Timișoara: Drapelele României, demontate cu știrea primarului

Prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu, a anunțat că va trimite o comisie de control la Primăria Timișoara, pentru a verifica legalitatea arborării drapelelor, în toate locațiile în care au fost amplasate, scriu jurnaliștii de la Renașterea bănățeană.

Publicația menționează că „Verificarea vine după ce, pe 30 martie, primarul a pregătit o dispoziție prin care să fie demolate trei dintre catargele cu steagul național, amplasate în sensurile giratorii de la AEM, din Calea Șagului și de la intersecția străzii Sfinții Apostoli Petru și Pavel cu strada Holdelor.

Sub presiunea opiniei publice, a presei și a partidelor, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, dă înapoi și se autovictimizează. Într-o postare pe Facebook, din 10 aprilie, el recunoaște că există o propunere a aparatului de specialitate al Primăriei, într-un ”referat de aprobare”, dar care nu va avea efect decât după ce el își va pune semnătura pe o dispoziție privind desființarea lucrărilor executate nelegal.

Uite documentul, nu e documentul

Chiar dacă primarul Fritz acuză partidele și presa că ar fi propagat o știre falsă și vorbește doar despre referatul de aprobare, există o dispoziție de desființare, din 30 martie 2023, redactată de Robert-Florin Rujescu, în exact 7 exemplare, cu mențiunea “Stare: în lucru”. Pe document, apar numele primarului Dominic Fritz, numele lui Caius Șuli, pentru secretar general, iar de la Compartimentul Evidență Personal, numele lui Claudiu Victor Andraş. Dispoziția are ca mențiune că e dată spre aprobare către Alin Stoica, unul dintre juriștii primăriei. Despre această dispoziție, primarul nu pomenește nimic în explicația publică cu care a ieșit luni, 10 aprilie 2023, pe Facebook.

Prefectul trimite o comisie de control

Pe 9 aprilie, prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu, a anunțat că va trimite o comisie de control la Primăria Timișoara, pentru a verifica legalitatea arborării steagurilor, în toate locațiile în care au fost amplasate.

„Voi emite un ordin de prefect privind constituirea unei comisii mixte de control, cu participarea Poliției, pentru a verifica legalitatea arborării steagurilor în toate locațiile aparținând Primăriei Timișoara.

Subiectul steagurilor este unul delicat. Totuși, nu poți, din poziția de primar al unui oraș ca Timișoara, ca pentru unii să fii mumă, cu steaguri arborate fără nicio noimă în fața primăriei, în numele multiculturalismului, iar pentru noi, toți cei pe care ne bucură să vedem Tricolorul fluturând oriunde și cât mai des – să fii ciumă.

Nu poți să te tocmești la lege într-un caz, și să o forțezi la maxim în altul. Nu am cum să opresc demontarea celor trei drapele din intersecții, dar putem să ne asigurăm că drapelul nostru va fi măcar respectat, acolo unde este arborat. Pentru că suntem într-o perioadă de sărbătoare şi intrăm în Săptămâna Mare, îi dau termen primarului Dominic Fritz ca până la Paştele Ordodox să aprofundeze legislația privind arborarea drapelului României şi să o pună în aplicare. După Paşte, o vom face noi”, a transmis prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu.

Vă reamintim că în luna mai 2022, Prefectura Timiș a fost sesizată despre posibila ilegalitate a amplasării steagurilor mai multor țări, pe Bulevardul CD Loga nr.1, în fața primăriei, iar prefectul a trimis sesizarea direct către primărie în vederea soluționării.

Cât privește lipsa autorizației de contruire pentru catargele din cele trei locații, Inspectoratul de Stat în Construcții a constatat, încă din anul 2020, în baza Legii 50/1991 actualizată, că se poate executa amplasarea catargelor pentru steaguri, aflate în discuție, fără autorizație de construire.

Primarul Fritz acuză atacuri cu subînțelesurile xenofobe

“Un nou pseudo-scandal a umplut golul de idei al coaliției naționaliste din Timișoara. E o pildă edificatoare despre cum se fabrică isterie pe baza unor sentimente legitime de patriotism – și cum se vor duce campaniile electorale în 2024.

Ce au în comun AUR, Antena 3, PNL, PSD și prefectul PSD de Timiș? Toți m-au atacat în ultimele zile pentru o știre falsă, bineînțeles cu subînțelesurile xenofobe obligatorii.

Știrea falsă este că eu aș fi semnat o dispoziție care ar dispune să se demonteze trei catarge din Timișoara pe care este arborat steagul României.

