The Wall Street Journal: Eurocraţii împing Spania spre colaps

Iată problema pe scurt: Europa are un apartament incendiat, iar flăcările se extind spre vecini, blocul este cuprins de foc, iar oficialii se ceartă cum să formeze o brigadă de pompieri, se arată într-un articol publicat de The Wall Street Journal.

Ultima chestiune este şi mai relevantă. Nu este niciun dubiu că Europa are mijloacele prin care să rezolve tripla criză (politică, economică şi a datoriilor). Problema este că ei refuza categoric să o facă. Nu numai că mecanismele nu sunt la locul lor şi că detaliile nu sunt încă puse la punct. Acum mai aşteptăm şi o decizie a Curţii Constituţionale germane dacă va exista sau nu un fond de salvare. Bine aţi venitr în Bizanţul modern!

Piaţa obligaţiunilor vorbeşte limpede însă. Dobânda pentru obligaţiunile guvernului spaniol pe zece ani a ajuns la 7,5%, iar la acest nivel se pare că Spania a fost eliminată de pe pieţele de capital. Concluzia este clară: eurocraţii, în ciuda summit-urilor lor, în ciuda planurilor şi schemelor lor încâlcite, nu au izbutit să previna înghiţirea Spaniei în criza datoriilor. Ei repetă însă aceeaşi ecuaţie, bani pentru austeritate, despre care se pare că toata lumea este de acord că nu a funcţionat în Grecia.

Miniştrii de Finanţe din Germania, Finlanda şi Asustria cer chiar şi mai multă austeritate din partea Spaniei în schimbul fondurilor suplimentare, fonduri care, insistă ei, trebuie să se adauce datoriei publice spaniole. Cu un şomaj spaniol la cote de depresiune economică, Germania, Finlanda, Austria & Co. cer si mai mult din partea Madridului. Este de mirare că protestele împotriva acestor măsuri de austeritate au devenit violente?

Aceasta se întâmplă simultan cu decizia Germaniei de a recunoaste ceea ce era evident de ani de zile-Grecia nu mai poate fi salvată. Astfel tragediei i se adaugă puţină ironie. Dupa ce au impus Greciei austeritatea, care a lovit populaţia, a lovit investitorii şi a dus economia către depresiune, ei incearca să facă acelaşi lucru cu Spania?

Piata aşteaptă un salvator. Federal Reserve, Banca Centrală Europeană sau concluziile unui nou summit. Acesta a fost jocul începând de la prima panică, în 2008. Este un joc bun pentru jucătorii la bursa şi care ofera politicienilor o oarecare asigurare. Dar aceasta nu face decât să amâne ziua în care nota de plata va trebui în cele din urmă achitată. Ea nu a fost ştearsă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.