Traian Băsescu incriminează tot ce a făcut el până în prezent

Traian Băsescu, în ieşirea sa electorală de marţi seara, a comis trei erori capitale:

  1. a ales greşit data, ştiut fiind faptul că 6 mai este o zi „de doliu” pentru bugetari – acum exact 4 ani, de la acelaşi microfon preşedintele anunţa tăierile de salarii şi alte măsuri absurde.

  2. a anunţat public – de la microfonul oficial al Administraţiei Prezidenţiale – că Victor Ponta nu trebuie să ajungă preşedintele României. O declaraţie nepermisă făcută în exercitarea funcţiei, care dă apă la moară celor care contestă (pe bună dreptate) ieşirile electorale ale lui Traian Băsescu, o declaraţie care are rolul de a-l victimiza pe Victor Ponta, iar victimizarea, se ştie, aduce voturi în plus. Dacă Traian Băsescu ar fi făcut o astfel de declaraţie la Cireşica, la un hipermarket sau la malul mării (chiar şi în prezenţa televiziunilor în prealabil chemate la faţa locului), ar fi fost altceva.

  3. a adus unele acuzaţii grave premierului Victor Ponta (în mare, preşedinte chiar a avut dreptate), dar, atenţie, tot ce a acuzat Traian Băsescu a făptuit şi el ad litteram. (Într-un fel, se poate spune că Ponta a învăţat ceva de la Traian Băsescu).

 

Să dezvolt puţin acest punct 3 despre care, la modul general, se poate spune că Traian Băsescu a pictat portretul lui Ponta, dar a utilizat tehnica lui Salvador Dali: te uiţi dintr-o parte, vezi ceva, te uiţi din altă parte, vezi altceva. Dacă te uiţi dintr-o parte la tabloul „pictat” de preşedinte, da, îl vedem pe Victor Ponta. Dacă schimbăm unghiul de privire, în vedem pe Traian Băsescu însuşi.

  • Traian Băsescu a spus că Ponta s-a lansat în campania prezidenţială, acoperind incorect campania pentru europarlamentare. Nu a greşit. Dar, să ne aducem aminte că în 2007, Traian Băsescu a decis organizarea referendumului pentru votul uninominal simultan cu alegerile parlamentare, iar în 2009 a procedat la fel, în paralel cu alegerile prezidenţiale a organizat referendumul pentru unicameral. Atunci Traian Băsescu a acoperit incorect cele două importante campanii.

  • Preşedintele a afirmat că, acum, Victor Ponta a furat startul pentru alegerile prezidenţiale. Aşa este. Numai că, în 2009, Traian Băsescu a procedat la fel şi a uzat (ca şi premierul acum) de toate avantajele funcţiei.

  • Traian Băsescu a afirmat despre premier că este dependent de proprietarii de trusturi media şi i-a nominalizat pe Dan Voiculescu şi Sebastian Ghiţă, despre ultimul menţionând că a făcut avere din contracte cu statul. Din nou corect. Dar să apelăm la memorie: Traian Băsescu îşi datorează majoritatea parlamentară din decembrie 2004 lui Dan Voiculescu; Sebastian Ghiţă a făcut afaceri cu statul în special în regimul…Băsescu-Boc; în 2009, Sebastian Ghiţă prin firmele lui s-a aflat în top 5 al sponsorilor campaniei electorale a lui…Traian Băsescu. Ca să nu mai vorbim de faptul că Traian Băsescu a avut şi mai are trusturi de presă care îl susţin şi care au beneficiat de avantaje de pe urma servicii preşedintelui.

  • Ponta este un mincinos”, spune preşedintele. Nu a exagerat deloc. Dar când o spune cel care a uitat să „demisioneze în 5 minute”, cel căruia numai în cotidianul.ro i-am contabilizat minciunile, se poate spune că Traian Băsescu a vorbit de funie în casa spânzuratului.

  • Situaţia este identică atunci când Traian Băsescu spune că Victor Ponta a încălcat Constituţia. Este adevărat, aici Traian Băsescu nu a dat exemplele care trebuiau, dar nu trebuie uitat că acuzaţia vine de la un expert în eludarea Constituţiei.

  • Tot despre funie în casa spânzuratului este vorba şi când Traian Băsescu l-a acuzat pe Ponta de reducerea datoriei „Rompetrol” în favoarea firmei din Kazahstan. Aşa este, lucurile sunt publice. Dar nici despre Traian Băsescu nu se poate spune că nu a fost generos cu firme străine, a se vedea aprobarea pentru costuri reduse la energie pentru ruşii de la ALRO Slatina.

  • Traian Băsescu l-a mai acuzat pe Ponta că îi apără pe baronii PSD care au probleme cu justiţia. Nici aici nu a greşit prea mult preşedintele. Dar, pe timpul guvernării PDL, preşedintele nu a fost deloc critic cu acţiunile „la vedere” ale baronilor portocalii, iar procurorii numiţi de el nici măcar nu i-au deranjat pe aceştia. Avem totuşi o scăpare aici din partea lui Traian Băsescu: Ponta a trasat linia de noncombat şi pentru un baron dim curtea preşedintelui.

 

Aş mai putea continua cu aceste „paralele”, între acuzaţiile corecte ale lui Traian Băsescu şi faptele similare comise de el. Un lucru este cert: şi Traian Băsescu şi Victor Ponta sunt angrenaţi în campania pentru prezidenţiale, primul cu „mandat” (pentru „urmaşul său”), al doilea, direct. Adică pentru el. Este însă supărător că schimbul de replici între cei doi acoperă integral spaţiul public: spune sau face ceva Ponta la prânz, iese Traian Băsescu cu replica, seara, la microfonul de la Cotroceni; urmează contrareplica lui Ponta la Antena 3, după care Traian Băsescu merge a doua zi la B1 TV, premierul ripostează imediat la România TV, după care preşedintele se duce la „live”-ul de la EVZ şi tot acest ciclu se reia săptămânal. Alegerile europarlamentare nu mai există, aşa cum nu mai există nici ceilalţi candidaţi la Preşedinţie, pentru că, nu are rost să fim ipocriţi, toţi îşi fac în paralel „treaba” cu campania pentru europarlamentare. Practic pot spune că prin atacurile lansate şi relansate (apropo, Traian Băsescu a venit cu doar 3% noutăţi) de o parte şi de alta, cei doi se ajută enorm din punct de vedere electoral. Mai în glumă, mai în serios, se poate spune că Traian Băsescu este agent electoral (şi) pentru Victor Ponta, după cum premierul este (şi) un agent electoral pentru Traian Băsescu. Numai că Traian Băsescu este un agent electoral mai bun. Pentru că prin erorile pe care le comite reuşeşte să-l victimizeze (mai mult) pe Ponta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.