Corect este că există o propunere a aparatului de specialitate al Primăriei, într-un ”referat de aprobare”, care îmi aduce la cunoștință că sunt mai multe construcții ilegale pe domeniul public care, conform legii, trebuie desființate. Referatul, un document strict intern și care de la sine nu produce efecte, a ajuns în presă înainte să ajungă pe biroul meu sau să semnez eu vreo dispoziție. (Surpriză: toți semnatarii referatului sunt români!)

Bineînțeles că știrea falsă că primarul neamț vrea să dea jos tricolorul era prea tentantă pentru a fi supusă rigorii realității, și toți s-au întrecut în apropouri. PSD Timiș îmi urează „Frohe Ostern” la sfârșitul atacului lor, subliniind astfel, în ziua Paștelui catolic, că nu sunt nici român, nici ortodox.

Un consilier local PNL îmi reproșează că aș fi „umilit orașul care m-a primit cu brațele deschise” și repetă minciuna veche că eu aș fi arborat în fața primăriei steagurile altor state, deși ele au fost puse acolo cu mult timp înainte să ajung eu primar. Prefectul PSD preia tema, vrea să trimită ”o echipă mixtă de control”, deși putea foarte ușor să controleze câte dispoziții am dat eu pe această speță (adică zero), că doar la Prefectură le trimit după ce le semnez. Ori nu știe, ori minte, oricum niciuna din variante nu-l flatează.

Revenind la catarge, mă uimește nonșalanța cu care auto-declarații iubitori de țară trec peste faptul că sunt amplasate ilegal, fără autorizație de construire. Și asta într-un oraș în care un alt simbol al patriotismului local prost înțeles, o poartă de intrare amplasată tot așa fără autorizație și căzută la prima furtună, a omorât în 2017 un cetățean al acestei țări. S-a deschis un dosar penal, dar pare-se că deschis a rămas.

Cine vrea ca un tricolor să fie arborat pe o construcție care nu respectă tocmai legea țării pe care steagul vrea s-o onoreze? Libertate (albastru) – Dreptate (galben) – Frăție (roșu) pe un catarg care sfidează dreptul și pune siguranța cetățenilor în pericol? Ce fel de patriotism e asta?

Iubesc steagul României. Îl port cu mândrie și speranță și mă bucur să-l văd arborat în oraș tocmai pentru că eu cred în valorile pe care le exprimă. Nu îl folosesc pentru propagandă politică ieftină. Iau în serios obligațiile mele ca primar și nu mă las intimidat de nimeni în aplicarea legii.

Voi studia documentele transmise de colegi și voi analiza dacă există o variantă legală și sigură pentru ca aceste catarge puse în 2019 să rămână. Indiferent de soarta catargelor, tricolorul României, la fel ca steagul Uniunii Europene, va sta mereu în locul pe care îl merită: fluturând cu mândrie pe străzile Timișoarei”, pledează, pe o notă de autovictimizare primarul Dominic Fritz, pe Facebook.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

18 Comentarii

 1. tradatorii trebuie eliminati din institutiile Romaniei. ce mai cauta in functie?

 2. Orașul revoluției și al speranței a ajuns un cuib se cioari progresiste !

 3. Dc e cum zice in explicație, atunci are dreptate.
  PS: dc va doare la glanda patriotismului așa tare, de ce ați ales un alogen?

 4. Sper că la următoarele alegeri să iasă primar Lazlo Tokes tatăl Marelui Urs.

 5. Nu cumva ei sunt cei care vor planta steagurile proprietarilor Romaniei pana sau inclusiv in 2024-2025? E doar o intrebare bazata pe calculul si finalizarea alegerilor in care, judecatorii sau procurorii nu au voie sa faca anchete, sa judece si sa pedepseasca furaciunile sau falsurile in acte, ori, inundarea salii unde au fost depusi sacii cu voturile fizic, exemplul clotilda.

 6. Pensiile speciale trebuie eliminate , pentru ca sunt feudale . Steagurile Romaniei trebuie sa falfaie peste tot pe teritoriul romanesc , dar asta e doar o problema de patriotism estetic , patriotismul autentic se refera , la a nu fura cu legi care nedreptatesc pe ceilalți românii si sa iei doar atat cat ai muncit. Cand tu iei de 10 ori pensia mai mare decat ai avut salariul , dupa 20-25 de ani de munca , asta e jaf legal , ajutati de legi strîmbe si nedrepte dar legale . Rahat de lege !

