.000 de exemplare care oferă New Yorkului informații din România, începând din 1997.
”Aici se întâmplă totul”, spune domnul Culian, în subsolullambrisat din apartamentul său din Middle Village, acolo unde un televizor transmite 24 din 24 de ore știrile unui canal din România.
În fiecare miercuri, domnul Culian, în vârstă de 61 de ani, încarcă în mașina sa cutiile cu cele 2.000 de exemplare ale ziarului, iar apoi petrece șase ore prin Queens pentru a distribui ziarele la cafenelele, restaurantele și celelalte localuri cu clientelă româno-americană. El trimite ziarele și prin poștă la abonații săi, precum și distribuitorilor din restul Statelor Unite.
”Oamenii spun ’Ăsta-i nebun! Cum reușește să facă asta?’ Sunt dovada că se poate’’, spune domnul Culian.
În 2000, in Statele Unite erau mai bine de 12 ziare de limbă română, potrivit lui Steven Bonica, președintele Romanian-American Network, o organizație non-profit care se adresează comunităților românești. Dar acum, spune el, au mai rămas doar șase ziare, printre care cele din Portland, Chicago, iar ziarul domnului Culian, care se luptă să mențină publicația pe linia de plutire.
Publicațiile produse de un singur om au fost la modă în coloniile din America in secolul XVIII, spune profesorul Michael Schudson, de la Columbia University, expert în istoria presei americane. Acest lucru s-a schimbat în anii 1820, însă apariția presei online a dus la o renaștere a acestui mod de a face presă.
Chiar și așa, felul în care domnul Culian își publică ziarul se evidențiază.
La începutul anilor 1980, domnul Culian era bassist în formația românească Romanticii. Doina Uricariu, scriitoare româncă care locuiește la New York, și-l amintește pe domnul Culian ca un ”bărbat foarte rumos și politicos” care se distingea pe străzile Bucureștiului. Dar domnul Culian era tot mai frustrat de realitățile regimului comunist, care îi obliga pe muzicienii români să cânte doar melodii românești. A spus că a reușit să obțină o viză americană și, în 1989, a plecat la New York cu foarte puțini bani și cu un mic bagaj.
Domnul Culian a locuit în casa sorei sale, în Long Island, și a avut câteva slujbe, printre care și șofer pe autobuzul unei scoli, ospătar și scriitor, pentru a-și putea întreține soția și fiica, care au sosit în America imediat după el. A făcut muncă de traducător și corector pentru un ziar românesc, dar cand proprietarul a murit, ziarul a dat faliment, spune domnul Culian.
Fiica sa, Andreea, pe atunci studentă la New York University, l-a încurajat să își lanseze propriul ziar.
”Simțeam ca sunt bun la asta și mi-am zis să încerc”, spune el.
Deși s-a simtit ”total pierdut” la început și a scăpat de un faliment la începutul anilor 1990, domnul Culian a muncit câte 16 ore pe zi și a învățat tot ce a putut despre afacerile în presă, făcând chiar si cursuri de management media. În curând a fost în stare să aducă suficiente venituri din reclame pentru a putea menține ziarul și chiar pentru a obține un mic profit.
Domnul Culian publică informații atât despre România, cât și despre America și are colaboratori în ambele țări, mulți dintre ei fiind intelectuali anticomuniști și jurnaliști care îi furnizează analize, informații și opinii. Iar în zona New York este cerere pentru informații din România, pentru că aicio se află cea mai numeroasă comunitate românească dintre toate zonele metropolitane americane, de 24.093 de persoane, în 2011.
Afacerea nu este una ușoară. Domnul Culian a intrat în faliment înca o dată, în 2010, de data aceasta din cauza scăderii veniturilor. În această vară, a redus apariția ziarului la un număr la două săptămani. Cu toate acestea, dedicarea sa fața de meserie i-a adus și o răsplată. Aurel Sasu, critic literar și profesor de jurnalism la Universitatea din Cluj-Napoca, i-a cerut domnului Culian să doneze arhiva ziarului New York Magazin, despre care spune că ’’a schimbat paradigma jurnalismului românesc’’.
’’Nu avem un asemenea ziar în România’’, spune domnul Sasu, referindu-se la presa românească, care este controlata încă puternic de partidele politice. Și, având în vedere că multe ziare românesti din SUA s-au închis în ultima perioadă, New York Magazin este ’’cel mai important ziar al comunității’’, spune el.
Administratorii din România publică o ediție online a New York Magzine. Domnul Culian spune că circa 200 de persoane s-au abonat la ediția print, la prețul de 75 de dolari pentru 24 de numere. Ziarul se vinde în magazine pentru doar 1,5 dolari, cu 50 de cenți mergând către magazin. Corespondenții săi sunt cu toții voluntari, pentru că ’’știu că nu avem bani și nu îmi permit să-i plătesc’’, spune domnul Culian.
Domnul Culian a fost premiat recent la Institutul Cultural Roman din New York, cu ocazia lansării ”New York Magazin-istoria adnotată a unei publicaţii româneşti (1997-2012)”, apărut la editura clujeană “Eikon”, într-o ediţie îngrijită de Prof. univ.dr. Aurel Sasu. Circa 50 de personalități au asistat la eveniment, printre care și domnul Sasu, care a vorbit cu entuziasm despre importanța New York Magazin pentru comunitatea românească din întreaga lume. Evenimentul a mai inclus și o dezbatere și o expoziție de fotografii despre viața de muzician și ziarist a domnului Culian.
Răsfoind cartea, domnul Culian admiră, în cămăruța sa de la subsol, fotografiile făcute împreună cu demnitari precum fostul secretar de Stat Hillary Clinton. Dar este o fotografie de care e foarte mândru, cea cu fiica sa la absolvirea masterului de Afaceri Globale la New York University. Adevăratul motiv pentru care a plecat din România a fost cel de a-i asigura un viitor. Acum, ea este cercetător la Washington DC.
”Nu sunt un om bogat. Dar, chiar dacă nu am o casă, am o fiică și o familie minunată. Sunt fericit așa’’, spune domnul Culian.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.