Top Gear despre Dacia Duster: În sfârşit, o maşină ieftină acceptabilă tehnic

James May, unul dintre prezentatorii show-ului Top Gear de la BBC, descrie Dacia Duster ca pe o maşină ieftină acceptabilă din punct de vedere tehnic care nu te face să te simţi în lumea a treia şi aminteşte totodată marilor constructori auto că au uitat arta de a produce astfel de automobile, informează Mediafax.

„Noul Duster, care nu trebuie confundat cu oribilul Duster vechi, este un fel de automobil off-road soft produs în România sub egida Renault (şi puţin a Nissan). Îl conduc de ceva timp. Cred că este bun” , declară May într-un comentariu publicat de The Telegraph.

Într-adevăr, nu este foarte captivantă, şi este destul de simplă, continuă prezentatorul Top Gear. Finisările interiorului sunt rudimentare, iar dotările de bază nu cuprind absolut nimic în afară de acele lucruri necesare pentru completarea interfeţei dintre om şi maşină, precum un volan şi nişte pedale.

„Însă, spre deosebire de alte autoturisme ieftine ca braga, nu îţi dă senzaţia că este un produs al unei naţiuni care nu s-a obişnuit încă cu construcţia de maşini şi că are ca public ţintă oameni care nu s-au obişnuit încă să deţină aşa ceva, cum păreau Datsun-urile când eram eu copil şi cum se comporta Hyundai-ul Pony câţiva ani mai târziu. În final, Duster-ul este făcut de Renault, are motorizări adecvate şi se conduce cum trebuie”, apreciază May.

Când va sosi în Marea Britanie, ar trebui să pornească de la sub 11.000 de lire sterline, preţ pentru care nu poţi cumpăra nici măcar un Ford Fiesta standard, notează realizatorul. „Însă ceea ce dezvăluie cel mai intens, totuşi, este că producătorii auto mari, mainstream, au pierdut din vedere arta de a construi o maşină cu adevărat basic (de bază – n.r.), ietină dar în acelaşi timp acceptabilă tehnic. Vedem Fiat-ul 500 ca pe o maşină mică fără prostii, dar pare o poşetă de fiţe pe lângă asta (Duster – n.r.). Până şi Panda-ul (Fiat) pare că exagerează. Şi aceste maşini sunt mititele. Duster-ul poate găzdui decent cinci pasageri, are un portbagaj mare şi toate cele”, continuă prezentatorul Top Gear.

Seamănă cu „Dormitorul din Arles” al lui Van Gogh – este un loc simplu, dar poţi vedea înăuntru tot ceea ce este necesar pentru fericire şi mulţumire. Provoacă o scurtă şi sănătoasă reevaluare interioară despre ceea ce contează cu adevărat în viaţă, comentează James May.”Deci, dacă lucrurile vor deveni cu adevărat grave, după cum sugerează unii dintre contemporanii mei în domeniul afacerilor, micul experiment social al Dacia în zona back-to-basics s-ar putea transforma în cel mai bun lucru care s-a întâmplat vreodată în automobilism”, conchide autorul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.