 7. Xenofobia românilor contra germanilor sau maghiarilor este interzisă. Xenofobia germanilor și xenofobia și obsesia de segregare a maghiarilor sunt permise ei fiind minoritari deci au protecție străină și obediența multor români. Vezi cine vizează eliminarea steagurilor tricolore românești alături de domnul primar Uniunea Salvați România !!! Dominic Fritz.

 8. Nicio surpriza aici dincolo de deja obisnuitele giumbuslucuri userist-progresiste.
  Din pacate banatenismul ca atitudine locala are si in zilele noastre prioritate fata de romanism. Cunosc multi banateni si dincolo de faptul ca sunt persoane onorabile intotdeauna mediul local a contat pentru ei mult mai mult decat contextul mai larg al Romaniei. Din partea lor daca Banatul ar apartine Ungariei sau Serbiei in loc de Romaniei sau daca ar fi „tara independenta” ar fi la fel de bine cata vreme local lucrurile nu s-ar schimba

 9. Miercuri(12 aprilie)va avea loc la Carei dezvelirea statuii poetului(și politicianului)maghiar care a scris versurile imnului maghiar(Ferenc Kölcsey);la eveniment va participa(cum e spune)și Katalin Novak,președinta Ungariei,care va face din nou o vizită „privată”);se pare că și primarul Careiului a cerut să nu fie arborat tricolorul românesc la eveniment…dar poate va fi arborat cel curcubeu(prietenii știu de ce)

 10. Drapele care fălfaie in aer liber ca sa traiasca Libertatea !16-22 cine a tras in noi!..In Timisoara nu mai sunt probleme, desfăsurarea/infăsurarea steagurilor e singura ocupatie care cere masterat
  Eroii nu mor niciodata!

 11. Ocupontii isi aroga dreptul de abrborare a steagurilor si de inlaturare a insemnelor fostilor proprietari !
  Jos comunismul, vivat progresismul! Jos Nationalismul, vivat UIE! Sau asa cum scria pe un zid al unui camin studentesc din Groavesti in decembrie ‘ 89 : ‘Abas la Roumanie ! ‘O fi fost mama Iepei din Gouadelupa ??? Vad cu satisfactie ca brasovenii, timisorenii si mzazetele din Bukale isi dadura mana k sa-si aleaga primari imbecili alogeni.

 12. Herr Fritz! Raspunde la asta: poarta documentul antetul ‘IN LUCRU” si are numele d-tale pe el? Nu l-ai semnat inca? De ce? Ai participat la sedinta la care s-a luat hotararea sau a fost luata la o comisie restransa? Daca a fost luata acolo, de ce numele iti mai apare pe hartie ca si persoana cu drept de decizie-aprobare. Oricum…cum o dai, cine trebuia sa iti aduca hartile la semnat nu si-a facut treaba. Sau…nu te-ai obosit sa le semnezi si sa le citesti nici macar electronic.

 13. Si inca ceva dom’ Fritz. Xenofobie a existat si va mai exista, mai ales in tara de unde vii. Sa nu crezi ca vreo lege o va interzice si va disparea din societate. Cu cat incercati sa o interziceti cu atat omul de rand o va scoate la suprafata si se va incapatana sa vorbeasca pt ca o percepe ca o manifestare a libertatii de exprimare. Daca o lasati la liber asa cum a fost sute de ani, devine o banalitate despre care nici un primar ca d-tale nu va face referire. Din pacate ati schimbat valorile societatii romanesti si ne-ati adus minciuni europene care nu sunt aplicate si crezute de populatiile tarilor unde v-ati educat si unde CORUPTIA la nivel de stat este prezenta militar, social si politic.

 14. Pai cum, Banatul nu e in Austro-Ungaria? De ce sa arboreze drapelul romanesc…
  D-l Tokes Laszlo ar putea explica mai pe larg situatia. Totul este sub control…

  P.S. In afara de Samuel, mai exista si alte nume nemtesti neaose, Itzik, Strul samd.

 15. Bine ca au demontat drapelele. Sper ca in curand sa demontreze si satatuile romanesti (ca la Cluj) si sa puna in locul lor pe cele ale generalior ,,maghiari” care au masacrat romanii ardeleni, sau si mai bine pe a lui Horthy.
  Oricum, romanii ardeleni tot nu se vor trezi.

 16. Cand umblati cu sărăciile alea numite /imperio/, nu vi se strepezesc dintii? Dar cand defileaza caraghiosii aia habsburgici, tot mândrii-n cerul gurii rămâneți?

 17. Si doi romani care au coborât steagul Ucrainei au fost amendați…vedeti @ctive news.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.